„A Nyugat értékrendi válsága a testiség kiüresedésében, a pornó elidegenítő hatásában is tetten érhető”

2024. szeptember 23. 20:16

Lánczi András filozófus szerint az európai civilizációban a gyereknemzés nemhogy relatívvá vált, hanem kifejezetten ellenségessé tették.

2024. szeptember 23. 20:16
L. Simon László
Mandiner

Nyitóképünk forrása: a XXI. Század Intézet Facebook-oldala

A XXI. Század Intézet és a Mathias Corvinus Collegium közös rendezvényén Hankó Balázs úgy fogalmazott:

magyarnak lenni „ad egy szilárd alapállást, alapérzést”.

Kiemelte: Magyarországon nem fog sérülni a gyermekek védelme, nem valósulhat meg a bináris emberi identitás szétverése. 

„Nem hagyjuk elbizonytalanodni sem a szülőket, sem a gyerekeket” – jelentette ki.

Azt mondta: az emberi, közösségi és nemzeti identitások kérdése az utóbbi időben mozgásba lendült; ha azonban az identitás is elmozdul a biztos helyéről, „akkor egyetlen olyan pont sem marad, ami egyben tartaná a világot”.

Hankó Balázs
Forrás: a XXI. Század Intézet Facebook-oldala

A miniszter szerint a liberalizmus „belső gondolatrendőrséget” akar létrehozni, ami szorongást kelt az emberekben, elbizonytalanítja és magyarázkodásra kényszeríti őket.

Mára oda jutottunk, hogy a normalitás szorul magyarázatra” 

– jelentette ki.

Az identitáskáoszt azok keltik, akik számára a hit, a tradíció és a kultúra „valamiféle folyékony, kontúr és igazság nélküli egyfelől-másfelől ügy” – vélekedett a miniszter.

Hankó arra is rámutatott, hogy ezek a mozgalmak fontos bázisukként tekintenek az egyetemekre, igyekeznek azt minél jobban elfoglalni.

Miniszterként az a feladatom, hogy ne hagyjam, hogy a magyar egyetemek egyszólamúak legyenek. A magyar egyetemeknek a magyar társadalom, a magyar gazdaság, a magyar jövő érdekében kell működniük” 

– hangsúlyozta.

Az európai civilizációban ellenséggé tették a gyereknemzést

A XXI. Század Intézet főigazgatójának, Schmidt Máriának a beszéde után Lánczi András filozófus, a KKETTK Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Politikai Filozófiai Európai Centrumának vezetője tartott előadást. Lánczi arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten egyértelműen két nemet teremtett, a nemi vágy pedig benne volt az első emberpárban is. A szexualitást nem szabad eltárgyiasítani – figyelmeztetett, majd rámutatott: 

a szexualitás régen a szerelemmel volt azonos, mára azonban kiüresedett.

Ezt is ajánljuk a témában

A filozófus úgy vélekedett, az európai civilizációban a gyereknemzés nemhogy relatívvá vált, hanem kifejezetten ellenségessé tették.

Lánczi szerint 

az embert teljesen szabad lényként kezelni: utópia. 

Ez a felfogás ráadásul azt a törekvést fejezi ki, hogy nincs szükség közösségre, összetartó erőre, szerelemre, szeretetre vagy barátságra – tette hozzá.

Megjegyezte:

az nem megoldás, ha mindent elsöprünk, ami addig jellemezte a kultúránkat.

A genderideológia a klasszikus melegjogi mozgalmakat is felfalja

Colin Wright evolúcióbiológus előadásában rámutatott, hogy a genderideológia belülről kezdte el felfalni a melegjogi mozgalmakat, erre reagálva pedig már megszülettek azok a szervezetek, amelyek a genderideológiától távoltartva magukat, csakis azoknak a csoportoknak az érdekeit védik, amelyeket az LMBTQ betűszó első három betűje szimbolizál, azaz: a leszbikusokét, a melegekét és a biszexuálisokét.

Francesco Giubilei, a Fondazione Tatarella elnöke előadásában aláhúzta:

Ma Nyugat-Európában megpróbálják már alsó tagozatban a szexuális felvilágosítás keretében terjeszteni a genderideológiát.

Hat-hétéves gyerekeket arra kényszerítenek, hogy olyan témákról hallgassanak előadást, amelyek megosztása a szülők joga lenne.

„Csak a jól működő szex érdekel”

L. Simon László József Attila-díjas író, kultúrpolitikus A tabukon túl: A szexualitás, a prostitúció, a fogyasztás és a szexturizmus kérdései Houellebecq művészetében című előadásában kifejtette, vannak, akik szerint Michel Houellebecq pornográf szerző, pedig ha van kritikusa a pornónak, akkor az éppen ő.

„Az iszlám és a távol-keleti szexturizmus témáját felvállaló, hatalmas botrányt kavaró, a Plateforme (magyar  kiadásban: A csúcson) című 2001-es regényében hol burkoltan, hol eléggé konkrétan, szinte vulgárisan mutatja meg, mi is a pornó elterjedésének igazi hatása” – mutatott rá.

L. Simon úgy vélekedett, 

a Nyugat értékrendi válsága a testiség kiüresedésében, a pornó elidegenítő hatásában is tetten érhető.

„Ezzel szemben a regény az érzéki testiség értékére irányítja rá a figyelmet” – mondta.

Eszméletlen, ahogy Houellebecq-nél a közöny, a nihil, az érzelemmentesség falán egy-egy  pillanatra áttör a boldogság, a szerelem. De csak hogy a valóság még keményebben arcon tudjon csapni” 

– idézett egy internetes kommentet a kultúrpolitikus.

„Valóban így van: a kétségbeesés, a kilátástalanság, s a félelem falán mindig talál magának egy kis rést a remény. Nem meglepő, hogy Houellebecq egy interjújában azt mondta: »Csak a jól működő szex érdekel«. Kvittek vagyunk. Engem is” – zárta előadását L. Simon László.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. szeptember 23. 21:15 Szerkesztve
"Isten egyértelműen két nemet teremtett, a nemi vágy pedig benne volt az első emberpárban is. " Gondoljuk tovább azt a mesét. Lett ugye Káin és a kis Ábel. Ők kit basztak meg, hogy tovább szaporodtak? Válaszaikat írják meg kommentben... A szűznemzéses kamut mondjuk nem lehet überelni...
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 23. 20:35
Mi ez a hirtelen nagy pornó mánia a mandineren? Csak nem jön valami új nettörvény, ami a pornót használja ürügynek? Vagy minden elhullajtott mag, ami nem talál érett petesejtre a nemzethalálhoz vezet? Katika ezután pornóügyi biztos lesz? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
NDAP1945
2024. szeptember 23. 20:25
Hagyjuk mér ezt az álkeresztény prűdériát, ki nem szokott pornót nézni, meg ki nem szokott szexelni házasság előtt? Kioktatnak ilyenekkel minket, miközben meg meleg orgiákra járnak a hazug papjaikk
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 20:20
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­k­­­e­­l­­­d­ ­­­a­ ­s­­­z­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!