Gulyás Gergely: A kormány kész pert indítani, ha az EU nem téríti meg a határrendészeti költségeket

2024. szeptember 12. 10:04

A miniszter elárulta: örülnek, hogy a németek is rádöbbentek a külső határok védelmének fontosságára.

2024. szeptember 12. 10:04
null

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ismét Kormányinfón számolt be a kormány legújabb döntéséről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

Gulyás bejelentette: a szerdai kormányülésen mandátumot adtak Bóka Jánosnak az Európai Bizottsággal való tárgyalásra a migrációról szóló, hazánk ellen meghozott súlyos bírság kapcsán. 

A magyar emberek akarata ellenére senkit sem lehet betelepíteni, és erről a magyarok a népszavazáson is döntöttek” – szögezte le a miniszter. 

A határokat továbbra is megvédjük” 

– szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy egyirányú brüsszeli utat fognak felajánlani a hazánkba érkező menekülteknek, majd arra is kitért, hogy a határrendészeti költségek megtérítését is kéri a kormány a Bizottságtól. „Más schengeni országok esetében a Bizottság megtérítette a költségeket” – tette hozzá.

Emlékeztetett: 2015-ben Magyarország elsőként szólalt fel a külső határok védelme mellett, és azt is leszögezte, 

hogy örülnek neki, hogy a németek is rádöbbentek a külső határok védelmének fontosságára.

Kérdésre válaszolva elmondta: reményei szerint egy hónap alatt meg lehet állapodni a bizottsággal. Ha az Európai Bizottság elnöke betartaná, amit korábban ígért, akkor egy fillér bírságot sem kellene fizetnünk – tette hozzá. 

Jövő évi költségvetés célkitűzései

A kormány tárgyalt a jövő évi költségvetés célkitűzéseiről is. Gulyás Gergely elmondta: Nagy Márton folymatosan tárgyal a munkaadókkal és munkavállalókkal, hogy minél nagyobb béremelés lehessen. 

A kormány nem dönt a minimálbér összegéről” – szögezte le, hozzátéve: 

többéves bérmegállapodást szeretne a felek között a kormány.

Szakmunkás-hitel

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy október végéig döntenek majd a szakmunkás-hitelről is. Kifejtette ennek kapcsán: olyan munkáshitelt szeretnének, ami nemcsak a szakmunkások számára érhető majd el.

„A cél, hogy egyszerűen és gyorsan jussanak hitelhez azok, akik 18 éves koruktól dolgoznak”  – mondta.

A beruházások kapcsán Vitályos Eszter elárulta: 

84 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások az utóbbi hetekben.

A miniszter a Sparnak az árstop megsértése miatt a magyar állam ellen indított peréről, amelyben az Európai Bíróság az áruházláncnak adott igazat, azt mondta: nem lepődtek meg a döntésen, ha Brüsszelen és a Sparon múlik, akkor árcsökkentő akcióra sem nyílt volna lehetőség.

A sajtóban felmerült esetleges kormányátalakításról elmondta: a felvetéseknek nincs valóságalapja, sőt még a tényként elkönyvelt, az új MNB elnök személyére vonatkozó találgatásoknak sincs. 

Hipokrita álláspont

Idén kétszázalékos, jövőre pedig – az elemzők előrejelzései alapján – három százalék feletti gazdasági növekedéssel számol a kormány. 

A 2024-es esztendő egy rekordév lehet a magyar gazdaság szempontjából a 2022 óta eltelt időszakot tekintve – mondta a miniszter. 

Gulyás hipokritának nevezte a brüsszeli álláspontot a migrációval kapcsolatban. „Brüsszel szerint a migráció jó, de migránsokat nem akar befogadni, Ha jó a migráció, akkor fogadják szeretettel a migránsokat” – fogalmazott. 

A kőolaj-tranzit kapcsán, illetve, hogy Ukrajna nem gördít-e valamilyen akadályt az új megállapodás által biztosított szállítás elé, Gulyás elmondta: a kormány mindenre fel van készülve, de a MOL megállapodása optimizmusra ad okot. 

A lesz-e magyar olimpiai pályázat kérdésre Gulyás azt mondta: a kérdés nem tartozik a kormányra, ez egyelőre a fővárosra és a magyar sportvezetésre tartozik. 

Nem tartok attól, hogy a Fidesz 2026-os választási győzelmét bármi is veszélyeztetné 

– mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a Medián szerint a Tisza Párt támogatottsága megközelítette a Fideszét. Mint fogalmazott most volt egy nagymintás közvélemény-kutatás – az EP-választás – ahol a Fidesz-KDNP 45 százalékot kapott, a Tisza Párt pedig kevesebb mint harmincat. 

Vagy helyreáll a rend a külső határokon vagy szétesik Schengen 

– mondta Gulyás a Mandiner azon kérdésére, hogy milyen jövőt jósol az övezetnek. 

A német kancellár béketervét, azaz, hogy most már Oroszországot is meg kellene hívni egy béketárgyalásra, a miniszter egy jó irányba tett lépésnek nevezte. 

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. szeptember 12. 19:39
MEG KELL SZOPATNI EZEKET A PATKÁNYOKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kékFogúHarald
2024. szeptember 12. 18:21
De AZONNAL !! ihBin nem érteni mire várunk ?
andiner-2
2024. szeptember 12. 17:27
ha Brüsszelen és a Sparon múlik, akkor árcsökkentő akcióra sem nyílt volna lehetőség - voltak és vannak akciók, mindegyiknél, össze-vissza hazudoznak.
andiner-2
2024. szeptember 12. 17:25
egyirányú brüsszeli utat fognak felajánlani a hazánkba érkező menekülteknek - akkor miért követelnek pénzt a határkerítésért? Akkor felesleges. Egyik bolondabb, mint a másik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!