Mit szólnak a halak az árvízhez, és mire számítsanak a pecázók az árhullám levonulása után?

2024. szeptember 23. 14:40

A Magyar Nemzet egy szakértőt kérdezett arról, milyen hatása van az árvíznek a folyók élővilágára, és persze a horgászatra.

2024. szeptember 23. 14:40
Kisoroszi árvíz

Fotó: MTI/Jánossy Gergely

Az árvíz a folyami élőények környezetét is alaposan felbolygatja. A Magyar Nemzet Borza Pétert, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársát kérdezte arról, hogyan hat az árvíz a folyó élővilágára.

„Az áradás a folyók életének természetes része, így a folyami élőlények alkalmazkodtak hozzá. Egyesek csak elviselik a számukra kellemetlen körülményeket, mások viszont ki is használják a maguk javára. A tavaszi áradások a mederben ívó halak – például a márna – szaporodási sikerét rontják, az ártéren ívókét – például ponty – növelik. Több év távlatában viszont kiegyenlítődnek az esélyek” – magyarázta a szakember a Magyar Nemzetnek.

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa elmondta: a mobilis élőlények az áradások során kihúzódnak az elöntött területekre, vagy felúsznak a visszaduzzasztott patakokon, mellékfolyókon. A kevésbé mobilisak – mint amilyenek a gerinctelenek – viszont elsodródhatnak, elpusztulhatnak az erős áramlatok hatására. Ezután viszont a védettebb részekről újra be tudják népesíteni az élőhelyeket. – A mostani áradás különlegessége az időzítése, ugyanis a tavaszi-kora nyári áradások a jellemzőek. A halak ezeket tudják kihasználni a szaporodásukhoz, és a gerincteleneknek is ez ad időt a visszatelepülésre a nyári szaporodási időszakuk során. 

A mostani áradást nem tudják kihasználni a halak, 

és a fő táplálékukat adó gerinctelenek állománya lecsökkenhet, amit majd csak jövőre tudnak érdemben kompenzálni. Ez a télre készülő, aktívan táplálkozó halaknak nehézséget jelenthet.

Az ár levonulása után arra számíthatunk, hogy a hullámterekben visszamaradó pocsolyákban elszaporodnak a szúnyogok.

Végül Borza Péter leszögezte: az őszi áradás a halak szaporodását nem segíti, viszont a télre készülő halak táplálékellátottságát ronthatja. Ez később ősszel akár jobb kapást is eredményezhet, viszont a telelés során nagyobb arányú elhullás is lehet az eredménye.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 16:49
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­­k­e­l­­d­ ­­­a­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­ ­­p­u­­n­­­c­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
röviden
2024. szeptember 23. 16:36
Élnek, mint hal a vízben.
Gubbio
2024. szeptember 23. 16:35
A felbolygatás után kiegyenlítődnek az esélyek, és újra visszaáll az egyensúly. A felbolydulás a rendszer egyik eleme - olyan, mint a rossz pillanatnyi győzelme az örökérvényű jó felett. A természet "lázadása" IS Isten teremtő, életet akarni akaró tervét tükrözi, annak szerves részét képezi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!