Varga Mihály: A határ őrzése, amit az unió nem fizet, kéthavi nyugdíjat fedezne

2024. július 15. 11:41

„Migránskvóta helyett határvédelmi kvóta szükséges, és nem 80 milliárdos büntetés, hanem 700 milliárd forintos költségtérítés jár Magyarországnak” – mondta a pénzügyminiszter.

2024. július 15. 11:41

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

„A tagállamok helyett Magyarország fizeti meg annak az árát, hogy az Európai Unión belül ne legyen szükség határvédelemre” – nyilatkozta az Indexnek Varga Mihály. A pénzügyminiszter elárulta, nem adják fel és továbbra is azt szorgalmazzák, hogy Brüsszel vegye napirendre a határvédelem szempontjából felmerülő magyar költségeket, amelyek nagyjából kéthavi nyugdíjkiadásban mérhető szintre emelkedtek.

Varga Mihály a lapnak elárulta, hogy a magyar határvédelmi kiadások összege kétszerese annak, mint amit egy év alatt családi adó- és járulékkedvezményre fordít az állam (370 milliárd forint), vagy más példával élve,

közel kéthavi nyugdíjkiadást fedezne.

Pedig a schengeni övezethez történő csatlakozás következtében Magyarországnak a külső határok védelme egyszerűen – az uniós szerződések szerint – a kötelessége.

„A tagállamok helyett Magyarország fizeti meg annak az árát, hogy az Európai Unión belül ne legyen szükség határvédelemre. Ez pedig sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét – halkan jegyzem meg, a Magyarországra kiszabott 200 millió eurós büntetést bejelentő ítéletben is megtalálható. Tehát úgy is fogalmazhatunk:

migránskvóta helyett határvédelmi kvóta szükséges, és nem 80 milliárdos büntetés, hanem 700 milliárd forintos költségtérítés jár Magyarországnak”

– foglalta össze a helyzetet a pénzügyminiszter.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2024. július 15. 13:16
Én ideológiailag nem vagyok elég képzett, de kérdem, miért nem mondjuk azt, hogy rendezett sorokban átengedjük az ország délnyugati részen a határmentén a migránsokat az osztrákokhoz, több pénzt fizetnének azért ,hogy ne tegyük ezt, mint amennyit a határvédelemre kell költenünk.
letsgobrandon-2
2024. július 15. 13:02 Szerkesztve
küldeni kell a brüsszelitáknak naponta egy kétszázmilliós sárga csekket , és ha nem fizetik ki akkor mehet a Röszke-Brüsszel zöldfolyosós migráncs expressz
freely
2024. július 15. 13:00
Ilyen alacsonyak a nyugdíjak?
Lisa
2024. július 15. 12:34
És, ha a határőrök lőnének, mennyit spórolnánk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!