Elemzés: nem igaz, hogy a gazdag nyugati országok keletre tolják az akkumulátorgyárakat

2023. október 04. 19:11

A Növekedés.hu cikke szerint aki csak teheti, igyekszik a határain belül tartani ezeket az üzemeket.

2023. október 04. 19:11

Az akkumulátorgyárak létesítése kapcsán gyakran hangoztatott ellenérv, hogy a gazdag országok azt szeretnék, hogy a periférián, például Magyarországon létesüljenek ezek a környezetszennyezőnek mondott üzemek. A Növekedés.hu elemzése szerint a fenti állítás nem állja meg a helyét, ugyanis, bár hazánk is előkelő helyen szerepel az európai rangsorban, de például 

Németország is tele van akkumulátorgyárakkal, és nem tiltakoztak az építésük ellen.

A cikk szerint semmilyen gyártókapacitás nincs a perifériákra tolva, sőt, aki csak teheti, igyekszik a határain belül tartani ezeket a gyárakat. Gyakran hangoztatott érv az is, hogy Kína is szabadulna a technológiától, a valóságban viszont az országban hemzsegnek a gyárak, több még kivitelezés vagy tervezés alatt áll. Az elemzésben kiemelik: ha a tervezett gyártókapacitást nézzük, akkor Magyarország valóban akkumulátor-nagyhatalommá fog válni, ugyanis a már megvalósult és a tervezett projektekkel együtt Németország mögött a második helyen állunk majd 2030-ra.

Nyitókép: Képernyőfotó / YouTube

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2023. október 04. 22:03
A zöld fordulat, a megujulo energiara épülő gazdaság mellett legalább ekkora súlyt kellene fektetni a teljes gazdasági rendszer átalakítására. A növekedésre épülő kapitalizmust el kellene hagyni pl. Így menthető meg a Föld.
Bastyaelvtars
2023. október 04. 21:45
Na ja, csak a német gazdaság szerkezetben nem lesz meghatározó ez az iparág ugyanakkora kibocsátás mellett. És nem mellesleg lehet hogy Németországnak több vize, foldgaza és villamos energiája van erre a "projektre" mint Magyarországnak...
Kovács Ubul
2023. október 04. 21:34
Mekkora terelés :))))))))))) A nálunk létesülő kínai gyárakat kínaiak építik kínai munkásokkal kínai munkásoknak. Szó nincs munkahelyteremtésről, Magyarország a területet, az áramot és baxott sok pénzt ad hozzá.
Aegopolis.
2023. október 04. 19:52
Talán azért nem ellenzik arrafelé a gyárépítést, mert bíznak abban, hogy legalább a környezetvédelmi ellenőr nem döglik meg a szennyezéstől egy másfél órás üzembejárás alatt. Nálunk ebben senki sem lehet biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!