Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Kiderült: erre költheti el a kormány a gigantikus kínai hitel egy részét

2024. szeptember 06. 22:04

Az EU-s helyreállítási pénzek hiányában a kormánynak más finanszírozási forrást kellett keresnie ahhoz, hogy két uniós pályázatot is tudjon finanszírozni.

2024. szeptember 06. 22:04
null

Nyitókép: Dylan Nieuwland / ANP MAG / ANP via AFP

A magyar állam az egymilliárd euró összegű kínai devizahitel egy részét elektromos gépjármű töltőállomások bővítésére fordíthatja. Az Index értesülése szerint, az áprilisban felvett összegből azokat a beruházásokat finanszírozhatják, amelyeket az elmaradt uniós helyreállítási alap miatt nem tudtak kifizetni.

A kormány április 19-én hívta le a teljes összeget, amelyet a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától vettek fel hároméves futamidőre. A kamat, a törlesztés ütemezése és az egyéb részletek egyelőre nem ismertek.

Varga Mihály pénzügyminiszter augusztus végén egy interjúban kijelentette, hogy „a magyar kormánynak nincs takargatnivalója”, ezért kezdeményezték a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy az egymilliárd eurós kínai hitelt energiahatékonysági beruházásokra fogják felhasználni. Az EU-s helyreállítási pénzek hiányában a kormánynak más finanszírozási forrást kellett keresnie ahhoz, hogy két uniós pályázatot is tudjon finanszírozni.

A lap úgy tudja, hogy a közel 400 milliárd forintos kínai hitel egy részét elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költik a kormány. 

Példaként említettek egy 28 milliárd forintos, júliusi pályázatot, amelyet „Elektromos gépjármű töltőállomások telepítése” címmel tettek közzé. A kormány augusztustól szeretné megnyitni a pályázatot, amire azonban eddig nem került sor. Továbbá, a kínai hitelből egy 30 milliárd forintos keretösszegű céges elektromos járművásárlási pályázatot is terveznek finanszírozni.

A Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a zöld rendszámos gépjárművek száma Magyarországon átlépte a 100 ezer darabot.

A kormány már tavaly augusztus végén kitűzte az elektromos autótöltési és elektromos járművásárlási pályázatok célját. A magyar állam kormányhatározatban rögzítette, hogy a költségvetés terhére is finanszírozhatók a projektek, amennyiben az EU-s pénzek nem érkeznek meg. A portál szerint valószínű, hogy a kínai hitelből kívánják kifizetni azokat a beruházásokat, amelyeket az elmaradt uniós helyreállítási pénz terhére tervezett megvalósítani a kormány.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2024. szeptember 07. 12:00
20 milliárd euro visszatartása pipafüst, 1 milliárd euró kína hitel gigantikus.
jóember
2024. szeptember 07. 09:10
400 milliárd töltőkre, ez komoly és mindez kínai hitelből a vélhetően kínai villanyautók töltésére. Valahogy erről az orosz hajótörött és az aranyhal esete jut eszembe: "még, még vodkát!" Nem a piacra kellene bízni ennek az eldöntését, csak kérdem, és nem milliárdokat elszórni politikai indíttatású kétes kimenetelű akciókra? Senki nem tudja megmondani, hogy hova fut ki ez az elektromos mizéria, de még ha sikeres lesz is (kétlem), akkor sem állami feladat ennek a fejlesztése. Akármennyire erőlteti a kormány, ezt úgyis a piac fogja eldönteni, mert mindig a piac dönt, a piaccal szembe menni pedig ostobaság.
alexandrosz-2
2024. szeptember 07. 08:47
A tolvaj nernyik bagázs repes az örömtől. Rohadjanak meg!
Kristály
2024. szeptember 07. 08:30
Ezt a lépést a EU kényszeritette ki most mit höbörög? Szégyen hogy egy ilyen véresszájú gyilkos szövertség tagjai vagyunk .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!