Óriási árhullám fenyegeti Magyarországot

2024. szeptember 12. 18:00

A Duna vízgyűjtője kritikus állapotba kerülhet.

2024. szeptember 12. 18:00

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Pártai Lucia meteorológus szerint egyértelmű jelei vannak annak, hogy az Alpokban lehulló nagy mennyiségű csapadék komoly kihívást jelent a Duna vízgyűjtő területein. A térségre várható hatalmas esőzések különösen Magyarország nyugati területeit érinthetik, ahol a következő napokban komoly árhullámokra kell felkészülni – írta meg az Index. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) figyelmeztetése alapján ezek az esőzések nagyban befolyásolhatják a Duna vízszintjét is.

Drasztikus vízszint-emelkedés a Dunán

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint a Duna vízszintje Budapestnél egy nap alatt 137 centiről 187 centiméterre emelkedett. Ez az árhullám Ausztriából érkezik, ahol a nagy mennyiségű csapadék már most is jelentős hatással van a folyók vízállására. Csehország és más környező országok szintén komoly áradásokra készülnek, hiszen a következő napokban akár az éves csapadékmennyiség harmadát is meghaladó eső várható.

A meteorológusok szerint egy alacsony nyomású rendszer és egy hidegfront alakítja az időjárást Közép- és Kelet-Európában. Ennek hatására különösen Ausztriában, Szlovéniában, valamint Magyarország nyugati részein várható jelentős csapadék. Pártai Lucia szerint pénteken egy hidegfront halad át Magyarországon, amely 30-50 milliméter esőt okozhat, mielőtt a ciklon elhagyja az országot és további csapadékot hoz az Alpok térségébe.

A ciklon távozása után az Alpok felett újabb esőzések alakulhatnak ki, amelyek tovább növelik az árhullámok veszélyét a Duna vízgyűjtő területén. A következő napokban fontos lesz figyelemmel kísérni a meteorológiai előrejelzéseket és a hatóságok figyelmeztetéseit, mivel a várhatóan extrém időjárás és a hirtelen árhullámok komoly károkat okozhatnak a régióban.

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2024. szeptember 12. 20:29
Most már az árvízvédelemnek tényleg az árvíz védelméről, nem pedig az árvíz elleni védekezésről kell szólnia. A jövő megköveteli ezt! Különben elsivatagosodhat az ország! Már rég neki kellett volna kezdeni a víztároló kapacitás kiépítésének!
2024. szeptember 12. 19:57 Szerkesztve
A XIX. sz. óta a Kárpát medence vizét minél gyorsabban el akartuk innét vezetni /gátak emelése/ ! A világ ill. a környezet is változik , most megfordulni látszik az eddig bevált "politika" kell ill. kellene a víz az aszályos időszakban . Nosza elő a régi térképekkel és mindent amit eddig nagy elánnal megépítettünk /gátakat , elterelést/ azt vissza kellene bontani . Ha azt akarjuk hogy az alföldünk még lakható is maradjon . Hajrá fiatalok ,ha élni akartok , akkor íme a pálya, de nem a futbal !
Sanyi72
2024. szeptember 12. 19:42
Végre esik,idióták! Vezessétek a vizet az alföldi csatornákba,itt megdöglünk az aszálytól!
hernadvolgyi-2
2024. szeptember 12. 19:24
Galsó Atya 2024. szeptember 12. 18:31 "Ilyenkor kéne összegyűjteni a vizet és akkor nyáron nem lenne aszály." Én összegyűjtöttem az összes vizet, mégis volt aszály. Valamit elrontottam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!