Abszurd, hogy az európai politika hallgat az északi áramlat felrobbantásáról – Dömötör Csaba a Mandinernek

2024. augusztus 17. 07:02

De az idei Tranziton ez a téma is szóba kerül! Bár az ellenzéki pártok, köztük Magyar Péter pártjának EP-képviselői sem vállalták a vitát, szakértői szinten lesznek csörték, továbbá fontos előadások gazdasági kérdésekről, háborúról, oktatásról. Interjúnk a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettesével.

2024. augusztus 17. 07:02
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

nyitókép: Földházi Árpád

Kegyelmi ügy, Magyar Péter feltűnése, gazdasági nehézségek – milyen állapotban fordul rá az idei Tranzit fesztiválra a magyar jobboldali közösség? Egyes elemzők szerint egyre több a belső vita…

Induljunk ki abból, hogy az EP-választáson elért 45 százalékos eredmény mégis csak tekintélyes győzelmet jelent. Ugyanakkor a mi politikai közösségünk a nyertes és a kevésbé győzedelmes választások után is mindig részletesen megvizsgálta a tanulságokat. Ez a munka most, a nyári hónapokban is zajlik. Ennél azonban talán fontosabb, hogy a jobboldali közösség vállán kormányzati felelősség is van.

Azon dolgozunk, hogy Magyarország a tektonikus világpolitikai változások után a nyertesek között legyen. Azt is látjuk, hogy az uniós döntéshozók fokozatosan feladják Európa gazdasági szuverenitását.

Ezért azon is dolgoznunk kell, hogy ilyen körülmények között is növeljük Magyarország gazdasági mozgásterét. Nem az elvont viták szintjén, hanem úgy, hogy az a mindennapokban is mindenki számára érzékelhető legyen. Szóval érdekesek a jobboldal vélt vagy valós vitáiról szóló találgatások, de ennél is fontosabb, hogy hazánknak hosszú távra szóló győzelmi stratégiája legyen. A Tranzit ennek a gondolkodásnak a központja minden augusztus végén, most már hetedik alkalommal.  

Ezt is ajánljuk a témában

Mégis, a Tranzit erről a kiértékelésről is szól az előzetes nyilatkozatok alapján.

Természetes, hogy a Tranziton minden terítékre kerül, ami fontos és érdekes a politikában. Ez a cselekvő közösségek találkozási pontja, és a politikai viták terepe is. A jobboldalról szóló vitáké, és az ellenzékkel folytatott vitáké is. Sajnos 

szomorú fejlemény, hogy ezen a nyáron sem a DK, sem a Momentum, sem a Párbeszéd képviselői nem fogadták el a vitára szóló felkéréseket. Testületileg távol maradnak,

miközben más napokon nagy hangon követelik a meghívókat. Furcsa kettősség ez, hogy a képmutatás szót ne használjam.

És a Tisza Párt?

A Tisza Párt jó pár újonnan megválasztott képviselője is kapott meghívót vitákra, de kiderült, hogy Magyar Péter nem engedi, hogy részt vegyenek, gyakorlatilag karanténban tartja őket, így ők sem lesznek ott. Annyi előnye persze van ennek, hogy a tranzitos résztvevőknek így nem kell attól tartaniuk, hogy egy baloldali politikus elveszi és vízbe hajítja a telefonjukat, mint ahogy az a nyáron megtörtént.

Ezt is ajánljuk a témában

Baloldali politikus lenne Magyar Péter?

Annyiban érdemes pontosítani, hogy önmeghatározása szerint liberális.

A nyilatkozatai mindenesetre nem sokban különböznek a mindenkori DK-s nyilatkozatoktól.

Talán csak abban, hogy napszemüvegben mondja. Ha pedig az új tiszás EP-képviselők korábbi állásfoglalásait nézzük, az sokkal inkább tükrözi a globális liberális mainstreamet, mint bármi mást. A vitákon cáfolhatták volna ezt a véleményünket, de nem teszik. Kár, mert volna mit megvitatnunk Európa helyzetével kapcsolatban is. Például a gazdasági kilátásokat. Minden másnál beszédesebb tény, hogy az EU idén nagyon szerény, 1 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, míg az Egyesült Államok ennek közel háromszorosára, hogy a kínai 4,6 százalékról ne is beszéljünk. A rossz, mások elvárásait tükröző brüsszeli döntések következményeit a magyar családok is érezhették, többek között az elszabadult infláció formájában. Nem volt szükségszerű, hogy ez így legyen. Ezt mindenképp ki kell veséznünk, mint ahogy a tabutémákat is.

Mire gondol?

Vegyük mondjuk az Északi Áramlat felrobbantását! Kiderült, hogy ukránok az elkövetők, és nyugati lapok szerint az egészről a kijevi vezetés is tudhatott. Teljesen abszurd, hogy az európai politika ezek után totális csendbe burkolózik. Pedig bizonyos szempontból gazdasági ütőerekről van szó. Nagyon nem mindegy, hogy Németország, és közvetve az európai gazdaság, milyen áron kapja a gázt, az alternatív beszerzési módok drágábbak. Az sem mellékes, hogy

a robbantás elkövetői azzal indokolták tettüket, hogy szűkítsék az Európába irányuló ellátási útvonalak számát. 

Mindezek ellenére elég biztosan lehetünk abban, hogy ez a kérdés nem kerül ősszel az Európai Parlament napirendjére, a „magyar helyzet” viszont huszonhatodjára is. Látja, nagyon is lett volna miről beszélni az új tiszás EP-képviselőkkel! 

A háború is nyilván téma lesz a rendezvényen. Hogyan értékeli a békemisszió hatását, illetve azt a fejleményt, hogy az ukránok Kurszknál immár orosz területen harcolnak?

A miniszterelnök utazásai igazolják: kell és lehet is erőfeszítéseket tenni a békéért. Ha majd elhallgatnak a fegyverek, talán nemzetközi szinten is nagyobb elismerést kap majd az, aki az első tárgyalásos lépéseket megtette. Az elmúlt napok történései sajnos még mindig az eszkaláció irányába mutatnak. A harcok most már Oroszország területére is kiterjedtek, Ukrajna pedig arról győzködi az európai szövetségeseket, hogy nagyobb távolságra is bevethesse a számára küldött fegyvereket. Érdemi változás az amerikai választástól várható, az pedig még jó pár hét. Addig további tízezrek veszthetik életüket, az elhúzódó gazdasági következményekről nem is beszélve.

Nem lehet eltúlozni a következő pár hét jelentőségét, nem véletlen, hogy a Tranziton is legalább 13 beszélgetés szól majd a háborúról vagy a nemzetközi viszonyokról.

30 beszélgetés közel 100 előadója, köztük sok miniszter segíti majd az együttgondolkodást arról, hogy melyek is Magyarország legfontosabb teendői ebben a rázós időszakban. Érdemes lesz ezt követni akár a helyszínen Tihanyban, akár utólag az interneten.  

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. augusztus 17. 23:42
Mivel a TSZ egy fantompárt, a vezetőjük meg egy bohóc, így egyértelmű, hogy vitaképtelenek.
recipdoki
2024. augusztus 17. 14:55 Szerkesztve
Hahaa..a kínai növekedés höhöö..együtt az Orbűnisztánéval felnéz a béka seggére..höhöö Az ukraine pipeline höhöö..bebasott ukrán bulizók beleszartak a ruszkiszopók szájába ...höhöö
Vasalo
2024. augusztus 17. 13:27
#a robbantás elkövetői azzal indokolták tettüket, hogy szűkítsék az Európába irányuló ellátási útvonalak számát. # Már ebböl a mondatbol is egyértelmü kinek volt utjában a gázvezeték. 1. Ukránoknak meg a lengyeleknek, mert mindkét uzsorást kikerülte és igy milliárdokat buktak az idegen vagyonon. Alapvetö zsidö tézis hogy csak az demokratikus meg jo amin a zsido munka nélkül haszonhoz jut. Ezt most nem kisebb tettek bizonyitották amikor bevonultak Szudzsába egyetlen céllal, hogy a kijevi zsido kezelje a gázcsapot és zsarolja Europát. Ezt teszik amiota Ukrajna önállo állam lett. Trump a pofájához is vágta , the best businessman, on every his visits he gets billions of USD. 2. Az USAnak kell nagyon a devizabevétel mert már a klozetpapirt is Kinábol kell importálni és azért fizetni is kell, igy kellett barmokat keresni a leggazdagabb vidékeken akik még az amerikai szarért is hajlandok fizetni.
falcatus-2
2024. augusztus 17. 11:40
zsolti123: "Eddig lehetett követni az útjukat, mert Bolholm térségében a hajók kikapcsolták az automatikus azonosító rendszerüket" Nemcsak hajók, hanem repülőgépek is. A legújabb fáma szerint 3 ukrán amatőr búvár taxival ment a Rügen szigetén kikötőben várakozó Androméda vitorláshoz. A Kérdés 3 "amatőr" hogyan, hol, honnan származó 400 kg semtexet tudott észrevétlenül felcipelni egy német sziget kikötőjében várakozó vitorlásra. Természetesen a taxis utólag felismerte akit kellett. Annak idején a robbantás után a svédek azt állították svéd partokról indultak ukránok (öten-hatan) bérelt motorcsónakkal. Végül is meseország mindenkié. Majd a végén még az MI is beszáll a spontán mesemondásba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!