Szigorít a kormány, változások jönnek az akkumulátorgyártás területén

2024. július 19. 17:09

A minisztérium szerint ez egységes hatósági gyakorlatot és kiszámíthatóbb, rövidebb eljárásokat eredményez.

2024. július 19. 17:09
null

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány kötelezővé teszi a környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását az akkumulátorgyártók számára, beleértve minden akkumulátortípus és részegységei gyártását, valamint az akkumulátorhulladék kezelését – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A minisztérium szerint ez egységes hatósági gyakorlatot és kiszámíthatóbb, rövidebb eljárásokat eredményez.

A minisztérium által előterjesztett tervezet célja, hogy az akkumulátor gyártás a teljes értékláncra vonatkoztatva 

a jogszabály erejénél fogva környezeti hatásvizsgálati köteles tevékenység legyen.

Az Energiaügyi Minisztérium elmagyarázta, hogy a korábbi szabályozások csak a hagyományos savas-ólom akkumulátorokra vonatkoztak, de a lítium-ion akkumulátorok terjedésével szükségessé vált az engedélyezési folyamatok felülvizsgálata és egységesítése. Ez a folyamat az EM által társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet elfogadásával valósulhat meg.

Jelenleg az akkumulátorgyártás előzetes vizsgálatköteles tevékenység, amelyhez szükséges a környezetvédelmi hatóság döntése a környezeti hatásokról. 

Az elmúlt időszakban több esetben is sor került ilyen vizsgálatokra, ami alátámasztja a kötelezettség általános előírását.

A tervezett kormányrendelet módosítása alapján minden akkumulátortípus és részegységei gyártása, valamint azok hulladékainak kezelése egységesen környezeti hatásvizsgálat-köteles tevékenység lesz. Ez a javaslat kizárólag az akkumulátorgyártásra és az ahhoz kapcsolódó tevékenységekre fog vonatkozni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000057
2024. szeptember 05. 15:17
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­k­­­e­l­­­d­ ­a­­­ ­­­s­­­z­­e­x­i­ ­p­­­u­­­n­­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
kishal
2024. július 19. 21:28
A kormány kötelezővé teszi a környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatását az akkumulátorgyártók számára. Eddig mi kurva anyátokért nem volt?!
auditorium
2024. július 19. 19:32
A mai ARD Tagesschauban mutatták, h. Scholz Szerbiába látogatott, hogy megszilárditsa kereskedelmi kapcsolatukat ezzel a még nem EU-tagországgal. Szerbia nagyon gazdag Lithiumban, az akkumulátor gyártáshoz nélkülözhetetlen anyagban. Erre lesz az alku, legyen az kevésbé baráti ország, mellékes . Az ottani környezetvédők tiltakoznak az újabb bányák miatt.
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 19. 19:25 Szerkesztve
Pofátlanul megy a parasztvakítás! A bíróság még áprilisban felfüggesztette a gödi akkugyár környezethasználati engedélyét, de a kormányhivatal máig nem záratta be a gyárat, arra hivatkozva, hogy nem a működést függesztette fel a bírói döntés, hanem a környezethasználatot. Nooormális???!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!