„Elvtárs, segítsd a lebukottakat!” – a szakértő szerint a DK-ban szigorúan zárják a sorokat az óbudai botrány miatt

2024. augusztus 15. 10:01

Kiszelly Zoltán úgy véli, a III. kerületi korrupciós botrány felveti azt a kérdést, hogy az elmúlt években a többi DK-s kerületben voltak-e hasonló ügyek.

2024. augusztus 15. 10:01
null

Nyitókép: Dobrev Klára Facebook-oldala

Mint megírtuk: a Nyomozó Főügyészség összehangolt akciót hajtott végre az óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál, amely során magát Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét is letartóztatták. Az esetről Gyurcsány Ferenc is beszámolt közösségi oldalán. A baloldali pártelnök „nyilvánvaló politikai provokációnak és aljasságnak nevezte az őrizetbevételt”.

Arról is írtunk, hogy a DK-s polgármestert hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. Ezt a politikus védője Zamecsnik Péter árulta el, ahogy azt is, hogy az ügyészség kezdeményezte Kiss letartóztatását, aki abszurdnak tartja a gyanúsítást. A Magyar Nemzet szerint a hatóság a polgármesteren kívül több személyt is gyanúsítottként hallgatott ki.

A hivatal a történtekről közleményt adott ki, melyben ismertették, hogy négy nyomozó tartózkodott az önkormányzat épületében, akikkel mindenben együttműködtek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadták számukra.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy előzményeiről röviden

Az ügy kapcsán kirobbant botrány úgy indult, hogy márciusban civil ruhás nyomozók lepték el az ellenzéki vezetésű III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalának óbudai épületét. Akkor még csak arról szóltak a hírek, hogy a nyomozók kiérkezése összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel. A közvélemény által akkor Anonymous-videóként elhíresült hanganyagban többek között Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kampányáról is beszéltek. Mint ismert: 

az akkor nyilvánosságra hozott felvételen az hallható, ahogy Óbuda vonatkozásában P. Gábor és F. László visszaosztott, illetve külföldről érkező pénzekről beszélgetnek.

P. Gábor 2020-ig a XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester jobbkeze volt, s egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. P. Gábor ezen kívül Karácsony Gergely kampányában is közreműködött, Óbudán pedig az önkormányzati lap irányítását is rábízta Kiss László DK-s polgármester.

A férfi egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott, s nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba volt szocialista önkormányzati képviselő részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről. A felvételeken Lackner többek között arról beszélt, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott” Gajda Péter „végrehajtójával”. P. Gábor befolyását jól mutatja, hogy a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni az önkormányzatnál.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértő: A DK-ban szigorúan zárják a sorokat az óbudai botrány miatt

Lapunk a friss fejleményekkel kapcsolatban megkereste Kiszelly Zoltánt, a Századvég politikai elemzési igazgatóját, és arról kérdeztük, hogyan hat ez a botrány a DK-ra.

A szakértő szerint jelenleg még csak gyanú áll fenn, a közeljövőben kiderül majd, hogy lesznek-e valós bizonyítékok az ügyben. Kiszelly hangsúlyozza: addig is mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, azaz „minden gyanúsított személyt mindaddig ártatlannak kell vélelmezni, amíg bűnösségét a törvénynek megfelelően meg nem állapították”.  Ugyanakkor – mint fogalmaz – nem jellemző, hogy a Nyomozó Főügyészség megalapozott gyanú nélkül ilyen nyomozati lépéseket egyen.

Kiszelly szerint

az biztos, hogy ez az ügy hatalmas árnyékot vet az elmúlt ötéves fővárosi és DK-s kerületi működésre. 

Mint tudjuk, nem ez az első érdekes, botránygyanús eset a főváros és a baloldal vonatkozásában. Az óbudai korrupciós botrány mindenképpen felveti azt a kérdést, hogy az elmúlt években a DK-s kerületekben esetleg voltak-e hasonló ügyek” – mondja lapunknak Kiszelly Zoltán.

A szakember szerint a másik következménye az óbudai botránynak, hogy ez most összezárja a DK-t. „Nem azt mondom, hogy jól jött nekik, de van az a mondás, hogy »elvtárs, segítsd a lebukottakat«, ami azt jelenti, hogy a DK most zár. Tehát például az elmúlt napok belharcai várhatóan kevésbé lesznek majd hangosak” – magyarázta a szakértő, aki szerint a Demokratikus Koalícióban most szigorúan zárják a sorokat, és egy ideig nem firtatják majd Gyurcsány felelősségét.

A DK-s belharcról röviden

Leel-Őssy Gábor, a DK gyulai tagja, a mozgalom egyik alapítója a napokban arról beszélt a Népszavának, hogy szerinte Gyurcsány Ferencnek le kell mondani a DK elnöki posztjáról. „Az még belefér, hogy ő legyen a DK tiszteletbeli, örökös elnöke, de vissza kell vonulnia a napi pártpolitikától. Feri az elmúlt 35 év egyik legtehetségesebb magyar politikusa, vagy talán ő a legtehetségesebb, de vele már a DK nem nyerhet. Ezt ennyi súlyos vereséget követően neki is látnia kell. Ha nem látja, akkor elvesztette a politikai tisztánlátását, és alkalmatlan a pártvezetésre” – fogalmazott a gyulai DK-s. Leel-Őssy Gábor szerint, ha marad a mostani vezetés, nem áll meg a DK mélyrepülése, és a következő parlamenti választáson 5%, vagyis a bejutási küszöb alá fog zuhanni. „Feri azt gondolja, hogy a júniusi kudarc után több Gyurcsány kell a DK-ba, holott a választók nem ezt üzenik, hanem azt, hogy nem ő kell” – kritizált a pártelnököt gyulai párttársa.

Kiszelly szerint a DK most felkészíti a saját közönségét, legalábbis ez rajzolódik ki Gyurcsány Ferenc üggyel kapcsolatos reakciójából is. „Nyilván a DK most próbálja átkeretezni ezt az ügyet. Abban bíznak, hogy egyáltalán nem lesznek, vagy ha lesznek, nem lesznek olyan erős bizonyítékok” – jegyezte meg a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 15. 19:26
Lássuk csak a másik medvét: A kegyelmi ügyet is kiborító, titokzatos Vidéki Prókátor, aki magát vidéki ügyvédnek nevezi, nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt így fogalmazott a közösségi oldalán: „Az a tény, hogy a korrupciós bűncselekménnyel gyanúsított óbudai alpolgármester letartóztatásban van, a lényegesen nagyobb tárgyi és politikai súlyú korrupciós bűncselekménnyel vádolt Völner Pál pedig nincs letartóztatásban, kétségbevonhatatlanul bizonyítja az ügyészség pártatlanságának hiányát és pártpolitikai szempontú működését. Jelzem egyúttal minden ügyésznek, hogy egyszer majd minden olyan ügyészi döntés utólagosan nagyon alapos kivizsgálásra kerül, melynek kapcsán felmerül a (párt)politikai befolyásoltság, s ennek kapcsán hivatali bűncselekmény és/vagy kötelezettségszegés elkövetésének gyanúja.
Tapeino
2024. augusztus 15. 18:06
Kérem szépen, tessék letartóztatni az összes kommunista férget! A csótánnyal élen!
nyugalom
2024. augusztus 15. 17:44
Gazemberekkel van teli a dk! Hanyan is vannak börtönben vagy eppen hany utan nyomoznak? Cegledi ficsur meg szabadlabon?
Ohel
2024. augusztus 15. 16:11
Legalább tudjuk, hogy Katka és Anna honnan vette, hogy Magyarországon nagy a korrupció. Kiindultak magukból, meg a DK-ból. Másik oldalon is van eltévedés, de ott valahogy nem védik így őket. Vajon miért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!