Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Közpénzből készpénz: tanúkihallgatásokkal folytatódik a Lánchíd-botrány

2024. július 03. 21:03

Vig Mór és társai ellen költségvetési csalási ügyében nyomoz a hatóság.

2024. július 03. 21:03

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Amnesty International Magyarország igazgatója, Vig Dávid testvérének a tulajdonában levő Sunstrike Kft. szerződéses partnereit hallgatta és hallgatja meg az elkövetkező napokban, hetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Lánchíd-botrány kapcsán folyó nyomozás során – értesült lapunk. Ismert: a céghez jelentős pénzek érkeztek a Lánchíd-felújítást végző A-Híd Zrt.-től, amely összegeket Vig Mór és egy másik ügyvéd készpénzben vette fel, majd a gyanú szerint visszajuttatta az A-Híd tulajdonosának családtagjához – írja a Magyar Nemzet.

Vig Mór Sunstrike Kft. nevű cégével korábban szerződésben álló tanúkat hallgatott és hallgat meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Lánchíd felújításával kapcsolatos költségvetési csalási ügyben 

– tudta meg a Magyar Nemzet. Értesülésünk szerint a nyomozók részletesen kikérdezik a tanúkat a Sunstrike-kal fenntartott üzleti kapcsolatukról. A NAV kérdésünkre nem erősítette meg, de nem is cáfolta a tanúkihallgatásokra vonatkozó információkat.

Vig Mór botrányos ügyéről először 2023 novemberében szerzett tudomást a közvélemény, amikor a NAV nyomozói őrizetbe vették az ügyvédet, aki az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával házkutatást tartott nála, valamint további 32 budapesti helyszínen. Ennek során dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt és jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le. Ugyanebben az eljárásban házkutatást tartottak a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

Mint ismert, az A-Híd a Tarlós István főpolgármestersége alatt nyerte el a hídfelújítási munkálatokat, ám a 2019-es önkormányzati választást követően Karácsony Gergely új közbeszerzést írt ki, mivel túl drágának találta a befutó cég ajánlatát. Ismét az A-Híd nyert, de ezúttal jelentősen drágábban végezte el ugyanazt a munkát – bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd forintért. További változás volt, hogy a vállalkozónak járó előleg mértékét a korábbi hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték, és kevesebb műszaki tartalommal valósult meg a felújítás.

Visszatérve az A-Híd ügyéhez: 2020 novembere és 2022 júliusa között a társaság 1,4 milliárd forintot utalt Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből kilencszázmillió forintot továbbutaltak Vig magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint ezek a továbbutalások ugyanazon a napokon történtek, mint amikor az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, és az összegeket rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról – részltezi a lap.

A felek azonban nem számoltak azzal, hogy Vig Mórt 2022 januárjában eltiltják praxisa gyakorlásától, így nem használhatta tovább ügyvédi letéti számláját. Ekkor lépett be a képbe Hegedüs Dániel ügyvéd, akinek ügyvédi letéti számlájára utalták a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező összegeket, és további mintegy ötszázmillió forintot készpénzben felvett.

Az ügy egyik lényeges körülménye, hogy nemcsak a NAV, hanem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálatot indított. 

A közreadott részjelentésükben megerősítették a fenti információkat, egyben porrá zúzták Karácsonyék védekezését, miszerint a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. 

A Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Az igazi fordulat akkor következett be, amikor Budai Gyulánál jelentkezett egy bennfentes, aki feltárta, hogyan szivattyúztak ki másfél milliárdot a Lánchíd-projektből, amit Vig Mór és Hegedüs készpénzben vettek fel. Ezekkel az összegekkel Vig egy biztonsági cég vezetőjével „számolt el”, és az összegek jelentős része a budapesti baloldal kezébe került.

A sajtó kiderítette, hogy a szóban forgó biztonsági cég az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft., amelynek egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre. Az ő édesapja Apáthy Endre, akinek családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben a bennfentes állításai igazak, a Lánchíd-beruházásból kimentett közpénzek az A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan a budapesti Városházán, baloldali politikusoknál landoltak. A volt elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett, és a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali vesztegetés gyanújával nyomozást rendelt el. Az ügyet végül átadták a számlagyárügyben már hónapok óta költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV-nak, amely tavaly novemberben őrizetbe vette Vig Mórt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­k­­e­­­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­e­x­i­­ ­­­p­u­­­n­­­c­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Patika
2024. július 04. 03:12
Majdnem azt hittem, hogy az államkassza kiürítő pénzmozgás útját követve eljutottak az orrbánc spanokig. (ül már az egész Fidesz?)
Házam Hazája
2024. július 03. 22:37
A rendszer néha gyorsabban is darálhatna. De túl sok az ismerős? M30 - Miskolc elkerülővel mi újság?
irmag2
2024. július 03. 22:31
A számonkérést nem érzékeltetni kellene, hanem a börtönig kell lefolytatni. Maszlag nem kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!