Most még csak figyelmeztetést küldött a versenyhivatal a légitársaságoknak

2024. július 12. 14:44

Mindenkinek be kell tartania a jogszabályokat.

2024. július 12. 14:44

Nyitókép: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője, Horváth Bálint volt a HírTv Napi Aktuális című műsorának vendége csütörtök este annak kapcsán, hogy a hivatal figyelmeztető levelet küldött ki a magyarországi piacon is tevékenykedő fapados légitársaságoknak, az elmúlt hetekben tapasztalt botrányos késések miatt.

A kérdéssel a kormány is foglalkozott, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői Kormányinfón közölte:

a fogyasztóvédelmi hatóságot az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően arra utasították, a lehető legszigorúbban járjanak el a jelentős késések esetén, és szabjanak ki jelentős bírságokat. 

Horváth Bálint teljesen jogosnak és érthetőnek nevezte az utasok felháborodását, elmondása szerint

a GVH elnöke ezért nagyon határozottan és nyomatékosan felhívta a légitársaságok vezetőinek figyelmét a hatályos jogszabályok betartására.

Horváth jelezte, a versenyhivatal évek óta figyeli ezt a piacot, jelenleg is több eljárás van folyamatban, például a WizzAirrel szemben.

Mint kifejtette: a GVH azt vizsgálja, hogy amikor online jegyvásárlás történik, a légitársaság megad-e minden információt az utasnak, így például, hogy mekkora lesz a végösszeg, illetve mennyi csomagot lehet felvinni a repülőgépre. Tapasztalataik szerint az említett légitársaság nem adott meg minden  ilyen információt.

Mint mondta, 

egyre több fogyasztó fordult hozzájuk panasszal az elmúlt időszakban, és ezekben az ügyekben a versenyhivatal mindig azonnal és határozottan lép. 

Emlékeztetett a tavaly az online szállásfoglaló a booking.hu ügyében folytatott vizsgálatra és annak következményeire.

Szigorú jogszabályok határozzák meg, hogy bármely probléma esetén a légitársaságnak hogyan kell kezelnie a helyzetet, milyen ellátást és tájékoztatást kell biztosítaniuk – húzta alá Horváth Bálint, aki felhívta a figyelmet, hogy a GVH saját honlapján is közzétett egy tájékoztató anyagot, hogy repülőjegy vásárláskor mire kell odafigyelni.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!