MÁV-vezérigazgató: Egy másik vonat vészfékezésének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj

2024. augusztus 26. 19:08

Elrendeltek egy vizsgálatot az ország teljes vasúthálózatán, minden olyan típusú váltószerkezetet soron kívül, egyedileg megvizsgálnak, amely most eltört.

2024. augusztus 26. 19:08

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Az ATV Híradó felvételein azt lehet látni, ahogy gyanútlan utasok érkeznek a Keleti Pályaudvarra, pedig vasárnap este óta már nem indít és nem is fogad vonatokat Budapest legforgalmasabb pályaudvara, miután kisiklott a Kolozsvár felől érkező InterCity. Ez mintegy százezer utast érint kellemetlenül. 
Mint már a Mandinerben is beszámoltunk, várhatóan kedd délelőtt indulhat újra a forgalom, bár egyelőre nem biztos, hogy minden vágányon. Hétfő délre az öt kisiklott kocsi közül az utolsót is visszaemelték a sínekre. A baleset elhárításán a MÁV csaknem 100 munkatársa dolgozott felváltva. Nagy valószínűséggel a váltó egyik alkatrésze tört el, de azt ebben a pillanatban nem tudják még a szakemberek, hogy 

a törés okozta a balesetet, vagy fordítva, a baleset nyomán tört-e el az alkatrész. 

Az biztos, hogy az érintett váltó a július 30-i ellenőrzéskor még megfelelő állapotban volt. A keletkezett kár körülbelül 100 millió forint. 
A MÁV vezérigazgatója az ATV kérdésére elmondta, az esetről tájékoztatta Lázár János építési és közlekedési minisztert, és elrendeltek egy olyan vizsgálatot, amely minden ilyen típusú váltószerkezeten soron kívül – a normál előírt, rendszeres vizsgálatokon felül – egyedileg végigmegy, az ország teljes vasúthálózatán – mondta Pafféri Zoltán.
A vezérigazgató azt is közölte, a baleset idején a közelben volt egy másik szerelvény is, melynek vezetője időben vészfékezett, és ezzel megelőzte, hogy nagyobb baj legyen.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujelet-mgtsz
2024. augusztus 26. 23:10
Valószínűleg Vitézy sündörög a rendező pályaudvari váltók körül megbuktatni a neki nem tetszőket.
kastellorizo
2024. augusztus 26. 22:14
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2024. augusztus 26. Jaja, a gázolásról is a vasút tehet.🤡
macskusz-4
2024. augusztus 26. 22:09
Vitezy mocsok. Aut sem tudja mi miért minek. De politikai hasznot akar húzni.
macskusz-4
2024. augusztus 26. 22:07
Vitézyt láncra verni. Uszít.A vizsgálat lezárta előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!