Folytatódik a belharc: „Ha Gyurcsány Ferenc marad, a Demokratikus Koalíciónak vége”

2024. augusztus 14. 10:06

A gyulai DK-s alapító, aki már többször kritizálta Gyurcsány Ferencet, a Népszavának most azt mondta, vannak más vezetésre alkalmas politikusai is a pártnak.

2024. augusztus 14. 10:06

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

Gyurcsány Ferencnek le kell mondani a DK elnöki posztjáról. Az még belefér, hogy ő legyen a DK tiszteletbeli, örökös elnöke, de vissza kell vonulnia a napi pártpolitikától Feri az elmúlt 35 év egyik legtehetségesebb magyar politikusa, vagy talán ő a legtehetségesebb, de vele már a DK nem nyerhet. Ezt ennyi súlyos vereséget követően neki is látnia kell. Ha nem látja, akkor elvesztette a politikai tisztánlátását, és alkalmatlan a pártvezetésre – vélekedett a Népszavának Leel-Őssy Gábor a DK gyulai tagja, a mozgalom egyik alapítója, a 2022-es parlamenti választás képviselőjelöltje.

Ha marad a mostani vezetés, nem áll meg a DK mélyrepülése, és a következő parlamenti választáson már lemegyünk 5 százalék, vagyis a bejutási küszöb alá

 – vélekedik Leel-Őssy. – Feri azt gondolja, hogy a júniusi kudarc után több Gyurcsány kell a DK-ba, holott a választók nem ezt üzenik, hanem azt, hogy nem ő kell. A kormányellenes szavazók olyan embert keresnek, akit alkalmasnak látnak Orbán leváltására. Erre a feladatra nem látják Gyurcsányt megfelelőnek. Most Magyar Pétert látják annak, és ezért az eddigi DK-s szavazók őt fogják támogatni. Már nem az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e Orbánt legyőzni, hanem az, hogy megmaradunk-e parlamenti pártnak. Ehhez új politikai irányra van szüksége a DK-nak és új vezetőkre.

Nincs más esélyünk a túlélésre, csak ez – deklarálta a lapnak Leel-Őssy, aki szerint 

van a DK-nak több olyan személyisége, aki képes a párt vezetésére, például ilyen lenne Dávid Ferenc és László Imre is.

A prominens gyulai DK-tag többször kritizálta már Gyurcsány Ferencet. A lap megjegyzi:  két éve a fideszes és SZDSZ-es múltú, békéscsabai jogász, Fülöp Zoltán a DK új régiós vezetője, s vele nem tudott együtt dolgozni Leel-Őssy, amit többször jelzett is Gyurcsánynak. Fülöp és csapata nem épített a régi Békés megyei DK-sokra, új jelölteket kerestek a júniusi önkormányzati választásra, ám ez a húzás nem jött be, mert a párt gyengén szerepelt a megyében. Gyulán például hiába akartak tíz egyéni jelöltet állítani, kilencet találtak, és közülük senki tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges harmincnál is kevesebb támogató aláírást a 28 ezer lelkes városban. Így egy jelöltje sem volt a pártnak a gyulai voksoláson.

A gyulai politikus ellen – a pártvezetést kritizáló nyilatkozatai miatt – Gyurcsány Ferenc júniusban etikai eljárást kezdeményezett, s azt kérte, hogy a helyi választókerület taggyűlése zárja őt ki a pártból. Várható, hogy a vizsgálat néhány héten belül lezárul.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. augusztus 15. 14:06
A DK-nak már vége, csak még nem vették észre. A birkáik már átvonultak MP-hez.
gyaloggos
2024. augusztus 14. 16:36
AMÚGY meg, ha GYURCSÁNY távoznék a DK -ból, SEPERC alatt KÜSZÖB alá kerülne. A DK fanatikusai közül nem kevesen GYURCSÁNY miatt DK -szavazók.
Dunhill67
2024. augusztus 14. 16:36
akkor maradjon még...léccilécci:)
gyaloggos
2024. augusztus 14. 16:34
GY.NÉMETHET a DK elnökének!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!