Mi van? Piráját fogtak a Holt-Tiszában (FOTÓ)

2024. július 30. 08:03

Ez nem trükk, hanem a valóság.

2024. július 30. 08:03
null

Nyitókép: Képernyőfotó

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság arról ír, hogy a piráját elsőként Magyarországon 1991-ben, a paksi atomerőmű csatornájában észlelték. 2016 júliusában az Abaújkert és Gibárt összekötő műút mellett elhelyezkedő bányatóból egy 

újabb egyed került elő,

majd 2024. július 5-én Csonó Tibor közzétett egy fényképet, amelyen a Szolnok térségében elhelyezkedő Alcsi Holt-Tiszából kifogott egyedet tartja a kezében.

Telefonos egyeztetést követően a Tibor fogást megerősítette, ám az egyedet sajnálatos módon nem tették el és elmondása szerint nem került vissza a Holt-Tiszába. A kép alapján csupán a legfőbb külső határozó bélyegek alapján lehet azonosítani a halfajt. „A külső morfológiai bélyegek alapján a halfajt pirapitingának (Piaractus brachipomus) azonosítottam” – írja Sólyom Norbert biológus.

Hozzáteszi: 

a halfaj hazai vizekben történő megtelepedésére, a szakirodalmi adatok alapján nem kell számítani, 

ugyanis a pirapitinga, vagyis gyümölcsevő pirája 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt elpusztul. Sokkal nagyobb 

kockázatot jelent egy esetleg a hazai vizekben eddig ismeretlen, trópusi halbetegség elterjesztése,

 amely az adott víztér őshonos halállományára komoly veszélyt jelenthet.

Hangsúlyozza: „Továbbra is felhívnánk azon akvaristák figyelmét, hogy amennyiben díszhalaikat megunták, vagy anyagai okok miatt nem tudják eltartani, ne a természetes vizeinkbe engedjék szabadon, hanem próbálják meg értékesíteni, esetleg eladományozni.”

 

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2024. július 30. 16:31
Fognak még ennél furább dolgok is előkerülni Ti-Sza mélyéből......mélyéről.
gyaloggos
2024. július 30. 14:22
TÉNYLEG érthetetlen amúgy, hogy miért a TERMÉSZETES vizekbe engedik ezeket, ha már kellett valakinek korábban, és ráunt.
gyaloggos
2024. július 30. 14:19
EZ egy NAPHAL!
békalepcse2.0
2024. július 30. 13:05
"Cross Wire 2024. július 30. 08:08 A pöcsére csíptetném a hülyének, aki beleengedte. Na, de nincs nagy baj, egy keményebb tél majd rendet rak." Erre azért ne igyál lúgot! Hazánk bővelkedik hőforrásokban és ilyen hőforrás nem csak a felszínen lehetséges, hanem a víz alatt is és ezekben a melegebb vízfoltokban simán kitelel a leghidegebb időben is. Aztán ha sikeresen szaporodni is tud akkor a természetes szelekció pár generáció után aklimatizálja a fajt. Ahol igensok mederben febugyogó hőforrás van az a balaton. Ezért veszélyes a balatonon nem kijelölt helyen korcsolyázni, hiába vastagon be van fagyva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!