Last minute nyaralások a kánikulában: mennyibe kerül, hogyan működik ez az egész?

2024. július 20. 17:51

Napi szinten jönnek szembe a last minute akciók és kedvezmények a nyaralási főszezonban, a sztereotípia szerint ez óriási árengedménnyel elérhető utazást jelent. Érdemes azonban alaposan utánanézni, hogy valójában mit kap, aki tényleg az utolsó pillanatban dönt.

2024. július 20. 17:51
Worldwide IT failures - Cologne-Bonn Airport

Nyitókép: Thomas Banneyer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Írta: Sándor Tünde

Bizonyos országok már most kitehetik a megtelt táblát az egész főszezonra. Ha repülőjegyet még lehet is találni, szállást csak kivételes szerencsével és nagyon nagy kompromisszumok árán tud foglalni hozzá, aki most tervezi a nyaralását  – összegzi a helyzetet Bocsák Zsófia, a Kartago Tours Zrt. cégvezetője. Idén mindez kifejezetten érvényes a görög szigetekre – teszi hozzá, de általánosságban is elmondható az összes nagy charteres úti célról, mindenek előtt a Török Riviéráról, Egyiptomról és Tunéziáról is, ahová már az előfoglalási időszakban nagyrészt beteltek a turnusok.

Jó tudni, aki last minute ajánlatokra vadászik, hogy ezek jellemzően a legutolsó helyek, így a szokásosnál is gyorsabb döntést és elköteleződést igényel az utastól egy ilyen út. Gyakorlatilag azonnal kell lépni, vagyis gyors döntésre, nagyfokú rugalmasságra és szabad időbeosztásra van szükség.

Mindezek híján könnyen megtörténhet az, ami meg is szokott, hogy mire átbeszélték a családdal a döntést, valaki más, aki szintén last minute ajánlatokat keresett, közben lefoglalta azt az utolsó szabad helyet. Ilyenkor pedig kezdődhet minden elölről.

Ellenben ha valaki úgy vág neki a last minute lehetőségek böngészésének, hogy ezekkel a kockázatokkal tisztában van, és kész a kompromisszumokra, valóban kitűnő kedvezményeket foghat ki. A Kartago Toursnál is folyamatosan hirdetik az éppen aktuálisan elérhető last minute és ultra last minute utakat. 

Mi is az a last minute?

„A last minute kedvezmény fogalma a nyári főszezonban napi szinten jön szembe velünk, szinte már általános kifejezés lett minden nyári kedvezményre, ezért talán érdemes az alapoknál kezdeni, és tisztázni mi is az a last minute ajánlat – tanácsolja a szakember. Nyáron is számos kedvezménnyel találkozhatnak az utasok, például családi kedvezményekkel, amelyek segítségével még akkor is előre tudnak tervezni jó néhány héttel, akár hónapokkal, ha nem a legkedvezőbb, előfoglalási időszakban foglalták le az utazásukat. Nem éri meg tehát kizárólag last minute ajánlatokra várni, ha utazni szeretnénk. Különösen akkor nem, ha nem tudunk szinte végletekig rugalmasak lenni olyan kérdésekben, mint az úti cél, a szálloda elhelyezkedése, felszereltsége, a szobatípus, amilyet szeretnénk, vagy maga az utazási időpont. A last minute kedvezmények lényege, hogy ezzel a speciális árengedménnyel csak közvetlenül az indulás előtti napokban, kvázi az utolsó pillanatokban lehet foglalni.

Kompromisszumok nélkül nem megy

A last minute utazások hátránya is pontosan ebből, az idő rövidségéből adódik, ekkor ugyanis már csak a maradék helyekből válogathat az ember, amelyeket az utazási irodák és szálláspartnereik még szeretnének feltölteni. Sokszor nincs tehát lehetőség arra, hogy egy vágyott szállodába, vagy akár csak arra a konkrét helyre utazzunk nyaralni, ahová szerettünk volna. Rendkívül korlátozott lehet a szobatípusok választéka is ekkor már, és az elérhető szolgáltatásokban is jelentős kompromisszumokat kell kötnie annak, aki erre a kedvezmény típusra vadászik.

Különösen igaz volt ez már a tavalyi évben is, és idén még inkább az.

Olcsóbb jó előre foglalni

Éppen emiatt már Magyarországon is látszik az a tendencia, amelyet a Kartago Tours német anyacége, Európa második legnagyobb utaztatója, a DERTOUR Group  legtöbb nyugat-európai piacán, de a kelet-közép-európai piacai nagy részén is jó ideje tapasztal, nevezetesen, hogy felértékelődik az előfoglalási kedvezmények szerepe. Magyarországon ez az időszak késő ősszel indul és februárban zárul. A csúcsát december-januárban éri el. Ekkor hatalmas általános kedvezményeket adnak  a helyi szolgáltatók, különösen a szálláshelyek, amihez az utazásszervezők még további előnyöket mellékelnek.

Ilyen előny például bizonyos feltételek mellett az ingyenes és/vagy kedvezményes útlemondási és -módosítási lehetőség, ingyenes reptéri parkolás, grátisz ülőhelyválasztási lehetőség a repülőgépen. Ráadásul még bőven lehet válogatni desztinációkból, szálláshelyekből, különleges szobatípusokból és indulási időpontokból is.

Aki idén még nem foglalta le a nyaralását, azt sem akarják lebeszélni a last minute ajánlatok böngészéséről a szakemberek, mondván, legalább egyszer mindenkinek érdekes kipróbálni ezt a nyaralási formát is. Egy tapasztalatból már biztosan tudni fogjuk, hogy való-e nekünk az ezzel járó bizonytalanság, és megéri-e az utolsó pillanatos kedvezmény az ezzel járó kompromisszumokat – foglalja össze Bocsák Zsófia.

Nincsenek félárak

A last minute nyaralásra felkészülni jó esetben nem napok, hanem akár két hét is van, ennyi idővel az indulás előtt hirdetik meg az esetleg megmaradt pár helyre az árengedményes akciót – tájékoztat Kovács Lilla, a Sun & Fun Holidays foglalási központjának vezetője.

Egy héten belüli indulásra jellemzően már soha nincs ajánlatuk, a kisebb-nagyobb kedvezménnyel hirdetett utazások elkelnek.A last minute nem jelent féláras kedvezményt, és a kínálat sem túl nagy, jelenleg méga  Török Riviérára lehet néhány dátumon találni pár helyet utolsó pillanatban a Sun & Fun Holidays-nél. Az árak nagyon változók, a Török Riviérára 5*-os szállodába, all inclusive ellátással a legjobb ár  410 ezer forint/fő, az indulás 2 hét múlva.

Jó előre last minute?

Az interneten böngészve számtalan ajánlat ugrik fel a “last minute” hívószóra, amelyek között több százezer forintos árengedményeket is látni. Csakhogy ezeket jobban megvizsgálva, az adott ajánlatra klikkelve kiderül, hogy a görög tengerpartra csábító akció valójában októberi indulással van, tehát finoman szólva sem főszezon, vagy a máshol látott összeg feléért kínált nyaralás igazából fele annyi éjszakára van beárazva.

Csodák tehát nincsenek, de szerencséje bárkinek lehet, nézelődni semmibe sem kerül, de meglehet, hogy érdemes.

Podcast a témában:

 

 

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­t­­é­k­­­e­­­l­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­­­e­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
hátakkor
2024. július 20. 19:11
(X)
kokrowatz-0
2024. július 20. 17:59 Szerkesztve
ami következik: a karatemester nem a törvény elől menekül, hanem egyszerűen nem volt más választása, el kellett mennie nyaralni mindenképp.
nempolitizalok-0
2024. július 20. 17:55 Szerkesztve
Görögországba 2 hete 100.000 Ft. volt a repülős hét nyaralással. Passzoltam, lehetett sejteni, hogy ott pláne nem lesz hideg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!