Jégeső, orkán erejű szél, kicsavart fák – Budapestre is lecsap a vihar

2024. augusztus 27. 18:27

A napok óta tartó kánikula ugyan ma is folytatódott, azonban a meteorológusok most komoly zivatarra figyelmeztetnek.

2024. augusztus 27. 18:27
null

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

Hamarosan Budapestet is eléri a vihar, az ország egyes területein pedig jégeső, villámlás és erősödő szél miatt adtak ki elsőfokú riasztást. Jelenleg a zivatargóc a főváros felett van.

Fontos!

Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Hajdú-Bihar vármegye teljes területére, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemlén, Heves, és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egyes területeire nemrég citromságra riasztást adtak ki. Az érintett területeken a szakemberek szerint a villámlás jelenti majd az elsődleges veszélyforrást. 

Míg délelőtt még főként csak a Dunántúlon, annak is leginkább a nyugati felében fordultak elő zivatarok, addig a délutáni és esti órákban nagyrészt a középső és keleti országrészekben számíthatunk zivatarokra.

A zivatarokat viharos széllökés (60-80 km/h), illetve kisebb méretű jég (2 cm körüli) és intenzív csapadék (10-25 mm) kísérheti

– írja a HungaroMet.

Fákat tépett ki az orkán erejű szél Heves vármegyében

Az Index egyik olvasója nem rég arról számolt be, hogy a Heves vármegyei Boldog községben délután négy óra körül hatalmas erejű szél keletkezett, amely egy 70–80 év körüli diófát a kapuhoz lökött. 

A katasztrófavédelem arról tájékoztatta az MTI-t, hogy viharkárok elhárításán dolgoznak a tűzoltók Heves vármegyében: az egységeknek villámcsapások, valamint autókra, házakra, utakra dőlt fák adnak munkát.

Heves vármegyében délután öt órakor több mint húsz helyre várták a segítséget a tűzoltóktól

 – ismertették.

Gyöngyöshalászon, a 3204-es úton fa dőlt egy arra haladó gépkocsira, amely ennek következtében az árokba hajtott. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók teljes útlezárás mellett dolgoztak a helyszínen. Domoszlón, a Hunyadi János utcában villám csapott egy lakóházba, Hatvanban, a Kodály Zoltán utcában fa dőlt egy ház tetejére, Boldogon, a Zrínyi úton háztetőre dőlt egy villanyoszlop, a Kossuth Lajos úton pedig egy fa az úttestre dőlt. Turán, a 3104-es úton több fa is kidőlt, elzárva mindkét forgalmi sávot. A tűzoltók eltávolították a faágakat és ellenőrzik az utat. 

Az egységek folyamatosan számolják fel a károkat” 

– tájékoztatott a katasztrófavédelem.

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2024. augusztus 28. 06:46
Balassagyarmaton, a városon belül csavarta ki a fákat. A csatorna nem tudta elnyelni a vizet. Patak és Dejtár között lehet, még most is aprítják a fákat, annyi dőlt az útra.
Oszodibeszed
2024. augusztus 27. 21:51 Szerkesztve
Kicsit pontosítok: Pesten az utolsó három hónapban alig volt eső. Csak az állandó 36 fok. Ma a Hungária körúton belül semmi eső. Ez kb 5-6 kerület, ahol egy csepp eső sem esett. És nincs közterületi öntözés sem a fővároshoz tartozó zöld felületeken. Itt örültünk volna egy kiadós esőnek, akinél meg volt, az kesereg. Nem értem. Kéne már egy zöld szemléletű párt és egy dolgozni képes kertészeti vállalat Budapesten. Én szívesen megtanítom a zöldeket meg a kertészeket öntözni, 300 liter vizet cipelek ki a köztérre alkalmanként Pest belvárosában, de ez nem megoldás. Ugyanez vidéken. Foltokban van eső, nagy területeken semmi. Nem a pár, viharban kidőlő fa a téma, mert az nem közügy, hanem a pusztuló ezrek. Most, hogy minden felnőtt magyar ember/illetékes kiemeli a hátsóját a strandok pancsolóiból és a Balcsiból, el kéne kezdeni gondolkodni ezeken a problémákon is. A békéscsabai kertészeti céget viszont rangos állami kitüntetésben részesíteném. Láttam a tv-ben, ahogy öntöznek. Le a kalappal!
Obsitos Technikus
2024. augusztus 27. 19:52
Egy órás vajúdás után 10 csepp/m²/perc...
Menhetten
2024. augusztus 27. 19:31
Elvonult.. Ma nem kell locsolnom..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!