EP-képviselő: Manfred Webernek nyilatkoznia kell, hogy megvédik-e Magyar Pétert

2024. szeptember 30. 12:30

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője korábban kijelentette, „egy politikusnak ilyen esetekben vállalni kell a következményeket”.

2024. szeptember 30. 12:30

Nyitókép: Képernyőfotó

Manfred Webernek és a néppárti képviselőknek nyilatkozniuk kell arról, megvédik-e Magyar Pétert, hogy a mentelmi joga mögé bújva elkerülje a felelősségre vonást – hangsúlyozta Facebook-oldalán Deutsch Tamás, fideszes EP-képviselő.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az Európai Parlament dönt arról, hogy felfüggeszti-e Magyar Péter mentelmi jogát, miután azt Polt Péter indítványozta.

Mint már beszámoltunk róla, 

a legfőbb ügyész lopás megalapozott gyanúja miatt fordult az EP elnökéhez, 

a gyanú szerint ugyanis Magyar júniusban egy szórakozóhelyen elvette, később a Dunába dobta annak a férfinak a mobiltelefonját, aki levideózta a magáról megfeledkezett politikust.

A mentelmi jog – ahogy az Európai Parlament honlapja fogalmaz – nem a képviselők személyes kiváltsága, hanem azt garantálja, hogy az EP-képviselők szabadon gyakorolhassák megbízatásukat, és ne legyenek kitéve önkényes politikai zaklatásnak. Ilyen módon az EP egészének függetlenségét és feddhetetlenségét biztosítja.

Ezt is ajánljuk a témában

„Egy politikusnak vállalnia kell a következményeket”

Lapunk a témában megkereste Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét, akit kérdeztük, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Magyar elmegy-e Weberhez, hogy arról győzködje, akadályozzák meg a kiadatását a magyar ügyészségnek.

A vezető elemző emlékeztetett, Deák Dániel arra emlékeztetett, hogy 

Magyar Péter még a kampányban azt mondta, a mentelmi jog felesleges, és ha ő kormányra kerülne, akkor ezt az intézményt eltörölnék.

Ennek fényében különösen érdekes lesz, hogyan fog viselkedni, amikor Polt Péter az ő mentelmi jogának a felfüggesztését kérte az Európai Parlamenttől.

„Ha Magyar azt szeretné, hogy megmaradjon a mentelmi joga és ezzel bújna ki a felelősségre vonás alól, az komoly támadási felületet is jelentene a számára, hiszen önmagában nemcsak arról van szó, hogy elvett egy mobiltelefont, hanem arról is, hogy 

egy politikusnak ilyen esetekben vállalni kell a következményeket és nem szabad elmenekülnie”

 – hangsúlyozta Deák Dániel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. szeptember 30. 15:09
Nyilatkozat nélkül fogják megvédeni...DDD
pink_vader
2024. szeptember 30. 15:01
Nyilván nem adják ki. Pedigrés jóember. Nincs itt semmi látnivaló. Kaili és társainak sem lett következménye. Hanar visszakerült az előzetesből, ahol őt méltatlan körülmények között tartották… 🤬
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 30. 14:50
>>ott menekültszàllás lesz ès hogy oda viszik akiket bem engednek be Ausztriàba<< Szóval ha Siegendorfnál nem lesznek nálam az irataim, akkor az osztrákok megfognak és elvisznek Csermajorba? 1. Az illegális bevándorlók egyik lényeges tulajdonsága, hogy illegálisan értsd okmányok nélkül és nem a kijelölt belépési ponton érkeznek. Ennek egyféleképp lehet hatékonyan elejét venni, meg kell őket állítani. Ellenőrzött kerítéssel. Amíg nem állítják meg őket, pl. a fenti módon, addig beengedik őket. Capisce? Ahhoz, hogy az osztrákok a saját akaratukkal megegyezően cselekedjenek nem Orbán Viktorra van szüksége Ausztriának. 2. Az Ausztriában elcsípett migrácsok nem Magyarországon léptek be az EU-ba. Görögország és Bulgária a belépési pont, majd Románián és Magyarországon át tranzitolva mennek tovább. Különösen azután, hogy a makedón-szerb útvonalat a magyar kormány ellehetetlenítette. Nem véletlen, hogy Románia és Bulgária a mai napig nem ellenőrzésmentes tagja a Schengeni övezetnek.
voltospultos-2
2024. szeptember 30. 14:41
Figaro itt, figaro ott, Figaro kint, figaro bent, Figaro lent, Figaro fent, Figaro Figaro Fiígaro.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!