A víz szalad, de a sivatag marad

2024. szeptember 17. 11:53

Az életterünk kiszáradása azonban nagyon is jól látszódott akár a Holdról is, de a műholdakról biztosan.

2024. szeptember 17. 11:53
Vízügyi szakemberek dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pócsmegyer határában 2024. szeptember 17-én. Ezen a napon Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a védekezésen résztvevő diákokkal találkozott és részt vett a munkálatokban. MTI/Kocsis Zoltán
Lipták Tamás
Lipták Tamás
Magyar Jelen

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Kocsis Zoltán

„A víz bizony szalad, írhatnám Wass Albert megállapítását, melyet az író is inkább hasonlatként használt és vetett papírra. Ugyanis a szaladó víz jelképezi az időt, mely egyre gyorsabban szalad tova saját medrében, és persze a mainstreamben is.

Alig egy héttel ezelőtt még a perzselő kánikuláról szóló hírek uralták a címlapokat, hogy aztán úgy váltsa fel ezeket a híreket az árvíztől való rettegés, mintha előbbi soha nem létezett volna, pusztán távoli emlék lenne csupán. Jellemző a hírgyártás világára persze, hogy a ma aktualitásaira igyekszik reagálni, sokszor könnyelműen feledkezve meg a tegnap történéseiről és az azokat kiváltó folyamatokról.

Talán az egyetlen felhős, borongósabb augusztusi napon jártam a Zöld Gerilla megmozdulásán, melyen tevékkel vonultak az Agrárminisztérium épülete elé a vízgazdálkodás reformját követelve. Kiemelték akkor, hogy a nyár eleji dunai és tiszai árvizek nyomán, melyektől szintén rettegett mindenki, aki a napi híreknek enged, nyolc és fél Balatonnyi vízmennyiség szaladt át országunkon. Ebből a temérdek mennyiségből egy csepp nem sok, annyit nem sikerült hasznosítani a következő, forró és száraz hetekre.

Ki is tikkadtunk, mármint a Kárpát-medence, mely augusztus végére néhol inkább már a szavannára emlékeztette a pusztákon kirándulókat, mint azt egy ismerősöm közösségi oldalon közzétett bejegyzésében is láttam. A választási eredmények júniusban nem, a életterünk kiszáradása azonban nagyon is jól látszódott akár a Holdról is, de a műholdakról biztosan. Ennek pedig súlyos következményei lesznek, és messze nem csak az élelmiszeriparban. Gazdasági, demográfiai folyamatokat indít el, melynek a végét még nem láthatjuk. Megoldás pedig lenne.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. szeptember 18. 08:28
"Jön szemközt megint egy ember. Azt mondja: – Már csak bolond világot élünk! Elöl táncol a szamár, utána liheg fiastul a molnár! Úgy látszik, elérkezett a szamarak világa. Hanem erre már méregbe jött a molnár. – Úgy bizony, eddig szamarak világa volt, mert hol erre hallgattam, hol arra, kivéve a magam józan eszére. No de mától fogva beszéljetek, amit akartok, s én is azt teszem, amit akarok!"
2024. szeptember 17. 17:43 Szerkesztve
"kovsa2 to salmonella 2024. szeptember 17. 17:35 //www.agora-energiewende.de/daten-tools/agorameter/chart/today/power_import_export/21.08.2024/25.08.2024/hourly Tisztelt salmonella, javaslom, hogy tanulmányozza a fenti linken található adatokat. Strompreis-áramár. Ha jól megnézi a diagramot, azt figyelheti meg, hogy pl. aug. 24.-én 14 órakor a -44,18€/MWh volt az áram ára a német tőzsdén. Azaz, a termelőnek kellett fizetni, azért, hogy valaki elfogyassza az általa fölöslegesen termelt áramot. Következésképpen: a magyar állam igen nagyvonalú önnel, hogy nem pénzt kér öntől a feltáplált áramért, hanem még valamit fizet." Tisztelt MVM, a német honlaphoz hasonlóan, nem lehetne a tőzsdei árat is közölni a termelés mellett? //www.mavir.hu/web/mavir/eromuvi-termeles-forrasok-megoszlasa-szerint-netto-uzemiranyitasi?fbclid=IwAR0tjmwi8N2HHCLbwI_AJLeQfHVRMw0BDt29d3j_VLYWRiPXwpENW4feqTE
ptrfarkas43
2024. szeptember 17. 17:08
Na még egy nagyokos, belpestről, és nem járt dunai ártéren és szükség tározórol sem hallott. Alább írtak a Bős - Nagymarosi erőműről, tényleg kár volt politikai okból megfúrni, még akkor is, ha ez volt a rendszerváltás jelképe, lehetett volna mást találni.
DE JÓ
2024. szeptember 17. 16:41
Bős-Nagymarost pont azok fúrták meg, akik most sikítoznak, hogy hol vannak a tározók. "Hála nekik", most a szlovák oldalon a Duna-csatornában fut a Duna nagyobbik része, és a szlovák oldalon van egy jó nagy tározó felület a Gabcsikovói erőmű fölött. Nálunk meg majdnem kiszáradt a Szigetköz. Most hol kezdjünk egy újat, zöld-bölcsész-elvtársak? Hogy rúgnám fel mindegyiket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!