Megjelentek az októberi üzemanyagárak: meglepő döntést hoztak a benzinkutak

2024. szeptember 30. 14:47

Olcsóbb lesz, mint indokolt lenne.

2024. szeptember 30. 14:47

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hétfő délelőtt kihirdették, milyen átlagárakon kínálják az üzemanyagot Magyarországon októbertől – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis holnap, kedden nem változik a benzin és a gázolaj beszerzési ára. Mindebből pedig az következik, hogy a következő hónap várhatóan az alábbi kiskereskedelmi átlagárakkal indul majd:

95-ös benzin – 584 Ft/liter, gázolaj – 589 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző üzemanyagárak pár forinttal eltérhetnek.

A Világgazdaság megállapítása szerint több furcsaság is megfigyelhető a változásokkal kapcsolatban.

Legutóbb múlt pénteken jelentettek be új átlagárakat: a benzin ára 2 forinttal csökkent, míg a dízel ára változatlan maradt. Ennek következtében a benzin átlagára 585 forintra esett a hét végére, míg a dízelé 590 forinton maradt.

A Holtankoljak.hu mai közölt adatai azonban azt mutatják, hogy a benzinkutak ennél nagyobb kedvezményt alkalmaztak, vagyis az üzemanyag ára nagyobb mértékben csökkent, mint amit a nagykereskedők árváltozása indokolt volna. Ez jobban tükrözi a tényleges árképzést. Múlt szerdán a benzin ára 586 forint, a dízelé pedig 587 forint körül volt. Aznap egy 4 forintos nagykereskedelmi áremelést jelentettek be, így csütörtöktől 591 forintos dízelárra lehetett számítani.

Az, hogy jelenleg a benzin literje 582 forint, a dízelé pedig 586 forint, jól mutatja, hogy a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árképzés eltért egymástól, ez pedig most a járműtulajdonosok javára történt.

Van azonban egy kevésbé örömteli jelenség is az autósok szempontjából. Az elmúlt héten a Brent olaj ára 76 dollárról először 70 dollárra csökkent, majd 72 dollár körül stabilizálódott, míg a dollár-forint árfolyam 355-ről 356 forintra változott.

Ez alapján úgy tűnik, hogy az üzemanyagárak nagyobb árcsökkenést is elbírtak volna, mint ami valójában megtörtént.

Januártól mostanáig (nagykereskedelmi szinten) a benzin ára literenként 26, a dízelé pedig 5 forinttal nőtt. Ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelés következménye. Ezt leszámítva a benzin ára 15 forinttal csökkent, míg a dízelé 36 forinttal mérséklődött.

Az elmúlt év vége óta a 10–20 forintos literenkénti áremelkedés miatt egy átlagos, 50 literes tankolás most 500–1000 forinttal kerül többe, mint tavaly decemberben. Így az idei üzemanyagárak lassan közelítenek a tavalyi év végi szinthez.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. szeptember 30. 16:01
Megjelentek az üzemanyagárak. A Mandinál biciklivel járnak? Mindig, mikor leakasztom az egyik pisztolyt, kisvártatva megjelenik a kijelzőn az üzemanyagár. És jó esetben hogy még 0-litert engedtem.
Chekke-Faint
2024. szeptember 30. 15:06
A következő elvtársak szakértelmét és kánon okádását várom: Skywalker_bp magyarok2026 Tárkány Álmos gyaloggos RasPutin Narancsisten Mandiner444hu gilou-au-clavier somatic335 - Legyetek bátorak szintetikus Osztap_Bender 3baljoska61 Anomander
counter-revolution
2024. szeptember 30. 14:55
"Olcsóbb lesz, mint indokolt lenne." Apátok faszát. Ahogy Boros Imre bátyám mondta, a 400 forint lenne az indokolt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!