Lánchíd-ügy: nagy erőkkel folyik a nyomozás, baloldali városvezetőket vesztegethettek meg

2024. augusztus 13. 10:26

Továbbra is nagy erőkkel folyik a nyomozás a fővárosi számlagyár ügyében, a szálak pedig a Karácsony Gergely vezette Városházáig érnek.

2024. augusztus 13. 10:26

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Több szálon, hűtlen kezelés, sikkasztás és vesztegetés gyanújával folyik még mindig a nyomozás a Városházáig érő fővárosi számlagyár ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez az a botrány, ami a túlárazott Lánchíd-felújításhoz kapcsolható. A szövevényes ügy szálai 2019 őszéig nyúlnak vissza, amikor a balliberális koalíció Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával átvette a hatalmat Budapesten. 

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsonyék a váltás után megfúrták a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert, és új közbeszerzési eljárást írtak ki.

A pályázaton az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, ám ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.

Ide tartozik, hogy majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Lehettek persze olyan bennfentesek, akik tudhatták a drágulás tényleges okát. Közéjük tartozik Bajnai Gordon régi bizalmasa is, aki egy Magyar Nemzet által megismert hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt egyik ismerősének, hogy 

azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza fontos baloldali potentátoknak.

Az üzletember konkrétan úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A beszélgetőtárs megdöbbenve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?” Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva konkrétan ezt mondta: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” 

Az üzletember egyértelműen arra célzott, hogy a baloldali városvezetés pénzt szivattyúzhatott ki a projektből.

Ez a beszélgetés 2021 nyarán történt meg, amikor már javában áramlottak a Lánchíd-pénzek egy titokzatos, a praxisától azóta eltiltott ügyvéd, Vig Mór cégéhez. A férfiról napvilágra került az is, hogy ő nem más, mint az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. Vig Mór még mindig börtönben van, a bíróság nemrég augusztus végéig meghosszabbította a letartóztatását.

Vig Mór a szélesebb nyilvánosság számára azután vált ismertté, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly novemberben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.

A NAV nyomozói az ügyben összesen 33 helyszínre szálltak ki – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le. Vig Mórt azonban 2022 januárjában eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani. Ezután vonták be Hegedüs Dánielt az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ha igazak az állítások, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. A volt elszámoltatási kormánybiztos mindezek után feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a nyomozást.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 14. 06:45 Szerkesztve
Hatalmas erővel mímelik a nyomozást picsányi 4,5 milliàrdos pénzmosàsa, simor 0,5 milliardos pénzmosása, a városháza eladása kapcsán is a vérügyészek és a szemkilövők. Telnek az évek és gyanúsitott sincs, nem, hogy itélet. A kurva anyàd pintér! A kurva anyád polt! A kurva anyád köpcös hazug geci!
atti64
2024. augusztus 13. 13:31
TAKARODJ A SITTRE PATKÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
FeketeFehér
2024. augusztus 13. 11:57
Nem véletlenül nincs a "cikknek" szerzője. A nagy semmi habosítása megy közpénzen, hónapok óta.
pandalala
2024. augusztus 13. 11:28
áá, korrupció a baloldalon?? az lehetetlen!! :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!