Kezdődnek a lezárások: egész Budapestet megbéníthatja a Duna áradása

2024. szeptember 14. 16:00

Nagy teljesítményű gépekkel kezdik meg a homokzsákok pakolását.

2024. szeptember 14. 16:00
null

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Mint arról beszámoltunk, jelentős árhullám vonul le a Dunán, a vízállás jövő hétvégén Budapesten is elérheti a harmadfokú árvízvédelmi szintet. Az Ausztriában jelenleg is tartó kiadós esőzések miatt komoly árhullámra lehet számítani a Dunán és mellékfolyóin. Az Országos Vízjelző Szolgálat friss hidrológiai előrejelzése szerint a következő egy hétben a Duna Nagybajcs és Budapest közötti szakaszán több helyen kell harmadfokú árvízvédelmi készültségre számítani.

A rohamosan emelkedő vízszint miatt már kedden víz alá kerülhet az alsó rakpart!

Ezt is ajánljuk a témában

Hétfőtől több helyen is lezárásokra kell számítani, a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) első körben a Nánási-Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak zárását és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését kezdi meg. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől – írja a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

A Margit-szigeten szintén elkezdődik a homokzsákok nagy teljesítményű gépekkel való pakolása, az árvízi helyzet függvényében a jövő hét közepén lezárhatják a szigetet a jármű- és gyalogosforgalom elől.

Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna, azt már le is zárták, és az árhullám levonulásáig nem is nyitják meg újra.

A Duna felső részvízgyűjtőire az elmúlt 24 órában több esett, mint azt a korábbi számítások mutatták

írja a vízügyi főigazgatóság, mint hozzátették: a Lajta és a Rába akár a valaha mért legmagasabb vízszintet megközelítő szinten tetőzhet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2024. szeptember 15. 00:10
A hatalmas víz is probléma de erre még rájön a torlónyomás is. Ez azt jelenti, hogy a levonuló első hullámot megtolja a mögötte lévő gyorsabb víztömeg, ami még plusz egy métert is jelenthet. Az adatok szerint ez az évezred áradása is lehet és egyáltalán nem biztos hogy megússza butapest. Igen jelentős területek vannak itt az árvizi vízvonal alatt. A nemetek biztosan ránk fogják engedni a vizet, a szlovákok meg csak erre a lehetőségre vártak mióta megcsinálták a duna elterelését. Valójában annak a gátrendszernek energetikai szempontból nincs jelentősége a mérhető gazdasági kárunkhoz képest. Az ökológiai kárt meg megbecsülni sem lehet! Azt mondogatták barátaim, az az erőmű olyan mint a szomszéd tehene ami a szomszédnak tejel de nálunk legel... Lényegileg azért épült hogy le lehessen mosni vele butapestet. Most eljött az alkalom és majd beállítják mint kikerülhetetlen baleset. Azt kívánnám ne legyen igazam.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 14. 20:36
Karigeri megint alakított, bejelentette, hogy "másodfokú lezárást rendelt el". https:// magyarnemzet.hu/belfold/2024/09/harmadfoku-arvizvedelmi-keszultseget-rendeltek-el-a-fovarosban-rakpart-margit-sziget-aradas-tetozes-lezaras (Sőt, mint olvashatjuk, harmadfokút) Sajnos megint nem szóltak neki, hogy azt nem ő rendeli el, hanem a területileg illetékes vízügyi igazgatóság, és az elrendelésnek egy adott vízmérce állása a kritérium. Mint látható a térképen, az illetékes hatóság készül, Budapesttől északra már elrendelték az első fokú készültséget, és a Duna mentére irányították a védelmi eszközöket. https:// www.vizugy.hu/ A budapesti elrendelő vízmércén momentán 287 cm a vízállás, ez kisvíznek felel meg, tény, hogy emelkedni fog, nem kicsit. https:// www.vizugy.hu/?mapModule=OpGrafikon&AllomasVOA=16496059-97AB-11D4-BB62-00508BA24287&mapData=OrasIdosor#mapModule
Obsitos Technikus
2024. szeptember 14. 20:21
"A rohamosan emelkedő vízszint miatt már kedden víz alá kerülhet az alsó rakpart!" Ezért aztán már szombaton lezárja Geri.
Gaz_pacho
2024. szeptember 14. 20:17
Anyám a Duna közelében élt. Megszokott volt, hogy áradáskor mindenki leste a vízállást. A gát mellett kimérték a telkeket ( régen temető volt ) és jó pénzért eladták. Mikor pár éve menni kellett a homokzsákokat pakolni, anyám mellett a többi 70-80-as nyugger is ott volt akik már átéltek egy nagy árvizet, és csónakkal közlekedtek a házak között. Erőn felül dolgoztak ! Az új " lakótelepi fiatalok " szartak rá..... Egy sem volt ott, miközben a víz pár méterre a fejük felett volt. Drukkoltam, hogy szakajon át a gát és vigyen mindent... Nagyon geci voltam ??? Most , hogy már anyám nem él és a házat is eladtuk, kiváncsi lennék, hogy ki lesz a legény ott a gáton a napokban !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!