Itt van Karácsony legújabb húzása: durva hatalomátmentésre tesz kísérletet a főpolgármester

2024. szeptember 05. 16:12

„A pályáztatás lebonyolítása a bejelentett formában csak látványpékség” – reagált a hírre Vitézy Dávid.

2024. szeptember 05. 16:12
Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

„Kevesebb pozíció, több szakmaiság, több átláthatóság és több nő a városi cégvezetésben!” – ezzel a szlogennel számolt be a fővárosi változásokról Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

„Az elmúlt években a Budapesti Közművek (BKM) létrehozásával – hat korábbi közműcég összevonásával – és a cégvezetők pályázat útján való kiválasztásával jelentős lépéseket tettünk egy átláthatóbb és takarékosabb vállalatvezetési működés felé. A következő önkormányzati ciklusban még tovább kell mennünk ezen az úton” – írta Karácsony.

Végre számít a szükséges végzettség és tapasztalat

„Ezért javaslatot teszek a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségeknek pedig közel a törvényi minimumra való leszorítására, továbbá nyílt pályázatot írok ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés.

Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal

– párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk” írta a főpolgármester.

Szentkirályi Alexandra is reagált Karácsony Gergely csütörtöki kijelentésére

„Karácsony bejelentése: mostantól szakértelem is kell a fővárosi cégek vezetéséhez. Ezek szerint eddig csak Gyurcsány emberének kellett lenni hozzá?” – tette fel a költői kérdést Szentkirályi Alexandra.

Szentkirályi Alexandra a reakciójában arra utalt, hogy a fővárosi cégek vezetésében eddig felülreprezentáltan sok Gyurcsány Ferenchez köthető személy szerepelt.

Korábban a Mandiner is beszámolt róla, hogy például Draskovics Tiborra, a Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik legsokoldalúbb megoldóemberére is központi fontosságú pozíciókat bíztak a Karácsony Gergely vezette Városházán. A jelenleg a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) igazgatóságában ülő politikus korábban egyebek mellett volt a Gyurcsány-kabinet pénzügyminisztere, a kormányzati közigazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztere, majd igazságügyi és rendészeti minisztere is volt.

A politikai elit hatalomátmentési kísérletét látjuk itt

„A pályáztatás lebonyolítása a bejelentett formában csak látványpékség – Karácsony ugyanis az új pályázati kiírásokat, a kiválasztás folyamatát az októberben megalakuló Közgyűlés új frakcióival semmilyen módon nem egyeztette, míg a DK frakciójával kétszer ült le a nyilvános hírek alapján is csak az elmúlt egy hétben” – reagált Karácsony legújabb húzására Vitézy Dávid.

„A főpolgármester kapkodva, még a szeptember végén záruló fővárosi ciklus utolsó heteiben akarja a pályázatokat lezavarni – a búcsúzó MSZP-DK többségű közgyűléstől eredő felhatalmazásával visszaélve. Ebből következően erős a gyanú, hogy a választók által kisebbségbe szorított,

Budapestet eddig vezető gazdasági és politikai elit hatalomátmentési kísérletét látjuk itt, azzal a mázzal leöntve, mintha épp az ellenkezője történne”

– vélekedett Vitézy.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heki19
2024. szeptember 06. 14:14
Több szakmaiság? Láttuk a megvalósúlt terveiden 😅🤣😁 Mellesleg pont Gerike, nem értessz semmihez 🤣😅😁
Kristály
2024. szeptember 05. 23:30
A parlamentben 2/3 szavazattal el lehetne venni a főpolgármester hatalmát mivel tönkre teszi a várost az embereket a levegőt és ez már elég ok. Nem az demokrácia ahol egy mindent tönkre ver. Az egyik főpolgármester épit szépit sporol jön a másik és mindent szét basz .
Palmimi85
2024. szeptember 05. 18:51
(Az előző kommentem folytatása...) És én ilyenkor csak azt kívánom, bárcsak anno kiment volna Zuglóba... de nem ment ki, nem ásták el és azóta sem értem ki az, aki egy a gerinctelen barmot visszaültette a főpolgármesteri székbe. A DK-val meg azt csinál, amit tud, hiszen ő biztosította anno, hogy Gyurcsótánynak irodája van a Városházán (nem vicc, ezt akkoriba maga Fletó nyilatkozta).
Palmimi85
2024. szeptember 05. 18:50
Takony Geri Budapestje egy nagy kalap trágya, akár a főpolgármester! Próbáltam ma a fővárosunk szívében kicsi körrel visszafordulni: lehetetlen! Nem elég, hogy elvett sávokat az autósoktól, a fél városban építenek valamit az úttesten, egy út háromszoros távolságot jelent autózásban. Hogy egy példát mondjak: valaki a Krisztina térről be akar jutni a Hősök terére sajnálatos módon autóval. Mit tesz? Lemegy a Krisztina kőrúton az Erzsébet hídig ott átmegy a Duna felett, majd visszafordul a Március 15-e téren és a "Pesti Duna parton" visszamegy a Széchenyi térre és ott a József Attila úton megy a régi úton ahelyett, Átmenne az Algúton és a Lánc hídon és máris Széchenyi téren van. És ez csak egy a budapesti kunkorok egyike, és talán nem is e "legrosszabb". (Folytatom a következő kommentben)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!