Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szociológus: A populisták Orbán Viktortól tanulhatják meg a hatalom megtartásának lépéseit

2024. július 04. 12:04

Dessewffy Tibor szerint a 2024-es választási szuperév „robbanásveszélyessé” vált a populista jobboldal megerősödése miatt.

2024. július 04. 12:04

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nemrég Dessewffy Tibor szociológus véleménycikkét közölte a Die Presse. Úgy véli, a 2024-es választási szuperév különösen „robbanásveszélyessé”  vált a populista jobboldal megerősödése miatt. A szerző példaként említette Franciaországot, ahol az EP-választási eredmények arra késztették Emmanuel Macron elnököt, hogy feloszlassa a Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat írjon ki. Ausztriában a Szabadságpárt pedig (FPÖ) jó úton halad afelé, hogy kormányra kerüljön az őszi
választásokon. Olaszország miniszterelnökét, Giorgia Melonit pedig királycsinálóként emlegetik a leendő Európai Parlamentben. 

A szociológus szerint azonban 

egy dolog a választási siker, és más dolog a hatalom megtartása”. 

Cikkében úgy fogalmazott: „Orbán Viktor Magyarországa világos modellt kínál a jelenlegi populistáknak, hogyan fordíthatják át sikereiket hosszú távú befolyásra”.

Dessewffy azt is megjegyezte, „Orbán hatalmon eltöltött ideje jól mutatja, milyen könnyen válhatnak kiszolgáltatottá a demokratikus intézmények a populista érdekeknek”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Karizma és szakértelem 

Majd azzal folytatta, „Orbán kapcsán jól látható, hogy milyen lényeges tulajdonságokra van szükségük a modern populistáknak: egyrészt karizmatikus vonzerőre, amelynek segítségével az emberek egyszerű, tömör üzenetekkel szólíthatók meg a nemzeti büszkeségről, a jólétről és a külső fenyegetésekkel szembeni védekezés képességéről; másrészt szakértelemre egy olyan politikai infrastruktúra kiépítésében, amely lehetővé teszi, hogy átvegyék az irányítást az országuk politikai, jogi és médiaforrásai felett”

A szociológus arra is kitért, „kevesen rendelkeznek ezekkel a képességekkel, 

nem véletlen, hogy Orbánt széles körben elismerik a jobboldali populisták. 

Maga Donald Trump így dicsérte: »Nincs jobb, okosabb vagy jobb vezető Orbánnál. Ő bámulatos«” – idézte a szerző véleménycikkében.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
survivor
2024. július 05. 00:46
Hiába rajzolsz at barmilyen körzetet, a fülkében a nep szavaz... Ha a Hegyvidék a Kutyákra szavazott..
survivor
2024. július 05. 00:44
Orbánt bármikor le lehet váltani.2002-2010 között vesztett. 2010 óta nyer.
Héja
2024. július 04. 17:04
Desewffy Furcsány házi szociológusa volt éveken át. Fene tudja, miben,miért különböztek össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!