Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Valós társadalmi kapcsolatok nélkül politikai cirkusz marad a pártok tevékenysége

2024. július 01. 15:43

Orbán Viktor nem mágus, sikere nem érthetetlen. Orbán azért győz újra és újra, mert serényen dolgozik.

2024. július 01. 15:43
European Council Meeting June 27-28
Kóczián Péter
Index

Fotó: Pier Marco Tacca/Getty Images

„Minden magyar párt egy óriási kihívással néz szembe a 2024-es júniusi választások után. A sajtó és a politikai elemzők az első számú politikai vezetők felelősségéről és mozgásteréről írnak, mindenkit a sorsuk foglalkoztat. A háttérben azonban egy sokkal súlyosabb, és a személyektől teljesen független probléma húzódik meg. 2026-ig a pártszervezés és a társadalmi háló kialakítása lesz minden párt, így a Fidesz legnagyobb feladata is. Az idei nyári választás mindenki számára világosan megmutatta, hogy valódi társadalmi kapcsolatok nélkül csak egy felszínes politikai cirkusz marad a pártok tevékenysége.

Egészen eddig mindenki arra koncentrált, hogy melyik párt milyen üzenetet fogalmaz meg, és melyik politikus hogyan tudja ezt eljuttatni a választókhoz. 2024 nyara után azonban csak a felszínt karcolgatjuk, ha ezzel foglalkozunk.

Az Index vagy bármelyik online, offline szerkesztőség megalkothatná a Havi Pártszervezési Indexet, amelyben minden hónapban rákérdezhetnének az egyes pártok politikusainál, hogy az adott párt hogyan áll a magyarországi pártszervezeteinek, illetve a hozzá kötődő vagy vele tartó egyesületek kialakításának folyamatával. Mert ez a választási győzelem kulcsa. A 2026-os választást ugyanis a helyi pártszervezetek és a helyi támogató egyesületek, baráti körök, érdeklődési kör alapján szerveződő civil társaságok befolyásolják majd. A választáson az nyer majd és az tud több mandátumot szerezni, aki növeli a valódi – és nem csak a statisztikákban fellelhető – támogatók számát, vagy a választók adott párt iránti szimpátiáját.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2024. július 02. 09:59
Azt kell mondjam, hogy a híres Kubatov-lista messze nem olyan hatékony, mint azt a fideszellenes erők vélik. Ha így lenne, akkor nem kellene minden egyes szavazás előtt kétségbeesetten telefonálgatniuk, hogy szavazatszámlálókat találjanak a 10.000 főnél kisebb településeken, akiket a Fidesz delegálhat, hanem meg lenne az elérhetősége a korábbi delegáltjaiknak. A Fidesz kapcsolati hálója alig valamivel kiterjedtebb, mint a többi párté, kétségkívül jobbnak kellene lennie, de nem az. Két dologban múlja felül a többiekét, egyrészt a békemenetek lehetővé teszik, hogy az emberek találkozzanak, és örömmel lássák az ismerőseiket egy zászló alatt tömörülni, így van egy informális kapcsolati háló, ami révén mindenki fel tudja hívni még egy ismerősét, ha mozgósítani kell. A másik, hogy a Fidesz-KDNP a legnagyobbtól a legkisebb településekig elérő szervezeti struktúrával rendelkezik, vagyis mindenütt van legalább egy tag, aki a párt részéről közvetlenül elérhető.
kulakman
2024. július 01. 21:26
A valós társadalmi kapcsolatok szavazatokban manifesztálódnak tudod???
kulakman
2024. július 01. 21:24
Nálunk a harmadik oldal azt hazudta nem gyurcsányi köpönyegéből bújtak elő , de igen! Úgy másznak elő a múlt emberei mintha hívnák őket!
llnnhegyi
2024. július 01. 18:31 Szerkesztve
Trump mellett az igazság! Megilleti a mentelmi jog! USA legfelső bírósága döntött! Libbcsikommcsik!! Bukta,bukta,bukta!-:))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!