Botrányok rázzák meg az egyházat: Bese Gergő atyát felfüggesztették a papi szolgálata alól

2024. szeptember 07. 12:25

Mutatjuk a részleteket.

2024. szeptember 07. 12:25
Bese Gergő katolikus pap

Nyitókép: Földházi Árpád

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozása mentén, 2024. április 9-én „a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt vádat emelt a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon” – írja a Pesti Srácok. Mint a lap tájékoztat: a vádirat szerint R. Gábor atya „2019 és 2022 között négy fiatalkorúval végzett szexuális cselekményeket, közülük ketten 14 éven aluliak voltak az elkövetés időpontjában”.

„Az úgynevezett középmértékes indítványban 8 év letöltendő fegyházbüntetést javasolt a vádhatóság azzal a mellékbüntetéssel, hogy a férfit egész életére eltiltják attól, hogy fiatalkorúakkal foglalkozhasson” – teszi hozzá a lap. A Pesti Srácok ugyanakkor azt írja: a megtartott előkészítő ülésen R. Gábor tagadta az ellene felhozott vádakat, így az ügyben az első érdemi tárgyalási napot szeptember végén tartják majd.

A Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegye tájékoztatása szerint „a bejelentés kézhezvételének másnapján nevezettet felfüggesztették és az egyházmegye főpásztora azonnal elmozdította minden egyházi hivatalából” – írja a portál.

Egy másik egyházi személlyel kapcsolatban is vizsgálhat folyhat

A Pesti Srácok cikke szerint ráadásul egy másik egyházi személlyel (a portál a második illetőt Róbert atya néven említi – a szerk.) kapcsolatban is vizsgálódik a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

A lap megkeresésére a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegye ugyanis közölte: „folyó hó 16-án érkezett a bejelentés hivatalukhoz, melynek alapján a hatályos egyházjog és a vonatkozó szentszéki rendelkezések szerint haladéktalanul vizsgálat indult gyermekvédelmi ügyben. A vizsgálat célja az esetleges, kánonjog szerinti felelősség megállapítása. A vizsgálat lezártáig mind az állami, mind pedig az egyházi törvények értelmében a bejelentett személyt megilleti az ártatlanság vélelme. A Főegyházmegye a vizsgálat lezárultát követően a hatályos törvények szerint dönt a további szükséges lépések megtételéről, és azokat késedelem nélkül megteszi.”

A lap információi szerint az ügy kapcsán megtörtént a hivatalos bejelentés, amelyet a Pesti Srácok tájékoztatása szerint „a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség kivizsgálásra a Nemzeti Nyomozó Irodának küldte meg.”

***

A fenti két botránytól függetlenül (sajtóhírek szerint magánéleti okból – a szerk.) „Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztették a papi szolgálata alól” – írta meg a Pesti Srácok kapcsolódó cikkében, vélhetően annak apropóján, hogy Bese Gergő Péter is a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegye felügyelete alá tartozó egyik településen teljesített egyházi szolgálatot.

 

 

Összesen 672 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. szeptember 08. 17:51
Namond "2024. szeptember 08. 14:48 Itt az ideje, hogy az (ál)szent életű Balog püspök újra szentelje a Karmelitát és Orvbán dolgozó szobáját." Itt az ideje ÁVH*s Namond evltárs hogy körmöt tépjetek meg egymást akasszátok!
Krupp Skya
2024. szeptember 08. 17:47
Bese Gergőről elmondható az, ami az amerikai nagykövetről nem, Gergő Bese dugta.
2024. szeptember 08. 15:51
T."Namond"! 1.) REFORMÁTUSOK NEM--MONDOM NEM(!!!)--"SZENTELNEK", MERT A REFORMÁTUS VALLÁSBAN "SZENTSÉG" MINT OLYAN NEM LÉTEZIK. 2.) Dr. Balogh Zoltán püspök úr--mint Dunamelléki Református Egfyházkerületi püspök--NEM(!!!) "SZENTELHET" SEMMIT! 3.) KÁRMELITÁT MEG PLÁNE NEM, MERT A BUDAI VÁRBELI RENDHÁZ MÁR NAGYON RÉGEN HASZNÁLATON KIVÜLI--magának a Magyarországi Sarutlan Kármelita Rend-nek a számára is, és nincs is rá szükségük.
Namond
2024. szeptember 08. 14:48
Itt az ideje, hogy az (ál)szent életű Balog püspök újra szentelje a Karmelitát és Orvbán dolgozó szobáját. Utána a fogadáson lehet (béke) galamblevest, rántott csirkeszárnyat és pöspökfalatot fogyasztani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!