„A kitartás és az úttörő szellem szimbóluma” – az MCC ismét vízre bocsátja Fa Nándor világhírű hajóját

2024. augusztus 17. 07:29

A Szent Jupát a jövő évi 40 éves jubileumra teljes pompájában szelheti a habokat.

2024. augusztus 17. 07:29
null

Az MCC arról számolt be, hogy a magyar hajózás egyik legértékesebb gyöngyszeme, a Szent Jupát, Révfülöpön a szakkollégium diáktáborában hosszas egyeztetések után visszanyerheti régi fényét és ismét vízre kerülhet. 

„Ez a történelmi hajó nem csak a vitorlázás, hanem a kitartás és az úttörő szellem szimbóluma is”

 – számoltak be Facebook-bejegyzésükben. 

Kiemelték, hogy a kenusok védőszentjéről elnevezett Balaton 31 típusú hajóval 1985-ben indultak el Fa Nándor és Gál József világ körüli útjukra, amellyel a magyar vitorlások történelmet írtak. Azonban nem csak a történelmi jelentőségű hajón keresztül kerülhetnek az MCC diákjai közelebb a vitorlázáshoz, ugyanis  Fa Nándor, az MCC szaktanácsadója, már most is országszerte előadásokat tartva mesél vitorlás kalandjairól, adja át tapasztalatait a fiatalabb genreációknak. 

Az MCC Facebook posztjában kiemelte, hogy a  „legendás hajó évek óta egy sötét raktárban porosodott, mielőtt hosszas egyeztetések eredményeként a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint az MCC együttműködésében Révfülöpre szállították, ahol új esélyt kap”. Ezt az értékmentő küldetést szem előtt tartva döntött úgy az MCC, hogy megóvja a hajót a őusztulástól, és vállalja annak felújítását, hogy 

a jövőben minden érdeklődő számára újra látogathatóvá tegye.

 „A Szent Jupát a jövő évi 40 éves jubileumra teljes pompájában térhet vissza a vízre, az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő Diáktáborában, ahol ismét szolgálhatja a hazai vitorlás közösséget” – fogalmaztak.

***

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Király Kávéház
2024. augusztus 17. 13:12
Én még emlékszem..... 1987 -ben, 3. as alsós tanuló voltam.. és jött be a matek tanító néni, és St. Jupát -hoz gyűjtöttek adományokat :) Igen..kicsi vicces, így visszagondolva, hogy alsó tagozatos gyereketől is gyűjtöttek adományokat. Volt egy brosúra, és benne valamilyen képregénnyel, amiben elmesélték Fa Nándor kalandjait. És nagyon jól nézett ki a képregény is, vitorla alakú volt ez a kis könyvenyke..és a tanító néni szépen elmesélt nekünk mindent :) Azthiszem adtam is 20 forintot :) az volt a zsebpénzem egy hétre kb :D
2024. augusztus 17. 11:20 Szerkesztve
@Nagyvakond: > "Kááár... Kááár... Nyaff, nyaffff, nyafffffffff...." Ha megnézed a kommentjeimet, láthatod, hogy nagyon ritkán nyafogok, de akkor jó okom van rá. A KM egy vagyont baszott el arra, hogy egy neves amerikai kiállítástervezővel elkészíttesse a pestre szánt k. múzeum tervét. Ez most megy a kukába.
Nagyvakond
2024. augusztus 17. 08:38
Menő! Nagyon örülök! 🇭🇺⛵🧭
Osztap_Bender
2024. augusztus 17. 08:03
Értelme ugyan semmi, de pártreklámnak talán jó lesz. "A fidesz ezt is elintézte" (a kórházi klímák helyett.) Mennyivel hasznosabb és érdekesebb lenne, ha Fa Nándor elmesélné "komoly vitáit a Jóistennel", amit az óceánon hajózva folytatott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!