Csúfosan lebukott a Telex: kiderült, miért voltak megtévesztőek

2024. szeptember 10. 15:17

„A cím által sugallt sötét képpel szemben a valóság nagyon is kedvező képet mutat” – írta az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

2024. szeptember 10. 15:17

Nyitókép: Facebook

Sebestyén Géza lebuktatta a Telexet – derült ki a Facebook-bejegyzéséből.

„»Hiába keresünk egyre többet, csak nem vásárolunk a hazai boltokban, és erre két nagyon jó okunk is van« – olvastam tegnap a Telex főoldalán. OK, gondoltam, egy újabb »mindenki meghalt, a többiek megsebesültek« cikk a magyar gazdaságról. De egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis beleolvastam, mert kíváncsi voltam, hogy mi ez a két ok, ami miatt ilyen rossz a helyzet” – írta az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

„Ha valaki a cikket is megnyitja, és átverekszi magát a kormány szokásos zrikálásán, akkor kiderül számára, hogy a cím által sugallt sötét képpel szemben a valóság nagyon is kedvező képet mutat” – írta Sebestyén Géza.

A cikk alapján ezek a főbb megállapítások, amiket kiemelt Sebestyén Géza:

  • „A magyar jövedelmek évek óta 10 százalékos, vagy ennél is nagyobb dinamikával emelkednek (azaz egyre többet és többet keresünk – lásd ábra). 
  • A kiskereskedelmi forgalom év eleje óta folyamatosan magasabb, mint egy évvel korábban (azaz idén többet vásároltunk, mint tavaly – lásd ábra). 
  • A magyarok megtakarítási rátája az elmúlt hét évben trendszerűen emelkedett, 7 százalék környékéről 17 százalék környékére (azaz egyre több pénzt tudunk félretenni – ábra a cikkben).
  • Jelentősen emelkedett a rövid és a hosszú külföldi utak száma is (azaz egyre jobban megengedhetjük magunknak a nagyobb utazásokat – ábra a cikkben).
  • 2023-ban háromszor annyi pénzt költöttek a magyarok külföldön, mint 2021-ben (azaz egyre minőségibb utakra megyünk – ábra a cikkben).
  • Az elmúlt 10 évben nagyjából 20-szorosára nőtt az internetes vásárlásaink értéke.

Ha már a Telex szerint is ennyire nőtt a jólét, akkor talán itt az ideje meglapogatni a gazdaságpolitikusok vállát. Mondjuk hogy hogyan lehet ennyi pozitívumról beszámoló íráshoz egy ilyen érfelvágós címet választani, no ez már egészen más kérdés... Az idézett cikk linkje a komment szekcióban” – írta az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

Forrás: KSH / Telex

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rendetlenember
2024. szeptember 10. 19:08
A telexen kormánypropagandát nyomnak? Minden jó. Csak nem úgy érezzük.
gekk
2024. szeptember 10. 17:41
Mandika, picit szétnézhetnél a saját házad táján is, kesma és egyéb orbitcsicskamédiák között. Aztán részletezhetnéd mikor, mennyit hazudtatok, tereltetek, voltatok megtévesztőek. A megtévesztést eként nspi szinten alkalmazzátok.
2024. szeptember 10. 17:16 Szerkesztve
Ne hülyéskedjünk, “szakemberke”. Egyfolytában nyomja a kormánysajtó a hurrájelentéseket. Melyek alapja ugye a potya EU-s pénzek milliárdjai… Szerző is ezt a csinálja - egy olyan cikkre reagálva, ami a kormány szakterületéről idéz. Akkor mmost kivel vitázik? Vagy nem elég a hurrá? Jó. Hurrá.
nemecsekerno_007
2024. szeptember 10. 17:10
Skywalker_bpnemecsekerno_007 2024. szeptember 10. 16:08 ,,És akkor ebbôl mi következik…,, Próbálj meg válaszolni a két kérdésre. Ha nem megy akkor nézd inkább az Én kicsi Pónimat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!