Szijjártó Péternek jó napja van: egyetlen mondattal helyretette a brüsszeli elitet

2024. július 22. 19:33

A külügyminiszter szerint az EU Ukrajna-stratégiája az elmúlt két és fél évben csúfosan megbukott.

2024. július 22. 19:33

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Magyarország agresszív, összehangolt, a valóságot sok esetben teljes mértékben figyelmen kívül hagyó háborúpárti hisztériával került szembe a békemissziója miatt az európai uniós külügyi tanács ülésén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető sajtóértekezletén közölte, hogy

összehangolt, hisztérikus, sokszor hazugságokra épülő, a valóságot sok esetben teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, megcsúfoló támadássorozatra” került sor a magyar békemisszióval, a kormány békepárti politikájával szemben.

Kiemelte, hogy az EU Ukrajna-stratégiája az elmúlt két és fél évben csúfosan megbukott, a béke egyre csak távolabb kerül, a szankciók pedig egyre jobban fájnak a kontinens gazdaságának. „Persze lehet a homokba dugni a fejünket, mint azt néhány európai politikustársam meg is tette, és ezt a Kreml propagandájának állították be, de ez az igazság” – fogalmazott.

Változtatni kellene a megközelítésen

Leszögezte, hogy ehelyett változtatni kellene a megközelítésen, és békestratégiára lenne szükség, de a sikerhez mindenképp újra kell nyitni a diplomáciai csatornákat. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten a svájci és az orosz külügyminiszter is találkozott, az amerikai és az orosz védelmi miniszter telefonon tárgyalt, az ukrán elnök pedig Donald Trumppal beszélt. „Tehát most már mindenki elkezdte használni a diplomáciai csatornákat,

egyedül itt, Brüsszelben és az európai fővárosokban állítják, hogy ez illegitim, ezt nem lehet csinálni, és aki a diplomáciai megoldások mellett érvel, az oroszpárti” 

– mondta.

A miniszter arról számolt be, hogy „fantasztikus bosszút ötlöttek ki Brüsszelben”, méghozzá azt, hogy ellehetetlenítenék a Budapesten augusztus végére tervezett informális külügyi tanácsülést.

Egészen gyerekes, és tényleg nem akarok megbántani senkit, de talán óvodás szintű is ez a vita”

vélekedett.

Ezt is ajánljuk a témában

Közölte, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője dönt arról, hogy hol és mikor, formális vagy informális keretben kerüljön megrendezésre a külügyi tanács ülése, s utóbbi esetben intézményesített szokás, hogy ezt a soros elnökséget adó tagállamban hívják össze. „És mi erre fel vagyunk készülve. Ha a külügyi főképviselő Budapestre hívja össze a tanácskozást, akkor nagy örömmel fogadjuk a külügyminiszter kollégákat a megfelelő magyar vendégszeretettel. Ha meg úgy dönt a főképviselő, hogy nem Budapesten akarja összehívni ezt az ülést, hanem Brüsszelben, akkor majd jövök, aztán akkor majd Brüsszelben lesz az ülés” – emelte ki.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 358 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­k­­­e­­­l­­d­ ­a­­ ­­s­z­­­e­­­x­­i­­ ­­­p­­­u­­n­­c­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Lajoss
2024. július 23. 18:03
Szerencsétlen Sancho Panza…🙉
gekk
2024. július 23. 07:41
Hisztipetink korrupcióból gazdagodott család porontya, szintén korruocióval növeli vagyonát. Mondjuk én két mondattal helyretettem petikét.
gekk
2024. július 23. 07:30
Hisztipetink idén melyik milliárdos stróman luxusjachtján fog nyaralgatni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!