Ma már azt a kifejezést is magyarázni kell, hogy „nemzeti kultúra”

2024. augusztus 21. 11:33

A nemzeti kultúra legfontosabb kérdése megint és mindig is: ki mekkora szabadsággal éri be.

2024. augusztus 21. 11:33
KARAFIÁTH Orsolya
Karafiáth Orsolya
HVG

Nyitóképen: Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista beszédet mond a 29. Budapest Pride-on 2024. június 22-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

„A nemzeti kultúra legfontosabb kérdése megint és mindig is: ki mekkora szabadsággal éri be. Így volt ez a Bach- és a Horthy-korszak, majd a Kádár-rendszer alatt, így van ez ma is. Történelmi tapasztalat, hogy sokaknak elég a megszokott, szűrt levegő. Elhörgünk magunkban ennyivel is.

Amikor beteg a közeg, amiben élünk, és amiből sok lehetséges ok miatt mégsem lépünk ki, ki kell alakítani a stratégiánkat. Nemzeti ünnep idején ezzel a feladattal nézzünk szembe. Alkotókként nem rendezkedhetünk be túlélésre, mert megalázó, és nem gondolhatunk mindig legyőzöttként, áldozatként magunkra, mert az elviselhetetlen. A győztes szemével ez a vergődés különösen szórakoztató.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. augusztus 23. 22:10
Ez D-dúr ez most házi feladat vagy csak terelés..
catalina11
2024. augusztus 23. 22:09
,,,,
Ez D-dúr és e-moll
2024. augusztus 23. 13:09
"catalina11 2024. augusztus 22. 22:13 'Hol a nemzeti elkötelezettségű művészek új generációja?' hát talán most képzik őket az SZFE-n, merthogy a régin nem képezték! :>>A szarkazmus az alaphangulat. Az identitás, esetlegesen hagyományok leradírozandó dolgok, ...<< íme az Ascher Café! A Libri és a többi libernyák kiadó eltüntette Borvendég, Mező könyveit, Gyurcsány földönfutóvá tenné Vidnyánszkyt..... így aztán marad a maga által trendinek nevezett sekélymagyar művészhorda.." Nézd meg az ultrahang youtube-csatornáján, hogyan értékeli Borvendég Zsuzsanna a kormány kultúrpolitikáját! :-)
catalina11
2024. augusztus 22. 22:13
Hol a nemzeti elkötelezettségű művészek új generációja? " hát talán most képzik őket az SZFE-n, merthogy a régin nem képezték! :„ A szarkazmus az alaphangulat. Az identitás, esetlegesen hagyományok leradírozandó dolgok, ...” íme az Ascher Café! A Libri és a többi libernyák kiadó eltüntette Borvendég, Mező könyveit, Gyurcsány földönfutóvá tenné Vidnyánszkyt..... így aztán marad a maga által trendinek nevezett sekélymagyar művészhorda..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!