Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Betelt a pohár a magyaroknál: a lakosság kétharmadának elege van Zelenszkij legújabb húzásából

2024. augusztus 26. 09:47

Még a DK- és a Tisza-szavazók relatív többsége, 47 százalékuk is kifogásolja az ukránok lépését, ugyanakkor mindkét párt tábora megosztott: 39, illetve 43 százalékuk szerint elfogadható a szankció.

2024. augusztus 26. 09:47

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

A magyarok 69 százaléka felháborítónak tartja, hogy Ukrajna korlátozni akarja a Magyarországra és Szlovákiába jutó olajszállítást, 77 százalékuk pedig elvárja Brüsszeltől, hogy közvetítsen a felek között. A múlt héten a mások mellett a magyar baloldal által is újraválasztott Európai Bizottság bejelentette: nem kíván segíteni az érintett tagállamoknak – közölte a Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel.

Ezt is ajánljuk a témában

Közvélemény-kutatásukat ismertetve azt írták, augusztusban eszkalálódni látszik az ukrán-orosz háború, hiszen a két és fél éve az oroszok által megtámadott Ukrajna nyáron offenzívát indított orosz területek ellen.

A háború fokozódásának része, hogy a kijevi vezetés bejelentette: az országa területén áthaladó orosz kőolaj szállítását is részlegesen leállítja Magyarország és Szlovákia irányába.

Az intézkedés nem fenyegeti Magyarország és Szlovákia benzinellátását, de a két ország Ukrajnának adott segítsége miatt igencsak meglepő – írták. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyarok 69 százaléka elfogadhatatlannak tartja az Ukrajna által kivetett szankciót, ami a megkérdezettek 22 százaléka szerint elfogadható.

Még a DK- és a Tisza-szavazók relatív többsége, 47 százalékuk is kifogásolja az ukránok lépését, ugyanakkor mindkét párt tábora megosztott: 39, illetve 43 százalékuk szerint elfogadható az ukrán szankció. Mindez jól mutatja a baloldal és szavazótáborának felemás viszonyát a szuverenitás ügyéhez. 

Ukrajna döntése ráadásul egy kétoldalú nemzetközi szerződés egyoldalú megsértését jelenti, amely a jogállamiságra érzékeny brüsszeli elitet azonban nem zavarta meg. Ismert, az Európai Bizottság a múlt héten úgy döntött, hogy mivel az ukrán szankció nem sérti Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát, Brüsszel nem tervez közvetíteni a felek között. Ezzel a DK és a Tisza-párt EP-képviselőinek szavazataival nemrég újraválasztott bizottság nemcsak szerződéses kötelezettségét sérti meg, de a magyar emberek elvárásait sem teljesíti – fogalmaztak. Arra a kérdésre, hogy az Európai Uniónak fel kellene-e lépnie, hogy rendezze az olajszállítással kapcsolatos vitát, a magyarok 77 százaléka válaszolt igennel, és csak 16 százalékuk nemmel, a Tisza-pártiak 68 és a DK-szavazók 58 százaléka is így vélekedett – írta a Nézőpont Intézet.

A magyar közéletben felvetődött annak a lehetősége is, hogy az olajszankciókra Magyarország válaszul az ukrán áramellátás visszatartásával feleljen. Ennek jelenleg azonban nincs még elsöprő támogatása: a magyarok 47 százaléka elfogadhatónak tartaná a válaszlépést, 42 százalékuk nem. Valószínűleg a tartalékokból biztosított benzinellátás és a magyar tárgyalási erőfeszítésekbe vetett bizalom is közrejátszik abban, hogy a magyarok a válaszlépéssel kapcsolatban még óvatosak, ugyanakkor a megegyezés hiányában a hangulat könnyen átalakulhat, és az ukrán szankciók már most is erős ellenzése miatt a válaszlépések is hasonló támogatottságot szerezhetnek – összegezte felmérését a Nézőpont Intézet, amelynek közvélemény-kutatása július 29-31. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült.

(MTI)

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 26. 21:50
Miközben a zsidó média, benne a zsideszes hazug gecik itt a mandineren és a kakadu is zsidó hasbarával, szánalmas hazudozással altat hetek óta, hogy lehiggassza a "magyar" "nemzeti" qrmány látványos semmittevésén és csicskaságán felindult bázist, azért rögzíteném, hogy a mai napig szabadon ömlik a magyarok pénzén az áram, a gáz, az olaj, az üzemanyag, a gyógyszer, kötszer, feldolgozott élelmiszer a magyargyilkos hoholokhoz. A beregszászi kórházat a magyarok szerelik fel, mert itthon már minden OK. A hohol gyilkosokat a magyarok pénzét pazarolva gyógyítja az amúgy is tündökletes magyar egészségügy, a honvédség magyargyűlölő hohol gyilkosokat képez ki. Sirok folyamatos üzemben, éjjel nappal ontja a gyalogsági lőszert, nyilván nem a kukába. Mindezért cserébe kapunk aljasságot, gyűlöletet és napi tízezernyi magyargyűlölő hohol patkányt. Évek óta. Mert ilyen a zsidó hála. Rohadj meg vétótlan geci orbán, hogy basznád meg sunyi szar zsidócsicskaként a redvás kurva anyádat, kakadustól!
Lajoss
2024. augusztus 26. 16:39
Mocskos oroszbarát propaganda.🤮🤮🤮 mandiner.ru
Osztap_Bender
2024. augusztus 26. 12:03
Mit akar ez a hatalombitorló? Kik választották meg újra? A magyar kormány ugyan miért nem feszegeti hatalmának törvényes voltát? Hiszen mandátuma lejárt, a köznyelv szerint egy "puccsista" haramia. Az országuk pedig egy katonai "junta". És ezekkel tárgyal(!) a híres demokrata unió? Idi Amin, Pinochet, Milosevics és a többi hozzájuk hasonlók dicső utódával! No szép, nem mondom. Igazi európai irány.
Pelso j.
2024. augusztus 26. 11:48
ügyes a nézőpont....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!