Lehangoló kép: amerikai sügérek akváriuma lett a Városligeti-tó, amelyben egyetlen őshonos halfaj sem él

2024. szeptember 10. 21:22

A halkutató állítja, az őshonos halak paradicsoma lehetne a turisztikai központban fekvő tó, de ehhez állami akarat kell.

2024. szeptember 10. 21:22
Sal Endre
Sal Endre

Vöröstorkú sügérek nagy számban fordulnak elő a Városligeti-tóban. Fotó: Szendőfi Balázs.

Szendőfi Balázs halkutató a Mandiner kérdésére elmondta: jelenleg egyetlen őshonos halfaj sem él a Városligeti-tóban, az állomány csak invazív fajokból áll, amelyeket szinte kizárólag hobbiakvaristák csempésznek a tóba évről évre, hiába tilos. A zenészből lett halkutató és természetfilmes hozzátette, 2018-ban, amikor teljesen leeresztették a tavat, még számára is meglepő halfajokkal találkozott. 

Például volt benne két kiló feletti gyümölcsevő pirája is, amely valószínűleg kinőtte az akváriumát, és ezért került oda. Találtunk nyolcvan centis afrikai kígyófejű halat is, amelynek a kereskedelme tiltott az Európai Unióban, mert nagyon durva ragadozó.” 

Szendőfi azt is elmondta, mivel a Városligeti tavat a Széchenyi fürdő használt termálvizével töltik fel és az utánpótlást is onnan kapja, főleg a melegebb vizet kedvelő trópusi és szubtrópusi fajok élnek a tóban, mint például a kisebb termetű közép- és dél-amerikai fogaspontyok, közép-amerikai zebrasávos sügér és vöröstorkú sügér, de afrikai bíborsügért is látni a tóban és a nagyobbra növő, Dél-Amerikában őshonos jaguársügér is előfordul benne, valamint 60 centis algaevőket is eltávolítottak a tóból. 
 

Hatvancentis algaevőt is találtak már a tóban. Persze ez sem őshonos faj. Fotó: Szendőfi Balázs


A 2018-as nagy lehalászásnál nem mellékesen két nagyobb méretű aligátorteknőst is fogtak. A szintén invazív ékszerteknős-fajokból van a legtöbb a tóban, de láttak már pézsmateknőst, királyteknőst és még lágyhéjú teknőst is, őshonos mocsári teknőst viszont egyet sem találtak. Nem mellékes az sem, hogy megjelent a tóban a szintén nem őshonos vörös mocsárrák és a márványrák is. 

Ami ennél is aggasztóbb, hogy a Városligeti-tó vize, az Andrássy út alatt futó csatornán keresztül a Dunába jut, és a kifolyó környékén már megtelepedtek az idegen rák- és halfajok, amelyek évről évre jobban alkalmazkodnak a hidegebb Duna-vízhez. 

Szendőfi Balázs szerint a meggondolatlan hobbiakvaristáknak kellene önmérsékletet tanúsítania, ám nem ez a jellemző. Mint elmondta, néhány éve még nyilvános fórumokon, ma pedig zárt Facebook-csoportokban beszélik át, hogy ki milyen idegen fajt tett a Városligeti-tóba.

Azt is hozzáfűzte, a Városliget esetében nem, de például a hévízi tó kifolyójában elszaporodó amerikai fajok kapcsán eljutott hozzájuk olyan információ is, hogy egy haltenyésztéssel foglalkozó vállalkozó tett dél-amerikai halivadékokat a hévízi kifolyóba, ahol a nagy hely miatt gyorsan megnőnek a halak, ő pedig lehalászva több tízezer forintért értékesíti őket. 

 Szendőfi Balázs halkutató szerint őshonos, melegebb vizeket kedvelő fajokkal lehetne betelepíteni a tavat. Fotó: Szendőfi Balázs

A halkutató szerint rendezni lehetne a Városligeti-tó halállományát, hiszen nem nagy területről van szó, ehhez viszont az első lépés lehetne a gyérítés. Halcsapdákat és teknőscsapdákat kellene kihelyezni, és véleménye szerint a halgyérítésben hatékony megoldás lehetne, ha őshonos harcsákat telepítenének a tóba. Mindezt hivatalosan javasolta is, ám nem történt előrelépés.

Szendőfi szerint a harcsa mellett melegebb vizet is tűrő, őshonos vörösszárnyú keszeg is elélne a tóban. 

Léteznek olyan, a Kárpát-medencében kialakult, bennszülött termálvízi halfajok is, mint a hévízi ponty és a rakovicai kele, melyeknek a teljes világállománya egyetlen termálforrás vize, így igen sebezhetők. Ezekből a fajokból is lehetne tenyészállományt létrehozni a városligetihez hasonló tavakban. 

Azt viszont rossz lépésnek tartja, hogy az algásodás megszüntetése ellen egy idegen fajt: a távol-keleti származású amurt telepítik a tóba. „Az amur nem eszik algát, ellenben minden magasabb rendű növényt letarol, ami a víz tisztaságához is nélkülözhetetlen lenne, és a többi hal számára búvó- és szaporodóhelyet jelent” – folytatta a halkutató.

És ha már víztisztaság: Szendőfi Balázs szerint az is sokat árt a Városligeti-tó vízminőségének, hogy a járókelők közül sokan kenyérrel vagy pereccel etetik az ott élő kacsákat. Szerinte ezzel csak felgyorsítják a tóban amúgy is erőteljes iszaposodást, ráadásul a kacsáknak sem jó. A vízimadarak etetését egyébként tábla is tiltja a tó mellett, mégis tartja magát az emberekben ez a káros beidegződés. 

A vöröstorkú sügér is a hobbiakvaristák miatt szaporodott el a tóban. Fotó: Szendőfi Balázs

A halkutató úgy látja, kellő akarat mellett a Városligeti-tó nyugodtan lehetne egy tiszta, néhol nádassal és tavirózsákkal szegélyezett, őshonos halak bemutatására alkalmas víz, akár úgy is, hogy a tó szintjében elhelyezett üvegfalon át csodálkozhatnának rá az érdeklődők a tó ökológiai sokszínűségére. Például a víz alatt vadászó károkatonákra, amelyek a szomszédos állatkertből ruccannak át telente táplálkozni. De egyelőre ez csak egy álom. Szendőfi Balázs – aki nagy sikerű filmet forgatott Budapest halai címmel és ezen a néven népszerű Facebook-oldalt is üzemeltet – amondó: nem reménytelen a Városligeti-tó helyzete, de tenni kellene érte. 

Jó példaként említi a Rákos-patakot, amelynek halállománya a nyolcvanas évekre szinte kipusztult, mostanra pedig 40 halfajt regisztráltak benne, ráadásul a két leggyakoribb faj védett, tehát természetvédelmi értékkel is bír. 

A patak halfaunája regenerálódott, és csak az embereken múlik, meddig tart ez az állapot és mennyi teret engednek neki. Ott szerencsére még az őshonos fajok uralkodnak, ám a friss kutatások szerint szintén az emberi beavatkozás miatt már megjelent az amurgéb, amely komoly károkat okozhat. Szendőfi legújabb filmje (Hegyizene címmel) az Erdélyi-szigethegységben mutatja be az ember és a természet egyenlőtlen küzdelmét, a csodás élővilágot és a környezetszennyezés tragikus következményeit.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 11. 01:06
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
kombinator-0
2024. szeptember 11. 00:07
hogy egy fél méter "mély" pocsolyában mi él, az nem tök mindegy? ... a sétálók úgyse látnak semmit ...
Akitlosz
2024. szeptember 10. 23:28
Ha - tegyük fel! - betelepítenék a tavat közpénzből őshonos halfajokkal, akkor az mitől akadályozná meg, hogy az akvaristák idegen hajfajokat telepítsenek bele?
Akitlosz
2024. szeptember 10. 23:22
Az ember a leginvazívabb faj a Földön. Szegény halak és teknősök mit tehetnek arról, hogy kidobják őket? Annyit mint a kutyák és a macskák meg a többiek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!