Orbán Viktor: Magyarország biztonságban van, jövő hét közepén az árhullám elhagyhatja hazánkat (Videó)

2024. szeptember 19. 07:02

„A helyzet továbbra is komoly, de a védekezés színvonala optimizmusra ad okot”, a kormány egy ingyenes Árvíz-vonalat is megnyitott – tájékoztatott a miniszterelnök csütörtökön. Összefoglalónk!

2024. szeptember 19. 07:02
ORBÁN Viktor

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az árvíz elleni védekezésről. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: szerdán Orbán Viktor bejelentette, hogy elértük az árvízi védekezés legkritikusabb szakaszát, miután az árhullám legmagasabb vízszintje is elérte hazánkat. Az árvíz-helyzet nagyjából nyolc napon át tart majd, a hullám várhatóan jövő csütörtökön hagyja el Magyarország területét – ismertette a kormányfő. Hozzátette: a jó hír az, hogy az időjósok szerint a jövő héten nem lesz eső, így már ismert a legmagasabb vízszint. A második jó hír a kormányfő szerint, hogy 

az összes védmű állja a próbát, nem jelent új feladatot a védekezők számára, hiszen a vízszint alatta marad a 2013-as legmagasabb vízszintnek. Mint a kormányfő fogalmazott: „ismert és várt eseményekre készülünk, korábban ezt már megtettük”. Orbán Viktor leszögezte azt is: mindig ott van, ahol a legnagyobb a veszély, és úgy látja, a védekezésben részt vevők magabiztosak és higgadtak.

Két külön fajta védelmi rendszer van, említette: állami és önkormányzati. Állami részről a készültség 100 százalék, pár településen ez még nincs meg, de mindenhol 50 százalék fölött vannak. A főpolgármester is részt vett az operatív tanács ülésén. Ennek kapcsán a kormányfő hozzátette: 

az együttműködés gördülékenyebb vészhelyzetben, nincs idő a politizálásra, most is ez a helyzet.

Együttműködésre vagyunk ítélve – fogalmazott. A szerdai árvízinfóról részletesebben ide kattintva olvashat.

KARÁCSONY Gergely; ORBÁN Viktor; LÁNG István; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor miniszterelnök (b), Pintér Sándor belügyminiszter (b2) és Karácsony Gergely főpolgármester (b3) hallgatja Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójának (j) beszámolóját a Belügyminisztériumban, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 18-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: Magyarország kitanulta a védekezést az elmúlt években

A csütörtöki árvízinfón Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a Lajta Mosonmagyaróvárnál csütörtök délután tetőzik, amely a Lajta esetében a valaha mért legnagyobb vízszintet valószínűsíti. A dunai árhullám tetőzése csütörtökön Dunaremete térségében várható, valahol Mosonmagyaróvár magasságában – tette hozzá. A kormányfő rámutatott:

a szerdai és csütörtöki tetőzések helyszíne között nagyjából 54-55 km-es távolság van, a legmagasabb vízszint ebben az ütemben halad dél felé.

Orbán elmondta: két kihívás is nehezíti az árvízzel szembeni védekezést. Az egyik, hogy a legmagasabb vízszint elérésekor mederben tartsuk a vizet. Ez a képességünk megvan. „De van egy másik kihívás: ez pedig a lassú apadáshoz kapcsolódóik, mert az árvízi káresemények tekintélyes része nem a legmagasabb vízszintnél szokott bekövetkezni, hanem a lassú apadás miatt, a csökkenéskor” – fejtette ki a kormányfő.

„Az ausztriai lassú apadás arra hívja fel a figyelmet, hogy a figyelmünknek nem szabad lankadnia a legmagasabb vízszint meghaladását követően sem, mert utána még bajok lehetnek. Ezt majd a főigazgató úrnak kell a vízügyeseknél érvényesítenie” – részletezte. „A következő egy hétben továbbra sem várható eső, csapadék. Az a reményünk, hogy az árvíz nem kap utánpótlást Ausztriából, ezért a levonulás végleges lesz, nem pedig időleges” – húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök.

A budapesti vízszint tetőzése szombaton, valószínűleg szombat éjjel következik be, és aztán a főpolgármester úr döntésétől függően a jövő hét közepén a rakpart már fölszabadítható lesz”

– jelentette be a kormányfő. A miniszterelnök a mozgósítás mértékének növeléséről is tájékoztatást adott. 1436 fővel növelték meg a hivatásos élő erő számát, így már 5828-an dolgoznak a gátakon, ami pedig az önkénteseket illeti, szerdán 4012 önkéntes vett részt a munkában, valamint 15353 önkéntest tudunk még tartalékból mozgósítani a hivatásos állomány sok ezres tartalékán fölül.

„Magyarország az előző árvizek idején meg, illetve kitanulta a védekezés szakmáját, és nemcsak a hivatásosok, hanem az önkéntesek is pontosan tudják, hogy mit és hogyan kell tenniük” – mutatott rá Orbán Viktor.

A lajtai víztározó megnyitása hatásos döntésnek bizonyult, a várakozásoknak megfelelően csökkentette a vízszintet. Szerdáról csütörtökre 130.000 homokzsákot töltöttek meg az önkéntesek és helyeztek el a védvonalakon – tájékoztatott a miniszterelnök.

„A budapesti védművek a szerda esti órákra elérték a kiépítettség 100 százalékát, tehát 900 centiméteres vízmagasságra sikerült kiépíteni a Budapesti védvonalakat, ez fölötte van a valaha volt legmagasabb vízállásnak, úgy látjuk, hogy

Budapest védelme megoldott, a legérzékenyebb részeken is eredményesen védekezünk. Ilyen a Margit-sziget és Batthyány-téri aluljárók térsége”

– tájékoztatott a miniszterelnök.

A Dunakanyar védettsége kapcsán is arról tájékoztatott a kormányfő, hogy Dunabogdányban, Tahitótfaluban és Leányfaluban is 97 százalék felé lépett a védettség foka, valamint rámutatott: „pénteken a Vác felé vezető 2-es út egyes szakait le kell majd zárnunk.”

Magyarország biztonságban van

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: egy ingyenes árvízvonalat is megnyitott a kormány, amely „azt a célt szolgálja, hogyha valaki bajt észlel, vagy munkára szeretne jelentkezni, kérjük, hogy ezen a vonalon keresztül tegye meg.” Erről majd részletes tájékoztatást is ad majd a kormány.

Mint a miniszterelnök tájékoztatott:

az ország a helyzet komolysága mellett is biztonságban van, sem eszköz, sem élő erő hiányában nem szenvedünk,

sőt, az önkénteseinknek köszönhetően jelentős tartalékokat is nyilvántartásba tudtunk venni. Ha valami váratlan esemény vagy baleset nem történik, akkor a vizet a mederben tudjuk tartani, és a terveink szerinti rendben, jövő hét közepén az árhullám elhagyja az országot, és utána már csak az árvíz utáni veszedelmekkel kell majd törődnünk.”

„A helyzet továbbra is komoly, nehéz, de a védekezés színvonala optimizmusra ad okot”, „meg fogjuk tudni ezt a vizet a mederben tartani, köszönöm szépen a főigazgató úrnak a vízügyesek tegnapi napon mutatott munkáját, köszönöm a katonáknak, a rendőröknek és a sok ezer önkéntesnek is a tegnap elvégzett hatalmas munkát” – zárta szavait a miniszterelnök.

Kérdés(ek)

A sajtó helyszínen megjelent kérdéseire is válaszolt a kormányfő. Az egyik kérdésre reagálva például kifejtette:

ha arra várnánk, hogy Brüsszel kisegítsen bennünket a bajból, akkor nyakig állnánk a vízben.”

„De most inkább a dolgok pozitív oldalát nézzük és tisztelettel köszönjük Brüsszelnek, hogy legalább gondoltak ránk” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor sajtótájékoztatóját, valamint az összes kérdést, és arra adott választ a lenti videóban nézheti vissza:

 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Ne hazudj, Peti!

Magyar Péter összefogásról papol, de még árvíz idején is betegesen hazudozik.

3 órája

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:41
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­d­­ ­­a­ ­s­­z­e­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 19. 13:48
» Kovács Ubul 2024. szeptember 19. 08:23 Ezalatt, a valóságban: "A BAC Consulting nevű Budapesten bejegyzett vállalkozást valójában izraeliek alapították« És a termék valójában nem is járt fizikailag Magyaroroszágon. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 19. 13:44
» Anomander5m007h 0p3ra70r 2024. szeptember 19. 10:29 Amíg fotelből pofázol, nem a gátak mellől, addig nincs jogod számolgatni fotelhuszár.« Leszarlak téged ártéri cigány. Én hegyen lakom. Nem értem pakolod a zsákot, hanem magadért, úgyhogy csak ügyesen! 💪🏻🤣
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 19. 13:42
» magyarok2026 2024. szeptember 19. 10:10 KÖSZÖNJÜK MAGYAR PÉTER, KÖSZÖNJÜK TISZA PÁRT!« 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 A nagy büdös semmit! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!