Itt lesz az ősz, itt lesz újra – és a sikerhez bizony nem lesz elég sem Karácsony törpereje, sem Magyar Péter csúszása-mászása

2024. augusztus 13. 05:30

Ajjaj! Megint taktikai és hitelességi kihívások tornyosulnak a széttagolt ellenzéki térfélen.

2024. augusztus 13. 05:30
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Nyitókép: MTI-archív/Balogh Zoltán

Mondhatjuk, innen szép nyerni. Pláne egy (kvázi)győztesnek.

Karácsony Gergely 2010-ben, némi „szakértősdi” után a Gyurcsány-kormánynak, azt ígérte, lehet más a politika, majd Bajnai Gordon hívó szavára feladta a jelszót és a pártját, átzsilipelt az óbaloldalhoz. A bukta után a zuglói önkormányzat vezetésével vigasztalódhatott, a XIV. kerületiek jó részének bánatára, ahol az MSZP-s helyi erős emberrel közösen vitte az ügymenetet – akit később látványosan megtagadott.

Aztán jött volna az Együtt-maradékkal egy új pólus kiépítése, ám helyette inkább az MSZP-t választotta.

Következett a főpolgármesteri ciklus, Gyurcsány Ferenc bábáskodása mellett, majd egy, az aktuális szövetségeseit azóta is dúlás-fúlásra késztető váratlan visszalépés a 2022-es választást megelőző casting finisében.

De Karácsony ezt is túlélte, ő lett ismét a baloldal főpolgármester-jelöltje, immár egy plakáton pózolva Dobrev Klárával. A többi azóta politika-történelem: a végtelennek tűnő újraszámolósdit követően jelen állás szerint októberben marad a főpolgármesteri székben. Csakhogy innentől jönnek az izgalmak!

A Fővárosi Közgyűlés összetétele alapján ugyanis sehogyan se jön össze mögötte a többség.

Hogy saját pártja, a Párbeszéd legfeljebb törperővel rendelkezik, köztudott,

de a harminckét fős testületben még a DK-MSZP-P lista is csupán hat főt volt képes a választói felhatalmazás nyomán delegálni. Fő kihívója, Vitézy Dávid mindössze harmadmagával vehet részt majd a napi munkában, akárcsak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – ők azonban nem túl nagy rajongói ugyebár a fordulatokban és kanyarokban gazdag politikai életúttal bíró kerékpársáv-bajnoknak. Ahogy a tízfős Fidesz-frakcióra sem számíthat különösebben.

Bár Magyar Péter mondott az elmúlt hónapokban olyat, amit később – mondjuk úgy – felülírt, a korábbi ígéretei szerint ő sem támogatja Karácsony Gergelyt, legalábbis egyelőre, ahogy utóbbi sem mondott szépeket a Tisza Párt sutyiban megválasztott, csajozgató-bulizgató-magamutogató fejére.

Ezt is ajánljuk a témában

És itt jutunk el az igazán izgalmas dilemmáig!

Ha ugyanis Magyar Péter a régi-új vezetés őszi beiktatását követően mégis besorol Karácsony mellé, akárcsak amolyan „ügyek mentén” való együttműködés címszóval, akkor az éppen őt hevesen ekéző, a balos rovott múltat szimbolizáló Gyurcsány-párt oldalán találja magát. Márpedig ugyebár azt mondta: se Orbán, se Gyurcsány, se Karácsony!

Ki tudja, meddig tart még ez az influenszer-blöfftrip a tiszásoknál, ám első emberük (vagyis: The Man!) hamarosan az érdemi politikai döntések terepén találhatja magát, amit a kormánypártok nyilván nem lesznek restek keretezni, kiemelni, hangsúlyozni.

Az éles helyzeteket – úgyis mint a háború, a migráció vagy a gender kérdéskörében való egyértelmű mondásokat – a jórészt ismeretlen EP-frakcióval egyelőre kikerülték, ám Budapesten erre aligha lesz sansz.

Karácsonynak ellenben elemi érdeke lekenyerezni az újdonsült képviselőket, nélkülük ugyanis legfeljebb béna kacsaként vergődhet hónapokig, mielőtt – Kovács Gergely főkutya jóslatának megfelelően – működésképtelen lesz az önkormányzat, s új, időközi voksolásra lesz szükség. Ezt a kudarcot nyilván kerülnék a baloldalon, különösen a pürrhoszi győzelmet arató városvezető. Ráadásul a nehéz napokra való felkészülés jegyében Magyar Péter a kezdeményezőkészséget is elorozta tőle, miután úgynevezett egyeztetéseket propagált a közgyűlési frakciókkal. A találkozókról a transzparenciát hirdető bulihuligán sokat nem árult el, ahogy a többiek sem, így csak találgathatunk, mi következik a bazsalygásból.

Egy szó mint száz: Budapest politikailag gyilkos dilemmák elé állítja a szétaprózódott baloldal pártjait és pártocskáit, aminek akár országos hatása is lehet az érintettek támogatottságára.

Elsősorban is Magyar Péterére, aki hetet-havat összehordott már, nem bír lejönni a közösségi médiáról, miközben érdemi politikát – üresnek ható bemondásokon túl – továbbra sem virít.

Eközben a gazdaság kezd életre kelni, még ha akadnak is döccenők bőven. A nyugat-európai államok, különösen Németország recseg-ropog, a háborús és a szankciós hatások itt vannak velünk, ami jócskán megnehezíti a dolgunkat. Ha azonban beindul valamiféle konjunktúra, az a társadalmi hangulatnak is jót tesz majd – akárcsak a kormánypártok támogatottságának.

Mindezt tetézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök eközben lényegében világpolitikát (is) csinál, teljesítményével éles kontrasztot képezve az Európai Néppártban pöffeszkedő új ellenzéki vezér ez irányú próbálkozásaival, nem is beszélve a fiatal lányok lába között csúszó-mászó, mások mobiltelefonját a Dunába hajító figurával.

A felemás nyári uborkaszezon után tehát ismét izgalmas lehet a belpolitika,

a széttagolt, mindent is megígérő baloldal pedig számos kihívás előtt áll, ami ismét próbára teszi a hitelességét. Már ha van még neki olyan.

Mondhatni, innen szép nyerni.

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 13. 10:11 Szerkesztve
Hát, azért Petike biztos ami biztos a hangos Tónizás, NER-ezés FOS-os megjelentetése mellett tett néhány egyértelmű lépést a hallgatás lepke mellett... Belépett a magyar ellenes Néppártba, külföldi lapokban bírálta Orbán migráció ellenes és Lmbtq ellenes lépéseit... Tehát ezekben az ügyekben már rálépett a ballibsi vonalra, akárcsak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásban, valamint Ukrajna támogatása felé is egyértelmű lépést tett... A Weber okozta magyar vízumkérdés hazugságokban is kussolt.. Khmm... Szóval ennyit erről... Miközben már egyeztetést kezdeményezett KariGerivel a Gyurcsány fiókával is.... Jah, a folyamatos hazudozásairól, a személyes bulizós botrányokról és a mindennapos Facebook sz@rságokról nem is szólva... Csak egyet emelnék ki, ami úgy leírja a lényeget: Miután nagy mellel a Bethesdának adományt adott a klímára, Facebook posztban kérte őket számon, hogy személyesen nem köszönték meg neki!!! Besz@rás!
Szekértábor
2024. augusztus 13. 10:10
Habár az elemzés akár még tényszerű is lehet, de sokallom a minősítő jelzőket, kiváltképpen azokat, amelyek nem a témához tartoznak. Ez az ellenzéki sajtótól megszokott nyegleség, ami a hiányzó érveket gúnyolódással pótolja. Karácsony: kvázigyőztes, kerékpársáv-bajnok, béna kacsa, pürrhoszi győzelmet arató városvezető; Magyar: csajozgató-bulizgató-magamutogató, bulihuligán, fiatal lányok lába között csúszó-mászó, mások mobiltelefonját a Dunába hajító figura
genusnexxt
2024. augusztus 13. 10:07
Ekrü 2024. augusztus 13. 08:33 " DK támogatásával indult a főpolgármesterei címért, továbbá, hogy minden plakáton ott virított mögötte" Kicsit olyan ez, mint mikor kiderült, hogy a kipcsak-cigányt sorosgyuri bácsi támogatásával tanult oxfordban Buksikám. #pedofidesz #csicskaorban
Korn
2024. augusztus 13. 09:51
nyár van sehol egy tünci hónapok óta, ebből is látszik mekkora a diktatúra!!!!! Na de majd ősszel, megint lehet hergelni a prolikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!