Ingyenes KRESZ-tanfolyam a középiskolákban: indul az online képzés

2024. szeptember 04. 20:56

A vizsga online formában zajlik majd, a szervezés és lebonyolítás feladata azonban a középiskolákra hárul.

2024. szeptember 04. 20:56

Nyitókép: MTI / Pénzjegynyomda

Idén új lehetőséggel bővül a középiskolások számára elérhető oktatási program: ingyenesen tanulhatnak KRESZ-t. Maruzsa Zoltán, a közoktatásért felelős államtitkár az Inforádióban jelentette be, hogy a végzős középiskolások már szeptembertől hozzáférhetnek a digitális tananyaghoz a KRÉTA rendszeren keresztül – írja a Portfólió az RTL nyomán.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tananyag nemcsak iskolai környezetben, hanem otthonról is elvégezhető. Ugyanakkor az iskoláknak biztosítaniuk kell a szükséges időt és helyszínt is a tanfolyam elvégzéséhez. A vizsga szintén online formában zajlik majd, a szervezés és lebonyolítás feladata azonban a középiskolákra hárul.

A jogosítványhoz szükséges gyakorlati képzést a diákok kétféleképpen szerezhetik meg: 

vagy fizetős tanfolyamok keretében autósiskoláknál, vagy a Honvédségnél, ahol ingyenes lehetőséget biztosítanak. 

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlati órákat katonák tartják majd, akik közül eddig 21-en végezték el a szükséges szakoktatói képzést. Az ingyenes tanfolyam indulásának pontos időpontja és helyszíne azonban egyelőre nem ismert, így a jelentkezés részletei is váratnak magukra.

Márciusban az igazságügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy a középiskolások ingyen juthatnak jogosítványhoz. Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének alelnöke szerint ez az ígéret jelentősen befolyásolta a jelentkezők számát: országos szinten közel 50 százalékkal esett vissza, mivel sokan kivártak az ingyenes lehetőség részleteinek megjelenéséig.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigfunk
2024. szeptember 05. 09:31
Így is rengeteg nyikhaj 30 körüli nem indexelő, eszetlenül gyorshajtó, erőszakos barom van az utakon. Miért kell több? Én minimum érettségihez kötném a jogsit.
Master
2024. szeptember 05. 08:02
Kresz tanfolyam hasznos mert az emberek nagy részének halvány fogalma sincs a szabályokról. A kérdés, mennyire lesz komoly ez a tanfolyam.
Janika50
2024. szeptember 05. 05:34
Haladó pés sajnos komoly igény vín rá. A következményeit majd késöbb isszuk meg.
files32
2024. szeptember 05. 05:30
Ez már szavazatvásárlás lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!