Fodor Gábor a Tilos Rádióról: „A függetlenség távol áll a cenzúrától, és ami itt történt, az egyértelműen cenzúra”

2024. szeptember 27. 16:55

Amit a rádió tett, az szembe megy azokkal az eszmékkel, amelyekért a rendszerváltás után küzdöttek.

2024. szeptember 27. 16:55

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Mint a Mandiner is beszámolt róla: Fodor Gábor meghívása miatt szüntették meg a Tilos Rádió Gyökérkezelés című közéleti reggeli műsorát. A műsor három készítőjével hivatalosan azt közölték, hogy fél évre felfüggesztik a műsort, gyakorlatilag azonban azt követően sincs esélye a folytatásnak, legalábbis a Tilosnál – ezt a műsor készítői is megerősítették – tudta meg a Media1.hu.

A botrány kapcsány Schiffer András is megszólalt: „A Tilos Rádió 2024-re eljutott oda, hogy Fodor Gábor meghívása miatt tilt le egy műsort. Ilyen az, amikor a téboly ül tort mindenen, ami valaha liberális, alternatív és sokszínű volt.

Transzparens Újságírásért Alapítvány ennek apropóján kereste fel Fodor Gábort, hogy ő is elmondhassa véleményét a történtekkel kapcsolatban. Alábbiakban az alapítvány interjúját tesszük közzé.

A szeptember 4-i adást követően, amelynek Ön volt a vendége, a Tilos Rádió szerkesztői közölték a műsorkészítőkkel, hogy legalább fél évre felfüggesztik a Gyökérkezelés című műsort. Ön hogyan értékeli ezt a döntést? Mi a véleménye a történtekről?

Azt gondolom, hogy ez egy végtelenül szomorú és elképesztő történet. Én azok közé az emberek közé tartozom, akik annak idején – leginkább Molnár Péterrel együtt – sokat harcoltunk azért a kilencvenes évek elején, hogy az ilyen független rádiók, mint a Tilos, működhessenek, legyen lehetőségük működni. 

A függetlenség távol áll a cenzúrától, és ami itt történt, az egyértelműen cenzúra. Ilyen a Kádár-rendszerben volt, hogy voltak tiltott vélemények. Innentől kezdve a Tilos Rádió „nomen est omen”, paradox módon a neve most már azt jelenti, hogy tiltott vélemények is vannak.

Úgy gondolom, hogy szükség lenne a független rádiókra, ahol szabadon, mindenféle korlátozás nélkül lehet véleményt mondani. Ami itt történt, szembe megy azokkal az eszmékkel, amelyekért a rendszerváltás után küzdöttünk, amiért létrejöttek a független rádiók.

Egyúttal nagyon sajnálom a műsorvezetőket és teljes szolidaritásom velük. Végtelenül bánt a dolog, hogy miattam szüntették meg a műsorukat. Számomra ez egy lelkiismereti probléma is, nem akartam ezeket az embereket bajba sodorni.

Mit gondol, mi lehetett olyan állítás, ami elhangzott az adásban és közre játszatott a műsor beszüntetésében?

Nem volt ilyen, de nem is vagyok hajlandó ezen gondolkodni. A beszélgetés teljesen normális volt, én a véleményemet mondtam el. Az egyik vád a kormánypropaganda volt, viszont ha mondjuk behívnak valakit a kormány részéről, miért ne mondhatná el az álláspontját? Van olyan vélemény, ami nem hangozhat el? Felháborítónak tartom, hogy egy véleményben kutakodnak és szelektálják, mi az, ami elhangozhat. Szembe megy minden liberális eszmével.

A Media1 cikke azt írta, hogy a szerkesztők szerint politikusnak „nincs helye a rádióban”. Mi a véleménye erről az állításról?

A való életből kellene tájékozódni. Ismerni kellene a történelmet, másfelől pedig látni kellene azt, hogy én voltam sok minden – miniszter, pártelnök – de már évek óta nem vagyok politikus. Az egész történetet abszurdnak tartom.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deniel
2024. szeptember 27. 19:14
hogy szokták mondani káosz a köbön nem értem...
Nimril
2024. szeptember 27. 18:25
A forradalom felfalja gyermekeit. :) Hajrá!
sexykitty-5000095
2024. szeptember 27. 18:22
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­ ­a­­­ ­s­­z­­­e­­x­­i­ ­­p­­u­­­n­­c­­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
aaabbbccc
2024. szeptember 27. 18:21
en emlekszem Molnar Peterre amikor meg fideszes volt szoval politikus nem lehet vendeg, de lehet musorvezeto? Molnar pont annyire politikus mint Fodor, az volt regebben de mar nem az
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!