Halpusztulás és szúnyoginvázió is lehet az árvíz következménye

2024. szeptember 23. 18:37

Hogyan borítja fel az árvíz a folyók élővilágát?

2024. szeptember 23. 18:37
Árvíz - A tetőző Duna Budapestnél

Nyitókép: A tetőző Duna Budapestnél (Fotó: Máthé Zoltán)

 

A mostanihoz hasonló nagy árvizek a folyami élőlények környezett is befolyásolják, de hogy pontosan miként, arról Borza Pétert, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársát kérdezte a Magyar Nemzet.

A szakember szerint mivel az áradás a folyók életében természetes folyamat, ezért a bennük élők alkalmazkodtak hozzá. Egyes fajok még akár ki is használják az extrém körülményeket; az ártéren ívó halak, például a ponty szaporodási esélyét kifejezetten növelik a tavaszi áradások.

Borza Péter elmondta azt is, a mostani áradás az időzítés miatt mégis inkább negatív hatással jár, hiszen a halak nem tudják a szaporodásukhoz kihasználni, és az erős áramlatok miatt elpusztult, elsodródott gerincteleneknek sincs idejük visszatelepülni, 

ami „a télre készülő, aktívan táplálkozó halaknak nehézséget jelenthet”.

Az ár levonulása után jelentős üledék is fog maradni, ami beborítja a kavicsos part menti élőhelyeket, majd amikor mindezt elmossa a víz, „a hullámtéren visszamaradó pocsolyákban számítani lehet a szúnyogok felszaporodására”. 

A horgászok sem örülhetnek igazán, mert ugyan ősszel jobb kapás lehet a télre készülő halak rosszabb természetes táplálékellátottsága miatt, a telelés idején ennek nagyobb arányú elhullás is lehet a következménye.

Az árhullám levonulása után civilként azzal tehetjük a legtöbbet, ha a hátrahagyott szemetet összeszedjük, javasolja még a szakember.

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. szeptember 23. 21:03
Mit kell azon pörögni, hogy tíz évente kiönt a Duna? Ez így megy kb. évezredek óta! Fel kell rá készülni! Halpusztulás? Az irdatlan méretű busákat kéne kiiktatni, amik felzabálják az ivadék elől a táplálékot, meg a kormoránokat alaposan megritkítani!
SzkeptiKUSS
2024. szeptember 23. 20:02
Szúnyog annyi lesz mint a tenger.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 23. 19:45
Ezeken az enyhe teleken, amik mostanság vannak, a halak nem nagyon vermelnek, ha igen, akkor is rövid ideig. De hát Áder apánk aktív közreműködésének köszönhetően a hazai horgászok élete elég sanyarú, az élő, folyó vizeken már lófaszt sem szabad fogni és a mennyiségi korlát is elég szigorú, halászat ugye nincs.. szóval a halhiány legyen a szerbek, románok gondja.
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 18:41
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­ ­­p­u­n­­­c­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!