Pontosan mi is történt a BME gólyatáborában? – összeszedtük a részleteket

2024. augusztus 22. 12:39

Jelenleg munkacsoport vizsgálódik a Műegyetem botrányosra sikeredett eseménye miatt.

2024. augusztus 22. 12:39
null

Nyitókép: MTVA/Balaton József

Mint ismert: nem rég végigsöpört a hazai sajtón a hír, hogy megtiltották a részvevőknek, hogy óvszert vigyenek magukkal a BME gólyatáborába. 

Látom, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem gólyatáborából kitiltották az óvszert. Ezt a döntést tartalmilag és technikailag is baromságnak gondolom. Úgy tűnik a döntéshozók »gondolkodtak«. Bár ne tették volna… A fiatalokkal egyrészt beszélni kell, nekem ez a fontos. 

Másrészt persze kellenek szabályok, de értelmes szabályok kellenek” 

fogalmazott az eset kapcsán Menczer Tamás.

Mint megírtuk: Deutsch Tamás sem hagyta szó nélkül a BME óvszer kitiltását, az ügy kapcsán úgy fogalmazott: „»Az óvszer kitiltásával szeretnék megakadályozni a hallgatók közötti szexet a BME gólyatáborában« Régen minden jobb volt!”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Menczer Tamás

Facebook

Idézőjel

Ezt a döntést tartalmilag és technikailag is baromságnak gondolom.

A hírt az Egyetemi Hallgatói Képviselet megerősítette, szerintük a tiltásra azért volt szükség, mert bár a gumi óvszer a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében kulcsszerepet játszik, a szexuális kontaktus elkerülése egy fokkal eredményesebben tölti be ugyanezt a szerepet.

Ennél is nagyobb volt azonban a diákok felháborodása, 

ugyanis a beszámolóik szerint az azóta lezajlott eseményen egészen durva dolgok történtek. 

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar Bodajkra szervezett gólyatáborában egy órán keresztül a tűző napon gyalogoltatták a gólyákat, a gurulós bőröndöket is csak kézben cipelhették, csak magázódni lehetett és első este csak későn kaptak enni – számolt be az eduline. 

Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. (Ha szerencséd volt rázhattad te, vagy ha nem volt, akkor az egyik felsőbbéves). A kaját (szendvicset, kávét) ki kellett dobni, gyógyszert elkobozták (fájdalomcsillapítót is). Este kérni kellett, ha szükséged volt rá. Mindenkinek kötelező a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett. Első nap csak késő este kaptunk enni” – olvasható az egyik beszámolóban.

A hírek szerint korlátozták a mosdóhasználatot, koedukált szobákat alakítottak ki és alvó gólyáról készült fotókat vetítettek ki a táborlakóknak.

A megalázó bánásmód miatt többen korábban hazamentek.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezután nem sokkal érkezett a hír, hogy munkacsoport vizsgálódik a BME botrányosra sikeredett gólyatábora miatt.

„A Műegyetem, az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállított egy munkacsoportot, amely vizsgálatot indít a gólyatáborok kapcsán, felülvizsgálja az eddigi szabályozást, valamint a tapasztalatok és a kihívások alapján mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakít ki” – közölte a BME az ominózus esemény után.

A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme. 

Ez a cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik – áll az egyetem közleményében. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. augusztus 22. 21:47
Próbálták volna ezt megcsinálni a fiatalkori énemmel. Én a rendőrségen kötök ki, a táborfelügyelők a kórházban. A mai ifjúság nagyon csoffadt, halvérű brigád. Birka módjára tűrték ezt a bánásmódot. Miért?
Marco Polo
2024. augusztus 22. 17:50
Már rég elmúltam 50 éves, lehet ezért érthetetlen számomra, elvileg felnőtt emberek zokszó nélkül elviselték ezeket a megaláztatásokat. A legkisebb fiam is elmúlt 24 éves, de én csapnám agyon ha ezt eltűrte volna...
budzsak
2024. augusztus 22. 16:35
Az igazi az lenne, ha a mindenféle magyarországi sajtó meginterjúvolhatna 5-10 gólyát - természetesen névtelenül. Olyanokat, akik végig csinálták és olyanokat, akik haza mentek idő előtt. És lássuk, mit mondanak ők! Voltam én is schönherzes és emlékszem akkor is botrányokra, amelyek igazából nem úgy történtek, mint ahogy megírták.
budzsak
2024. augusztus 22. 16:27
Igaz, hogy a blikk.hu-n olvastam, de érdemes elolvasni, főleg a résztvevő gólya véleményét. Az a 2 illetve 5 perces fürdés szerinte csak egy verseny volt. www.blikk.hu/aktualis/belfold/bme-golyatabor-botrany-hallgato/yddtfxx?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=blikk-hirkereso
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!