„Az úgynevezett európai egység nevében el akarnak hallgattatni bennünket” – Orbán Balázs a BBC-nek

2024. szeptember 13. 19:53

A miniszterelnök politikai igazgatója egyértelművé tette: a magyarok nem akarnak részt venni az ukrajnai öldöklésben, a kormány pedig nem fogja cserbenhagyni Magyarországot az illegális bevándorlással kapcsolatban, ahogyan az sok nyugati országban történt.

2024. szeptember 13. 19:53

Nyitókép:  Mandiner / Földházi Árpád

„Történelmi szempontból is igaz, hogy mi, magyarok nem szeretjük, ha kívülről diktálnak nekünk. Nem számít, melyik irányból jön. Sajnos 

a jelenlegi progresszív liberális elit szereti megmondani másoknak, hogyan éljenek, mit gondoljanak 

a világrendről vagy bármi másról. Szóval ez hosszú küzdelem, de még mindig talpon vagyunk” – mondta a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a BBC Hard Talk című műsorában. Orbán Balázs arra a kérdésre válaszolt így, hogy győzhet-e Orbán Viktor a brüsszeli liberális elit ellen. A műsor házigazdája idézte is Orbán Viktor egy korábbi mondatát: „a liberális erőkkel való békés együttélés korszaka véget ért”.

Orbán Balázst Magyarország ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjáról is kérdezték.

„Amit csinálunk, az nagyon is átlátható. Kisebbségi véleményt képviseltünk az elmúlt két és fél évben. Úgy gondolom, hogy a történelem jó oldalán állunk. 

A történelem igazolni fogja, hogy amit az első naptól fogva mondtunk a háborúról, az az igazság. 

A kezdetektől fogva világos volt, hogy Oroszországnak felelősséget kell vállalnia a nemzetközi jog megsértéséért Ukrajnával szemben. Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez vitán felül áll, de a legfőbb kérdés az, hogy mit tegyünk, hogyan oldjuk meg a konfliktust” – válaszolta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán balázs úgy folytatta: „Az európai vezetők és a nyugati liberális vezetők az elmúlt két és fél évben azt mondták, hogy tovább kell támogatnunk az ukránokat, és nem kell diplomáciai lépéseket tenni, nem kell tárgyalni Oroszországgal, csak támogassuk tovább a háborút. És mi történt? 

Több mint 500 ezer ember halt meg, Ukrajna több területet veszített, mint korábban, az ország gazdasági összeomlás előtt áll, 

és mindennap fennáll a veszélye az eszkalációnak”. Rámutatott, a magyarok a kezdetektől fogva kritikával illették a Nyugat stratégiáját a háborúval kapcsolatban. „Van egy alternatív elképzelésünk erről a dologról, és az úgynevezett európai egység nevében el akarnak hallgattatni bennünket. Szerintem Európában a legfontosabb érték a demokrácia és a pluralizmus, ahol minden tagállam hangját meg kell hallgatni” – hangoztatta Orbán.

A kormányfő politikai igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy 

Magyarország forrásokkal járul hozzá az ukrán állam működéséhez.

„Ez az ukrán ápolókról szól. Ez az ukrán tanárokról szól” – fogalmazott.

Orbán Balázs azt viszont egyértelművé tette, az EU tervezett hatmiliárdos katonai támogatásához a magyar kormány nem akar hozzájárulni.

„Mert 

nem akarunk részt venni az öldöklésben. 

Egyszerűen nem akarom, hogy embereket öljenek minden ok nélkül. Ez történik. Ok nélkül történik. Miért is ne állítsuk le ezt? 

Ha azokat, akik nem értenek egyet a Nyugat mainstream politikájával, Putyin bábjaiként ábrázolják, akkor intellektuálisan minden vita azonnal értelmetlenné válik” 

– magyarázta.

A BBC műsorvezetője Magyarország és Oroszország viszonyát is feszegette.

Orbán Balázs kifejtette: „nem akarjuk feladni a szuverenitásunkat. 

Mi magunk akarunk dönteni arról, kivel működünk együtt az energiapolitika terén. 

Megvannak a saját energiaforrásaink.”

Ezzel kapcsolatban aláhúzta: 

A magyar álláspont mindig a magyar érdekek alapján történik, és nem törődünk azzal, ha ezért kritizálnak bennünket”.

„Készek vagyunk minden területen együttműködni európai partnereinkkel, amíg ez egyenlő jogi alapokon nyugszik. Meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt ennek érdekében, ugyanakkor meg akarjuk őrizni a szuverenitásunkat a külpolitikában. Úgy gondolom, hogy ebben az új világrendben egyre több országnak kellene ugyanezt tennie” – jegyezte meg.

A beszélgetés során a migráció kérdése is feljött. Ezzel kapcsoaltban Orbán Balázs leszögezte: „Folytatni fogjuk a magyar emberek védelmét. Személy szerint én, a miniszterelnök és az összes jobboldali politikus, 

nem fogjuk cserbenhagyni Magyarországot az illegális bevándorlással kapcsolatban, ahogyan az sok nyugati országban történt. 

Nem akarjuk megváltoztatni a társadalmunkat. Nem akarunk jogsértést, nem akarunk súlyos káoszt, ami más országokban tapasztalható”.

Hozzátette: „Igyekszünk tiszteletben tartani az európai jogot, de minden tisztelettel, az európai uniós jog nem alkalmas arra, hogy megoldja ezt a problémát. Nem elég jó. Nem segíti azokat az országokat, amelyek meg akarják védeni a határaikat. Valójában csak még inkább megnehezíti az életünket. Az elmúlt nyolc évben 2 milliárd eurót költöttünk a határaink védelmére. Ez azt jelenti, hogy többszázezer illegális migránst tartottunk távol”.

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:


 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 14. 10:16
A civilizált világ borzad a potrohos tolvaj rezsimjétől…🤷‍♂️
istvanpeter
2024. szeptember 14. 09:48
Eléggé feltűnő már a liberális diktátorok alakoskodó kétszínű magatartása és beszédje, akik más vonatkozásokban a sokszínűséget és a befogadást hirdetik, de a demokráciából teljesen ki akarják irtani a pluralizmust, valamint a gondolat- és véleményszabadságot.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 14. 00:47
Arról se feledkezzenek meg a kedves bégetők, hogy a Bese üggyel párhuzamosan két újabb pedofil katolikus pap ügye is napvilágra került. A Bese sztori szinte már csak figyelemelterelés a további pedofil botrányokról.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 14. 00:43
Orbán Balázsnak is egy BBC hiányzik ahhoz, hogy kicsit lenyugodjon és kussoljon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!