Kipakoltak az LMP-s szakadárok: ezért hagyták ott a pártot

2024. augusztus 30. 20:48

A pártból távozó vezető politikusok szerint az ellenzéki választók csalódottsága és a zöldügyek nem megfelelő képviselete vezette válságba az LMP-t.

2024. augusztus 30. 20:48
LMP Ungár Péter

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A múlt heti tisztújítást követően három kulcspolitikus is elhagyta az LMP-t. Schmuck Erzsébet, Vágó Gábor és Keresztes László Lóránd is kritikát fogalmazott meg Ungár Péter újraválasztott pártvezetővel szemben, mivel az európai parlamenti választásokon a párt a szavazatok kevesebb, mint egy százalékát kapta. 

Ezt is ajánljuk a témában

Korábban Horn Gábor elemző a Mandinernek arról beszélt, hogy 

ez az LMP végének a közepe. Magam is megélve párthalált, úgy látom, hogy ezek tipikusan azok az elemek, amelyek ilyenkor következnek be: amikor távoznak a párt alapítói, a párt feladja az eredeti elkötelezettségét. Ungár telexes interjúja is ezt bizonyítja. Ráadásul az szerep, amit kiválasztott, hogy sem kormánypárti, sem ellenzéki nem lesz, nem létezik.

Schmuck Erzsébet az Index pénteki cikkében pedig arról beszéltek, hogy az LMP sikertelenségének több oka is van: 

  • a 2022-es vereség után az ellenzék nagyon rossz helyzetbe került, az ellenzéki választók csalódottak voltak, 
  • majd 2024 elején a Magyar Péter-jelenség mindent borított. 
  • Emellett úgy véli, az LMP nem tudta eléggé megmutatni, hogy mennyire elkötelezett a zöld ügyek iránt.

„Azt kell mondjam, a környezetügy iránt elkötelezett civilek körében is voltak kételyek az LMP-vel kapcsolatban, hogy most akkor mennyire zöld, vagy mennyire nem zöld”– mondta a lapnak Schmuck Erzsébet. Arról is beszélt, hogy 

a politikai mellett a gazdasági környezet is új helyzetet teremtett, a Fidesz kormányzása alatt az emberek felélték a tartalékaikat, és egy részük leginkább a mindennapi megélhetési problémáikra koncentrál. 

Az LMP volt társelnöke azonban arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás következményei nem csak globálisan vagy társadalmi szinten okoznak problémákat: példaként említette a hirtelen jött, kiszámíthatatlan időjárási változásokat, viharokat, jégesőket, amelyek bárki személyes tulajdonában is kárt tudnak okozni.

Minden eddiginél nagyobb szükség van egy tényleg hiteles, valódi zöld pártra, és ha lesz ilyen, biztos vagyok benne, hogy a saját jogán be tud jutni az Országgyűlésbe – jelentette ki Schmuck Erzsébet. Azt azonban hozzátette, nem hiszi, hogy a jelenlegi politikai környezet miatt létre tudna jönni 2026-ig egy új zöld párt.

Keresztes László Lórántot már egy éve nem foglalkozik pártpolitikai ügyekkel, de úgy látja, igenis van széles társadalmi támogatottsága a zöldpolitikának. Tapasztalata szerint az emberek nyitottak, érdeklődőek és egyre inkább megértik, hogy a jövőjükről van szó. A politikus az Indexnek elismerte, 

általánosságban a választók nem csupán a zöldpolitikai ügyek miatt voksolnak egy pártra, de szerinte azt egyre többen megnézik, hogy egy adott párt ügyek mentén mit képvisel, mit szeretne.

Nem érthetetlen jelszavakat várnak az emberek, hanem a világos kimondását annak, hogy bizonyos természeti tényezők vagy jelenségek hogyan hatnak az életünkre, és mi lesz a következménye, ha a most látható folyamatok tovább súlyosbodnak, illetve mit tudunk tenni azért, hogy ezeket megállítsuk 

– emelte ki az LMP egykori vezető politikusa.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2024. szeptember 08. 06:08
Én azon röhögtem, hogy azt írja a szerző, Horn Gábor elemző. Elemző? Hihihi....
Robi54
2024. augusztus 31. 13:49
A sok "zöldség" az agyatokra ment.
bagoly-29
2024. augusztus 31. 12:47
Hülye görögdinnyék! Felnőtt emberként, hogy nem képesek felfogni, hogy egy fantáziavilágban élnek?
falcatus-2
2024. augusztus 31. 10:30
Akitlosz 2024. augusztus 30. 20:52 Az LMP kudarcának a fő oka az, hogy lepaktált a vörös pártokkal.Így a párt értelmetlenné és feleslegessé vált. Lehet így is megközelíteni, de szerintem egy szürke, jellegtelen , üres és nagyobb részt hamis s.ződ frázisokat is halványan puffogtató párt volt. Amilyenek a vezetői. Az általuk képviselni szándékozott témában, annak módjában, és a politikai térben is analfabéták és dilettánsok voltak. Béke poraikra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!