Magyar Péter „semmiben se hibás”, Gyurcsány bánkódhat tovább, a Momentum lassan elenyészik – kemény nyáron van túl a haza baloldal

2024. szeptember 05. 06:33

Botrányok, kilépések és civakodások – nagyjából így teltek az előző hónapok az ellenzék háza táján. Összefoglaltuk, mi történt a nyári uborkaszezonban.

2024. szeptember 05. 06:33
null
Vizvári Soma

Nyitókép: MTI / Hegedüs Róbert,  MTI / Mészáros János, Dobrev Klára Facebook-oldala

Magyar Péter visszatérhetett az ATV-be, az MSZP és az LMP kilépésekkel és lemondásokkal került a hírekbe, Gyurcsány Ferenc pedig már lehet, hogy bánja Kiss László átcsábítását a szocialistáktól. A DK lassan már a szoci romantikából táplálkozó hagyományőrzést is elorozza az MSZP-től. A Momentum közel van ahhoz, hogy beteljesítse nevében hordozott végzetét. Hogy Budapestet hogyan fogja irányítani Karácsony Gergely, azt talán még maga sem tudja, legalábbis eddig nem avatta be a főváros polgárait. Nézzük, kinek hogyan telt a nyara az ellenzéki oldalon.

Buli után irány a kórház

Azt az állítólagos politikai turbulenciát, amelyet Magyar Péter berobbanása okozott, Hont András publicista a következőképpen értékelte: „Az elmúlt tizennégy évben már mindent láttunk, amit a valóságtagadó elemzészet újból és újból valami fene nagy változásként érzékel. Hogy korábban mi lett a vége ugyanannak, amivel kapcsolatban újra és újra megfellebbezhetetlen instrukciókat ordibálnak, azt fedje jótékony homály. Végtére is az ordibáláshoz nincs szükség tapasztalatok levonására. A jegyzőkönyv kedvéért azért rögzítsük: a NER fönnállása alatt a Mesterházy-féle MSZP támogatottsága járt a legközelebb a Fideszéhez, és ott volt még egy 20 százalékos Jobbik és egy 10 százalékos LMP. És annak se volt semmi, de semmi jelentősége.” Érdemes azért rögzíteni néhány dolgot, mert a világ folyamatosan változik: hol van már Mesterházy Attila és Vona Gábor, ugyebár!

Az ATV vigyázott rá, hogy ne bántsa meg Magyar Pétert »provokatív« kérdésekkel”

Kezdjük azzal az új szereplővel, akiről a publicista szövege szól: Magyar Péterrel. A Tisza Párt vezetője mozgalmas nyarat zárt. Az utóbbi időben a kórházakat járva igyekszik a vélt és valós problémákra – de leginkább magára – felhívni a figyelmet. Ezzel még semmi újat nem mondtunk, az egészségügy, amíg világ a világ, témája lesz az ellenzéki pártoknak. Az viszont nem gyakori elem a magyar politikában, hogy egy negyven pluszos politikus, aki nem mellesleg apa is, buliról bulira jár, és néha még balhéba is keveredik a nagy gőzkieresztés közepette. Egyszer majd biztosan születnek alapos elemzések arról is, hogy mit szólnak féktelen bulizásaihoz, csajozásaihoz, a szórakozóhelyeken való harsány veszekedéseihez azok, akik június 9-én a Tiszára szavaztak. Egyelőre elégedjünk meg annyival, Magyar nem érzi, hogy bármiben hibás lenne, még azután sem, hogy rendőrségi nyomozás indult, mert egy szórakozóhelyen kitépte egy őt kamerázó férfi kezéből a telefont, majd bevágta a Dunába.

Fotó: Horváth Csaba Facebook-oldala, Donáth Anna Facebook-oldala, Lmp.hu, MTI / Purger Tamás

Mondjuk az ATV és Magyar Péter viszonyát illetően levonhatjuk a következtetést: kifizetődő volt a politikusnak, hogy a számonkérésekre visszatámadott, majd végül kiviharzott a televízió stúdiójából. Néhány hete ugyanis az ATV újra behívta őt, és vigyázott rá, hogy meg ne bántsa „provokatív” kérdésekkel. A csatornánál bizonyára azt akarták elérni, hogy Magyar Péter ismét járjon hozzájuk, ezért nem érdeklődtek a körülötte kirobbant botrányokról. Nem kérdezték meg arról az estéről, amikor a viselkedése miatt kivezették egy budapesti szórakozóhelyről, ahogyan a fentebb említett telefonos ügyről sem faggatták.

Vihar a biliben, a polgármester bilincsben

Hamarosan feláll az új Fővárosi Közgyűlés, de a nyár nem volt elég arra, hogy a budapesti lakosok megtudják, hogyan fogja működtetni a városukat Karácsony Gergely.

A főpolgármester néhány hete találkozott Magyar Péterrel. A Tisza fővárosi frakciója nélkül aligha lesz többsége, de a légyottról nem tudunk semmit. Az ATV-ben Karácsony a következőképpen kommentálta a témát: „Én megtanultam azt, hogy a tárgyalások eredményessége fordítottan arányos azzal, hogy mennyit beszélünk róluk a sajtóban.” Ha komolyan vesszük a főpolgármester szavait, akkor jól haladhatnak a dolgok közte és Magyar között, csak egyelőre nem informálnak róla.

A DK arról panaszkodott, hogy Karácsony Gergely a Tiszával már tárgyalt, de őket még nem kereste meg”

A DK szóvivője, Barkóczi Balázs arról panaszkodott, hogy Karácsony Gergely a Tiszával már tárgyalt, őket viszont még meg sem kereste. A médiában egyesek emiatt már a főpolgármester és a DK szakítását pedzegették. Mielőtt azonban bárki komolyan venné ezt, érdemes megnézni a fővárosi képviselői helyek eloszlását. Olyan frakció nem lesz, hogy „Karácsony Gergely”, olyan viszont igen, hogy Párbeszéd–DK–MSZP, amelyben lassacskán a Gyurcsány Ferenc vezette erő lesz az egyetlen nem csak papíron létező párt. Karácsony Gergely tehát sem a DK, sem pedig a Tisza nélkül nem fogja tudni vezetni a várost. Egyes elemzői vélemények szerint az sem elképzelhetetlen, hogy új választást írnak ki, mert a felek nem fognak tudni megegyezni.

Fotó: Mandiner-archív

Az is benne van a pakliban, hogy Magyar Péter ellehetetleníti a köz­gyűlés munkáját – írta Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Mandineren megjelent cikkében. Úgy véli, egyáltalán nem biztos azonban, hogy a Tisza szavazói díjaznák a testület megbuktatását egy előre hozott választáson, mert nincs erős pártkötődésük. „A Fidesz–KDNP támogatói azonban egy új választáson sem lesznek bizonytalanok, ők tudják, kire kell húzni az ikszet, és elmennek majd szavazni. Magyar tehát megbuktathatja Karácsonyt egy új budapesti választáson, de saját magára is veszélyes lehet ez a taktika, akár hatalmas öngól is lehet” – fogalmazott.

Gyurcsányéknak van mostanában kínosabb ügyük is, amiért jobban aggódhatnak: nemrég őrizetbe vették, majd letartóztatták Kiss Lászlót, a III. kerület DK-s polgármesterét. A megalapozott gyanú szerint Kiss 2019. októberi megválasztását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen kapnak megbízásokat az önkormányzattól, amiért cserébe pénzt kell fizetniük neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek. Bizonyára sok lapzártánk lesz még, mire ítélet születik az ügyben, de a DK vezérkarában már tudni vélik a megfejtést: koncepciós per zajlik a tagjuk ellen.

A szocialisták környékéről az volt a leglényegesebb hír a nyáron, hogy kilépett a szervezetből utolsó sikeres politikusuk, Őrsi Gergely”

A Magyar Péter színre lépése óta zsugorodó Momentum óbudai szervezete viszont inkább kilépett a Kiss László vezette koalícióból, nehogy rá is átragadjon az ügy. A párt egyébként országosan sincs könnyű helyzetben, Donáth Anna nem várta meg, hogy elolvadjon alóla a szervezet, és lemondott az elnökségről, a helyét Tompos Márton vette át. Kérdés, hogy az új elnök meg tudja-e állítani a folyamatot.

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Kilépések, lemondások

Ha ez még számítana valamit, azt mondhatnánk, az MSZP jól járt azzal, hogy Kiss László szinte azonnal átlépett a DK-ba, amint megnyerte a 2019-es polgármester-választást. Ha számítana, az MSZP végül is azzal is jól járt, hogy megbuktatták XIV. kerületi polgármesterét, Horváth Csabát. A leköszönő kerületvezető ugyanis újra gyanúba keveredett a zuglói parkolási botránnyal kapcsolatban. A szocialistákról egyébként az volt a leglényegesebb hír a nyáron, hogy kilépett a szervezetből utolsó sikeres politikusuk, Őrsi Gergely II. kerületi polgármester.

Ha már a süllyedő hajók elhagyásánál tartunk, megemlítendő, hogy nemrég az LMP két kulcs­figurája, Schmuck Erzsébet és Keresztes László Lóránt is távozott. Ungár Péter társelnöknek pedig annyira elege lett a politika színvonalából, hogy állítólag komolyan elgondolkodott a vissza­vonuláson.

ÖRSI Gergely; GAJDA Péter
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

De térjünk vissza a szocialistákhoz! E sorok írója néhány héttel ezelőtt, amikor Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre társelnökök lemondtak posztjukról, azt jósolta, az MSZP lassan szocialista hagyományőrző csoporttá válik, amolyan „Horn Gyula baráti körré”. És tessék! A napokban újra fellángolt a Horn-vita, mivel a bíróság döntése szerint egy fővárosi sétány nem viselheti az egykori karhatalmista nevét. Az MSZP pedig nagy erővel, vagyis inkább annyi erővel, amennyi maradt neki, beleállt a vitába, és igyekezett megvédeni Horn Gyula emlékét. Kiderült, a célért még mindig lehet mozgósítani nagyjából két tucat embert egy fáklyás tüntetés erejéig – ám azt sem az MSZP-nek sikerült összehoznia, hanem a DK-nak. Úgy tűnik, Gyurcsány Ferencék teljesen leszalámizzák a szocialistákat, és nemcsak a politikusokat szipkázzák el tőlük – Kiss Lászlót is beleértve –, de még a posztkommunista politika daliás időszakának romantikáját is.

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
husika
2024. szeptember 09. 08:22
Tisza párt olyan mint a legújabb félmilliós okostelcsi. Pár hónap múlva jó ha ér 100ezret...
Kristály
2024. szeptember 09. 07:17
A 14 év Gyurcsány alatt telt volna el a libsik már éhen haltak volna és csend lenne mert Fery ért hozzá hogy kell csendet rendet csinálni.
kalapali2
2024. szeptember 09. 05:34
Kokainos! Mesélj már a XI. kerületi szivárványos óvodáról! Miért is viszik a gyermekeket másik óvodába?
kokainfidesz
2024. szeptember 08. 23:51
Le a nadrág, le a gatya. Seggbe baszott egy Fideszest Bese Atya. 🤡🤡🤡🤣🤣🤡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!