Schiffer szerint Tusványosra minden politikusnak el kellene mennie

2024. augusztus 03. 10:38

Az ügyvéd szerint az orbáni nagystratégia-vízió zavaros, a magyar szuverenitásnak a belviszonyokban is érvényesülnie kellene, a magyar gazdaság pedig nem lehet kitett a külföldi nagyoknak.

2024. augusztus 03. 10:38

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Egy politikusnak alapból mindenhova el kell mennie, ahová hívják – ezzel válaszolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Schiffer András arra a felvetésre, hogy ellenzéki politikusoknak el kellene-e menniük a tusványosi szabadegyetemre. Az ügyvéd szerint egy normális országban a kormánypárti és ellenzéki politikusoknak szóba kellene állniuk egymással, 

azok az ellenzéki politikusok, akik elutaztak oda, és leültek vitázni, helyesen tették. 

Schiffer feltette a kérdést: a jelenlegi ellenzék az elmúlt 35 év során miért nem tudott a tusnádfürdőihez hasonló fesztivált létrehozni? Maga meg is válaszolta ezt: ha erre keresnének válaszokat az ellenzékiek, „talán közelebb kerülnének a kormányváltáshoz".

Az ügyvéd Tusványoson a Nyugat válságáról szóló panelbeszélgetésen vett részt, amelyről elmondta: nem kedveli ezt a narratívát, de érti, hogy a jobboldal miért üti ezt a vasat, ugyanakkor a valóság az, hogy az Európába igyekvő bevándorlók és a Kelet-Európából másik uniós államban szerencsét próbálni kívánó tömegek mégis a Nyugat felé tartanak, ott akarnak letelepedni. Ekképp 

Schiffer szerint a nyugati válság az elmúlt 200 év modernitásának a válsága inkább.

Orbán Viktor tusványosi beszédére reagálva, a miniszterelnök konnektivitásra épülő nagystratégiát felvázoló gondolatmenetét elemezve Schiffer bírálóan beszélt: szerinte ellentmondás van a szavak és a tettek között, szombaton a belső szabadság fontosságáról beszél Orbán, három nappal később pedig Paks önkormányzatától elvesznek egy hatalmas ipari területet, megfosztva azt bevételeinek nagy részétől.  

A külső erők ellenében történő szuverenitásvédelem kormányzati céljával az ATV vendége is egyetértett, de a belső szuverenitást is fontosnak tartaná: az a népszuverenitáson nyugszik, 

akkor lehet belső szabadságról beszélni, hogy ha az államon belüli helyi közösségek is szabadok". 

Schiffer másik észrevétele az Orbán-beszéd kapcsán az volt, hogy mintha a miniszterelnök egy 200 évvel ezelőtti határviszonyok mentén beszélt volna, államok konfliktusáról beszélt, miközben leginkább a kapitalizmus krízise zajlik globális szinten, harmadrészt pedig hibás politika az, ha Magyarország „mindenhova lekötelezi magát", ráadásul úgy, hogy ennek nem láthatók a gazdasági eredményei: a KSH negyedéves GDP-jelentése szerint 

a magyar gazdaság nincs jó állapotban, a német autóipartól és a kelet-ázsiai akkumulátorgyáraktól függ.

Magyarország akkor lenne erős, ha a helyi termelésbe, a rendszerváltás után elpusztított termelő ágazatok újjáélesztésére fektetnének be, és alapvetően magyar nyersanyagokból magas hozzáadott értékkel tudnánk exportra szállítani" – tette hozzá Schiffer András.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Farkaskoma
2024. augusztus 04. 11:02
Csak a gazdasági részre reflektálnék: Hiába akarsz saját ipart, ha ehhez nem tartozik olyan piac ami ezt segítene. A jelenlegi, sajnos az amerikaiak által irányított világ és ezek kiszolgálói (EU balliberális vezetése) mindent megtenne ez ellen. A balosok minden fogalmat kisajátítanak (progresszív, liberális, demokrata), de egyik sem igaz rájuk.
falcatus-2
2024. augusztus 03. 22:45
"Schiffer szerint a nyugati válság az elmúlt 200 év modernitásának(???) a válsága inkább...." Majd: "Schiffer másik észrevétele az Orbán-beszéd kapcsán az volt, hogy mintha a miniszterelnök egy 200 évvel ezelőtti határviszonyok mentén beszélt volna, államok konfliktusáról beszélt, miközben leginkább a kapitalizmus krízise zajlik globális szinten..." Nem ugyanazt a ceruzát szeretné hegyezné mind a két végén? Csak, ha Orbán hegyezi az hibás politika.
falcatus-2
2024. augusztus 03. 22:35
„Magyarország akkor lenne erős, ha a helyi termelésbe, a rendszerváltás után elpusztított termelő ágazatok újjáélesztésére fektetnének be, és alapvetően magyar nyersanyagokból magas hozzáadott értékkel tudnánk exportra szállítani" Ne vaktöltényekkel lövöldözzön, hanem nevezze nevén a gyereket, pl. milyen ágazatokat kik pusztítottak el és hogyan. Utána meg konkrét tervvel állíjon elő. Állandó mániája , a "fogjuk meg és vigyétek", nesze semmi fogd meg jól, lájkvadász propaganda duma.
falcatus-2
2024. augusztus 03. 22:27 Szerkesztve
"Egy politikusnak alapból mindenhova el kell mennie, ahová hívják – ezzel válaszolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában Schiffer András arra a felvetésre, hogy ellenzéki politikusoknak el kellene-e menniük a tusványosi szabadegyetemre...." Tusványos addig lesz Tusványos, amíg a balfenék pankrátorai csak a TV-én keresztül nézhetik. Gondoljunk bele mi lenne Tusványosból, ha megjelennének ott Donáthék, Szabó Timeáék, Fekete-Győrék, Hadházyk, Jakabok,Vonák, Kunhalmik, Varjúk, Kórózsék, Makimajmok és Kaka Matyik,stb. hogy az öszödi géniuszról már ne is beszéljünk. Lehet, hogy Schiffernek tetszene, de akkor szervezzenek maguknak egy ilyen zárt körű banzájnt pl Recsken. Vagy Veresegyházán a medveotthonban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!