Lakásvásárlás vagy bérlés? – ismét aktuális lesz az örök kérdés, különösen a nagyobb városokban

2024. július 30. 21:29

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után nemcsak az albérletek piaca pezsdül fel, hanem a lakásvásárlás iránt is megnő az érdeklődés.

2024. július 30. 21:29
null

Nyitókép: ittlakunk.hu

Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat; ilyenkor nemcsak az albérletek piaca pezsdül fel, hanem a lakásvásárlás iránt is nagyobb az érdeklődés, amit a szülők többsége jórészt hitelből tud fedezni gyermeke számára – írja a Portfolió.

Ezt is ajánljuk a témában

 Örökzöld kérdés: vegyünk vagy béreljünk?

A portál arra jut, hogy az összes figyelembe vett nagyvárosban jobban jár az, aki hitelből lakást vásárol, mint aki bérel, ehhez pedig nagyjából elégséges a lakásárak nominális emelkedése.

Egy 40 négyzetméteres lakás esetében várostól függően 9-23 millió forinttal jobban járhat már öt év alatt az, aki megvásárolja az ingatlant, mint aki bérli.

Minél nagyobb a lakásárak felfelé húzó ereje egy városban (ez alatt a lakástulajdon értékére és a bérleti hozamokra gyakorolt hatást is értve), annál nagyobb a különbség a vásárlás javára” – fogalmaz a gazdasági lap.

Hozzáteszik: ez annak fényében nem meglepő, hogy:

  • pénzügyi szempontból a bérleti díj befektetési szempontból „halott pénznek” számít, miközben a hitel törlesztőrészlete jelentős részben befektetésként hasznosul,
  • a lakásárak várható további növekedése szinte mindent visz, hitelből való vásárlás esetén gyakorlatilag egy tőkeáttételes befektetés hozamát jelenti, ami 5 év múltán a nettó vagyonhoz adódik hozzá,
  • bár a bérlésnek nagy előnye, hogy kezdetben nagy átlagban 10-30%-kal alacsonyabb rövid távon a bérleti díj, mint a törlesztőrészlet, nagy hátránya, hogy a törlesztőrészlettel ellentétben már az első 5 évben is emelkedik a bérleti díj, így egy idő után meg is haladja az alternatívaként számításba vett törlesztőrészletet (a havi többletkiadáson túl elmaradt hozamot is generálva a vásárlási forgatókönyvvel szemben, számításunkban ezt is figyelembe vettük).

A lakásvásárlás hozama, vagyis a lakásárváltozás az, ami igazán számít, és kimondható, hogy pénzügyi értelemben szinte kizárólag akkor éri csak meg bérelni a vásárlással szemben, ha nominális lakásárcsökkenést vagy -stagnálást várunk a következő évekre.

Forrás: Portfólió

* A teljes cikket – a részletes számításokkal – itt olvashatja el.

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. július 31. 07:16
Valaki árulja már el mi a faszomból van ennyi pénze az embereknek. Én tősgyökeres agglomerációs vagyok, de nincs pénzem lakást vagy házat venni úgy felbaszták itt már az ingatlan árakat. Ellenben jönnek az ország minden pontjáról nem csak Budapestről, mit jönnek, özönlenek és vásárolják a maradék házakat (amit még épp nem vásároltak fel) és lakásokat, de még erdélyből is több ilyen van itt. Miből van ezeknek pénzük??? A vidék meg szépen kiürül mert mindenki ide költözik az agglomerációba elzsidósodni, vidéken meg marad a cigány és jobbos nyugger akit talán szerencsés esetben nem vernek agyon Lakatosék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!