Kit érdekel Budapest? Magyar Péter és Karácsony Gergely egy Fidesz-ellenes, baloldali nagykoalíció létrehozásán fáradozik

2024. augusztus 14. 08:12

A törékeny Fővárosi Közgyűlésről, Karácsony Gergely ingatag esélyeiről és Magyar Péter baloldalba való betagozódásáról is beszélt Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek.

2024. augusztus 14. 08:12

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Együtt bukhat az új fővárosi közgyűléssel Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – erről és a törékeny fővárosi politikai helyzetről beszélt a Magyar Nemzetnek Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint kifejtette:

a hatályos jogszabályok szerint amennyiben feloszlik a Fővárosi Közgyűlés, a főpolgármester megbízatása is automatikusan megszűnik. 

Erre pedig nagy az esély, mert a baloldali pártok nagykoalíciója sokak szerint nem fog kitartani öt évig. Ha az Országgyűlés lesz kénytelen működésképtelenség miatt feloszlatni a közgyűlést, az új választás végéig kormányhivatal vezetője veheti át a főváros vezetését.”

Lomnici rámutatott: a hatályos jogszabályok szerint alapján 2025 áprilisa és 2026 októbere között nem lehet feloszlatni a Fővárosi Közgyűlést. A feloszlatáshoz négyötödös többség kell, azaz a közgyűlés harminchárom tagjából huszonhétnek kellene ehhez a szavazata. A Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP baloldali szövetség ugyanakkor összesen hét mandátumot birtokol, vagyis éppen képesek blokkolni a feloszlatást.

Lomnici a lap kérdésére válaszolva elmondta: a képviselő-testület feloszlása nem mondható ki a választást követő hat hónapon belül, valamint az általános választást megelőző év április első napját követően. A határidő megállapításkor a feloszlásra irányuló kezdeményezés időpontját kell figyelembe venni. A fővárosi képviselő-testület ugyanakkor az új közgyűlés alakuló üléséig, a polgármester az új polgármester megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét. A közgyűlés azonban teljes működésképtelenség esetén saját maga feloszlatása mellett is dönthet, ehhez az önkormányzati képviselők négyötödének igen szavazata szükséges.

Egy esetleges feloszlatás után új választást kellene kiírni, míg az önkormányzati képviselők és a főpolgármester megbízatása is megszűnik. 

Ezt is ajánljuk a témában

A törvény szerint ha valamilyen oknál fogva nem maga a közgyűlés, hanem az Országgyűlés oszlatja fel a budapesti képviselő-testületet, a köztársasági elnöknek kell megbíznia az illetékes kormányhivatal vezetőjét, hogy az új testület megválasztásáig gyakorolja azokat a feladatokat és hatásköröket, amelyeket a jogszabály a polgármesternek állapít meg. Halaszthatatlan esetben a kormányhivatal vezetője dönthet olyan ügyekben, amelyek a képviselő-testület átruházható hatáskörei.

Mint korábban megírtuk: a nyár eleji önkormányzati választásoknak köszönhetően a következő közgyűlésben egy frakciónak sincs többsége, ahogy egyik politikai oldalnak sem. Magyar Péter tárgyalni akart a közgyűlésben való együttműködésekről, melyet a Fidesz frakcióvezetője, Szentkirályi Alexandra egyértelműen elutasított. Karácsony Gergely viszont többször nyilatkozott arról, hogy októbertől egy DK–MSZP–Párbeszéd–Tisza Párt–Kutyapárt együttműködést lát maga előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

Már 2026-ra koncentrálnak, továbbra sincs Budapest a középpontban

A Magyar Nemzet birtokába jutott információk szerint ugyanis a Tisza Párt vezetője Vitézy Dávidot is bevonná a baloldali együttműködésbe, és ha másképp nem, főpolgármester-helyettesi címmel kínálná meg az általa is a Fidesz hekkjének nevezett volt közlekedési államtitkárt. Vagyis – írja a Magyar Nemzet – a mostanáig nyilvánosságra hozott információk alapján 

Magyar Péter és Karácsony Gergely egy Fidesz-ellenes, baloldali nagykoalíció létrehozásán fáradozik, ezzel felkészülve a 2026-os választásokra.

A baloldali nagykoalícióba pedig meghívták a Kutyapártot is, amelynek vezetőjével hétfőn folytatott tárgyalást Magyar Péter. Kovács Gergely ugyanakkor szkeptikus a Fővárosi Közgyűlés működőképességével kapcsolatban, és a VálaszOnline-nak adott interjújában közölte: szerinte egy éven belül feloszlik a közgyűlés.

Ugyanakkor bejelentette: nyitott a Karácsony Gergellyel és a Tisza Párttal való együttműködésre. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2024. augusztus 16. 12:43
A MP féle csoda pont addig fog tartani, amikor látható válik, hogy összeálltak a baloldallal. Sokan fognak nézni, mint Ádám anyák napján.
Abiondi
2024. augusztus 14. 17:36
Nyomoznak a Lánchíd gate ügyben városházi politikusok érintettségében is. Ha ez a szál GeLgőig ér, van rá esély, hogy őt is rabosítják egy időre. Akkor az óbudai példa okán új választást kell kiírni Budapesten. Nem tudom, ez hányadik opció a sorban, de ez is megoldhatja a patthelyzetet Budapesten.
Reszelő Aladár
2024. augusztus 14. 10:39
Maguktól nem oszlanak fel, mivel kell a lóvé és kell az a muníció, hogy őket az Országgylés oszlatta fel, ami nálunk majd jogállam ellenes lesz (amikor Macron oszlat parlamentet, az rendben van). Hogy mi lesz Budapesttel? Amit lehet főpolgármesteri rendeletekkel szabályozni, abból elméletben lehet valami, de ha a politikai érdek azt mutatja, akkor a szemetet sem fogják elvinni és a közlekedés is leállhat. Csak annyi a dolog, hogy legyen a kormány hibája és a lipsi szekta majd benyalja.
genusnexxt
2024. augusztus 14. 10:32
Szerintem 2024. augusztus 14. 10:09 "Lebukott, tehát el fogják ítélni" Majd kap ő is félmillió forint büntikét, mint a szintén fidkány Kaleta, 'oszt jónapot. Vérlázító, hogy a magadfajta fehér eresztényeket mennyire hidegen hagyja a gyermeke szenvedése, simán lerugjátok a fejüket és takonyPócs még mentegeti is a fajtátokat, kitüntetitek őket, mert gyermekeket rontanak meg. A pedofil fajtádnak pusztulnia kell szerintem Buksika. #pedofidesz #csicskaorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!