Új helikopterrel erősítik a Magyar Honvédség szállítási feladatait

2024. augusztus 07. 14:07

Az Airbus H225M Macedóniában már bizonyított.

2024. augusztus 07. 14:07

Nyitókép: MTI/Mészáros János

Új, modern Airbus H225M típusú helikopterrel erősíti az EUFOR légi szállítási feladatait a Magyar Honvédség októbertől – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Kutnyánszky Zsolt, a tárca védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Szarajevó melletti Butmir táborban jelentette be, hogy októbertől a Magyar Honvédség egyik új Airbus H225M típusú helikoptere váltja le az EUFOR-ba légi szállítási feladatokra felajánlott Mi-17 helikoptert.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar katonák nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójának vezetését ebben az évben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy látja el, a magyar haderőfejlesztés eredményeit pedig bizonyítja a világ egyik legjobbjának számító új, nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter is.

Elhivatott katonáink szolgálatát hamarosan egy, a 21. századi technológiát képviselő Airbus H225M segíti majd itt, Bosznia-Hercegovinában”

 – emelte ki Kutnyánszky Zsolt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az új gép a Szarajevó melletti katonai bázison áll majd készenlétben

Az új helikopter már bizonyított Macedóniában az erdőtüzek megfékezésében, és mostantól missziós feladatot lát el Bosznia-Hercegovinában. Két hónapon belül a Szarajevó melletti katonai bázison áll majd készenlétben – olvasható a közleményben.

A táborban a magyar katonákhoz szólva Kutnyánszky Zsolt arról beszélt, hogy kiemelt figyelem irányul szolgálati helyükre, az Európa békéje szempontjából meghatározó jelentőségű Nyugat-Balkánra, és az EUFOR legnagyobb kontingensét adó Magyar Honvédség katonáiként példamutatóan helytállnak.

A magyar európai uniós félév prioritásai között szerepel 

a védelempolitika megerősítése, a nyugat-balkáni régió integrációjának felgyorsítása, valamint az illegális migráció visszaszorítása, 

amely szintén érinti a térséget a rajta átvezető illegális migrációs útvonalak miatt – hangsúlyozta az államtitkár.

Sticz László vezérőrnagy elmondta, hogy Bosznia-Hercegovina biztonsági helyzete alapvetően nyugodt, a kihívások kevésbé a biztonsági, inkább a politikai vonalon jelentkeznek.

Az EUFOR magyar parancsnoka rámutatott, hogy a békés és biztonságos környezet fenntartása a helyi hatóságok feladata, és szükség esetén ebben támogatja őket a nemzetközi misszió.

(MTI)

***

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. augusztus 07. 17:03
tintapaca 2024. augusztus 07. 16:04 "Már megint az előző háborúk haditechnikáját vásároljuk és gyártjuk. Holott az orosz-ukrán háború bebizonyította, hogy a jövő a kamerás drónok által irányított, mobil tüzérségé," Csak azt is, hogy a spotter drónokat IS lenyomja a zavarás. Meg azt IS, hogy érdemes kicsi, jól felszerelt egységeket átdobni a vonalak mögé, HA van elég erőd aztán áttörni.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. augusztus 07. 17:00
Lesz Toncsiéknak mivel járni Kisgrofó koncertre.
tintapaca
2024. augusztus 07. 16:04
Már megint az előző háborúk haditechnikáját vásároljuk és gyártjuk. Holott az orosz-ukrán háború bebizonyította, hogy a jövő a kamerás drónok által irányított, mobil tüzérségé, és a rakéta tüzérségé. Bobó-maki pedig keresztbevettett lábakkal terjeszti a hülyeséget különböző feszteken.
B_kanya
2024. augusztus 07. 15:38
"gilou-au-clavierUpuaut 2024. augusztus 07. 15:03 Legfeljebb már csak drónok lesznek meg loitering munition." Akkor fuckrajnának nem is kell tankot meg koptert küldeni, ugye pötibozgor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!