Kígyót és selyemmajmot is loptak már a budapesti állatkertből

2024. augusztus 21. 09:50

Júniusi hír, hogy Romániában egy gyűrűsfarkú makit lopott valaki egy állatkertből. De a 158 éves Budapesti Állat- és Növénykertben is előfordult már, hogy elvittek egy állatot.

2024. augusztus 21. 09:50
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: ilyen kutyafejű boa és selyemmajom tűnt el a pesti állatkertből. Fotók: Wikipedia.

 

„Harmincnégy éve dolgozom a Budapesti Állat- és Növénykertben és ennyi idő alatt néhány eset volt csupán, azok viszont komoly sajtóvisszhangot váltottak ki” – kezdi Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője. Mint elmondta, még 2004-ben az egyik terráriumból elloptak egy kutyafejű boát, a tettes átvágta a szellőzőrácsot és úgy emelte ki a hüllőt. A sajtó olyannyira felkapta az esetet, hogy Hanga még egy vietnami oldalon is találkozott az ellopott kígyó hírével. 

Gyanítható, hogy a kígyótolvaj megijedt a nagy hírverés láttán, ezért az állatot visszacsempészte az állatkertbe. Betette párnahuzatba és az állatkertben található egyik női vécében lerakta a lehajtott vécéfedélre” 

– folytatja Hanga Zoltán. Ugyancsak komoly visszhangja volt, amikor valaki egy arasznyi selyemmajmot vitt el a budapesti állatkertből. A hírről minden jelentős fórumon beszámoltak, az elkövető pedig itt is berezelhetett, hiszen egyik nap taxi állt meg az állatkert bejáratánál. „A sofőr odament a portához és közölte, valaki ezt a dobozt küldte, át kell adnia. Benne volt a kis selyemmajom.”

Ezt is ajánljuk a témában

Hanga Zoltán, a Budapesti Állat- és Növénykert szóvivője szerint szerencsére nagyon ritkán visznek el állatot az intézményükből. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

Lopás szerencsére ritkán fordul elő a budapesti állatkertnél, többen hoznak állatot, mint visznek…

Hanga Zoltán elmondta, nem ritka, hogy házi kedvencekkel állítanak be, kutyát, macskát persze nem, de előfordult, hogy valaki egy kígyót akart beadni.

 Miután közöltük vele, hogy nincs mód a befogadására, egyszerűen elengedte az állatkert területén és végül több madarat is megfojtott, mire sikerült befognunk” 

– emlékezett a szóvivő, aki hangsúlyozta, az állatkert nem fogad be megunt házi kedvenceket. Jelenleg csupán egy fajtával lehet gond nélkül kopogtatni, az pedig az ékszerteknős. Hanga szerint ezzel a fajjal azért tesznek kivételt, mert egyre inkább elszaporodik a természetben, és félő, hogy az őshonos mocsári teknős élettere csökken ezáltal. „Az ékszerteknősöket befogadjuk, az állatkert területén található tóban most is vagy kétszáz él, még tojást is raknak, ott elférnek. De őket is csak természetvédelmi okokból.”

Az ékszerteknősöket befogadja az állatkert, de csak a mocsári teknős érdekében. Fotó: Wikipedia

Régebben a húsvéti nyulakat is be lehetett vinni, az állatsimogatóba kerültek, de az intézmény vezetése rájött, nem jó az üzenet, hiszen így sokan felelőtlenül vásároltak húsvéti nyulakat, mondván, majd az állatkert úgyis befogadja őket, ők pedig ma is a felelős állattartást szorgalmazzák. Házi kedvenceket tehát nem fogad be az állatkert, ám a vadállatmentő központjuk hosszú ideje létezik, még Becsei Anna, a madárház egykori főápolója rakta le az alapjait. Itt csak olyan vadon élő állatok lehetnek, amelyek őshonosak és természetvédelmi oltalom alatt állnak. 

Csak tavaly 2368 mentet állat került hozzájuk, a mérgezett sastól a repülni képtelen gólyán át, az elárvult kis mókusig. 

Ezek általában sérült állatok, amelyek a rehabilitáció után, a természetvédőkkel együttműködve ismét visszakerülnek az élőhelyükre. Ha mégsem járnak sikerrel, akkor a margitszigeti kisállatkertbe viszik őket, mint például azokat a gólyákat, amelyek alig bírnak repülni „A gólyák ott például nagyon jól érzik magukat, olykor meglátogatják a Palatinus strandot is. Teljes életet élnek, fészket is építettünk nekik asztal magasságban, tojást raknak és fel is nevelik a fiókákat” – összegzett Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. augusztus 21. 17:56
Azért ez nagyon magas labda volt, aki kellően sportszerű, le se csapja.
Tboyka
2024. augusztus 21. 13:45
Ja igen. Még film is készült régebben az állatok ellopásáról. Az volt a címe, hogy "Keménykalap és krumpliorr." ha, ha, ha....
Krupp Skya
2024. augusztus 21. 13:43
Ilyen hosszú már a haja Lendvai Ildi néninek?
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 21. 12:46
Hoppá! Vagy elraboltatta magát! Mert az állatkerti gondozók nem engedték lukszusdiszkózni éjjelente.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!