Így spórolhat az iskolakezdésen: 4+1 praktikus tipp a családoknak

2024. augusztus 22. 06:15

Szeptember 2-án indul az új tanév. Íme öt tipp, amellyel csökkenthetők a kiadások!

2024. augusztus 22. 06:15
null

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Két hét múlva, szeptember 2-án indul az új tanév, ezért sok család már most elkezdte beszerezni a szükséges iskolaszereket és felszereléseket. Az iskolakezdés nem olcsó mulatság, de van néhány praktika, amellyel csökkenthetők a kiadások – írja a Ripost.hu

A tanévkezdés hivatalos dátuma 2024. szeptember 2., hétfő. Addigra minden diáknak szüksége lesz a megfelelő tanszerekre, íróasztalra és iskolatáskára. Egy többgyermekes család esetében az iskolakezdés komoly kiadás lehet, a lap számításai szerint akár több tízezer forintba is kerülhet. Egy elsős diák beiskolázása idén hozzávetőleg 60.000 forintból jöhet ki, ami tartalmazza a tanszerek, az iskolatáska, a bérlet és egyéb szükséges felszerelések árát, beleértve a testneveléshez szükséges ruházatot is. Azonban néhány egyszerű lépéssel lejjebb szoríthatók a költségek.

1. Előre tervezés a kiadások terén

Az iskolakezdés előtt érdemes előre megtervezni a költségeket. Fontos áttekinteni a családi költségvetést, hogy előre láthatóvá váljon, mire van elegendő keret. Így eldönthetjük, mi az, amit újonnan vásárolunk meg, és mi az, amit akár használtan is beszerezhetünk vagy kölcsönözhetünk.

2. Csak a legszükségesebb dolgok megvásárlása

Kerülje el az impulzusvásárlást! Készítsen előre egy listát, és ragaszkodjon hozzá, így elkerülhetők a felesleges kiadások. Nézze meg, mi az, ami tavalyról megmaradt, és használható-e még idén is, például egy iskolatáska vagy sportfelszerelés.

3. Használja ki a támogatásokat!

Az augusztusban kétszer utalt családi pótlék, valamint az ingyenes tankönyvek mellett érdemes munkahelyi beiskolázási támogatást igényelni, amely évente egyszer adható készpénzben vagy utalvány formájában. Továbbá az egészségpénztári megtakarításokat is felhasználhatjuk az iskolakezdés költségeire, ráadásul az ebből befizetett összeg után adó-visszatérítést is kaphatunk. Emellett számos önkormányzat nyújt pénzügyi segítséget a tanévkezdéshez, ezért érdemes utánanézni a helyi lehetőségeknek.

4. Használtan is beszerezhet egyes dolgokat

Az apróhirdetési oldalakon és közösségi piactereken sok esetben olcsóbban lehet beszerezni a szükséges eszközöket, de legyünk elővigyázatosak! Kerüljük az irreálisan alacsony árakat, és mindig legyünk gyanakvók, ha az eladó túlzottan sürgeti az üzlet megkötését, vagy elkerüli a személyes találkozást. Az adathalászok gyakran használják ki az ilyen felületek anonimitását, ezért fontos odafigyelni, hogy ne adjunk ki személyes adatokat gyanús linkeken keresztül.

5. Van, amivel érdemes lehet várni szeptemberig

Bizonyos tanszerek megvásárlását akár szeptember első napjaiban is meg lehet ejteni. Az üzletek ilyenkor gyakran kezdenek nagy leárazásokba, így a várakozással jelentős összegeket spórolhatunk.

Az iskolakezdés tehát nem ördöngösség – csak egy kis utánajárás és tervezés szükséges, hogy költséghatékonyabbá tegyük ezt az időszakot.

Itt pedig megtekintheti a Hír TV videóját arról, hogyan segítenek a segélyszervezetek iskolakezdéskor:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. augusztus 22. 13:38
Kommenthegyek..... Fidkányok, hol lapultok?!
Kovács Ubul
2024. augusztus 22. 07:22
6. Pro tipp: Legyen külhoni magyar! "2023. ápr. 11., · Megjelentek a nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának idei felhívásai, amelyek értelmében az eddigi 22 400 forintról 100 ezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása"
gekk
2024. augusztus 22. 07:16
Ripost? Orbit egyik közpénzből fizetett csicskamédiája? Lapozzunk. Ez csak ostoba fidkányoknak szól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!