Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Így torzítja el a Mandiner riportját a 444 (VIDEÓ)

2024. július 02. 17:50

A Soros által támogatott 444-nek sikerült egy mondatot úgy félbevágnia, hogy az pont a valódi jelentésével ellentétes tartalmat sugározzon.

2024. július 02. 17:50
null

Nyitókép: YouTube-képkocka

Az önmagát „objektívnak” tartó 444.hu egy erősen kattintásvadász címmel közölt cikket kedd délután, amelynek tartalma köszönőviszonyban sincs a valósággal. Az ügy apropója egy Mandiner-riportfilm, amit a 444 elfogultan és szakmaiatlanul, illetve politikai szándéktól vezérelve eltorzítva szemlézett.

Történt ugyanis, hogy a „Mandiner Riportok Móna Márkkal” videósorozat fidelitas-os fiatalokat szólaltatott meg: a téma az Orbán-kormányok családpolitikai intézkedéseinek és a fiatalokat érintő döntéseinek véleményezése volt, valamint az, hogy miért támogatja egy fiatal a kormányt. A 444.hu szerzője (jegyezzük meg: Botos Tamás!) pedig elkövette azt a „bravúrt”, hogy egy ötperces felvétel több tucat nyilatkozatából kiemelt, néhol pedig konkrétan félbevágott pár kritikus mondatot/félmondatot, majd megírta egy külön cikkben „Váratlan: fidelitasosok szálltak bele Orbánba” címmel.

Ha azonban az olvasó veszi a fáradságot és megnézi a felvételt, akkor kiderül, hogy az önmagát „független–objektív” portálnak nevező sajtóorgánum meglehetősen tendenciózusan szelektált, a többségi, Fideszre nézve inkább pozitív mondatok, vélemények közül pedig egyetlen egyet sem idézett. Azaz

a Mandiner videóriportjának mondandóját a 444.hu rosszindulatúan eltorzította.

A cikk címe és az egymondatos állítása önmagában nem állja meg a helyét, a videóból ugyanis nem az derül ki, hogy Fidelitas-tagok beleszálltak Orbán Viktorba, de még csak az sem, hogy a többség elégedetlen lenne a fiatalokat érintő döntésekkel, illetve a kormány családpolitikai intézkedéseivel, hanem éppen fordítva áll a dolog.

Nézzünk néhány olyan választ, amit a 444.hu valamiért elfelejtett szemlézni:

Egy olyan jobboldali közösség, ahol rengeteg ember találkozik és olyan értékrendeket képvisel, ami szerintem a legfontosabb. Legyen az a család kérdése, legyen az egy nemzeti ügy.”

14 évesen léptem be a Fidelitas-ba. (….) Én egy keresztény, konzervatív, jobboldali családban nőttem fel, ahol ezek az értékek fontosnak. Én ezeket az értékeket kaptam a szüleimtől, és amikor beléptem a Fidelitas-ba, én arra vállalkoztam, hogy ezeket az értékeket szeretném minél többeknek közvetíteni, és azért dolgozni, hogy a jobboldal folyamatos sikereket tudjon elérni.”

Nekem alapvetően a Fidesz volt az, ami megfogalmazta azokat az alapértékeket és alapgondolatokat, amikkel leginkább egyetértek. (…) Az országos politikában is vannak olyan üzenetek és olyan intézkedések, amik fiatalként megfogtak.

Én még országos diáktanács tagként és a diáktanács delegáltjaként a 25 éven aluliakra vonatkozó SZJA-menetességről is egyeztettem az akkori családokért felelős miniszterrel. És akkor is láttam, hogy a fiataloknak mekkora beleszólása van bizonyos döntéshozatalokba.

Van egy CSOK, Most van a CSOK Plusz. Van egy babaváró hitel. Tehát támogatjuk az embereket. Az én korosztályomból a családalapítás az inkább értékalapon történik, nem anyagi alapokon. De pluszban van anyag segítség, tehát még megkönnyíti, hogy családunk legyen.”

Én már 2017 óta a Fidelitas-nak a tagja vagyok. Én úgy gondolom, hogy a Fidesz értékeket teremt. (…) Amióta benne vagyok a Fideszben, azóta nagyon sok élménnyel gazdgadotam.

És így tovább...

Aztán röviden arról, hogy miben segített az Orbán-kormány a fiataloknak:

Az SZJA-mentesség nagyon sokat segít a mindennapokban.

Gondolhatunk a családtámogatásra, az autóvásárlási támogatásokra, a nemzeti tehetség programra, a személyijövedelemadó-mentességre.

Ha kell, inkább félbevágják a mondatot, csakhogy a balos narratíva érvényesüljön

A 444-es újságírót az sem hozta zavarba, ha egy alapvetően Fideszt támogató mondatból kell legyártani a baloldali narratívát. Az egyik riportalany ugyanis arról beszélt, hogy a Fideszt nem tartja az idősek pártjának. Ehhez képest a lap csak a mondat első felét idézte, amivel viszont pont az eredeti jelentésével ellentétes tartalmat sikerült kiragadni a riportalany mondandójából.

A riportalany az interjúban konkrétan azt mondta, hogy a „Fideszt elkezdték azzal azonosítani, hogy az idősek pártja, ami alapvetően nem igaz, már csak ha megnézzük ezt a Fidelitas-rendezvényt is, ahol itt van 300 fiatal.” Ezt a mondatot a 444 úgy szemlézte, hogy lehagyta a mondat második részét, és csak annyit gondolt közlésre érdemesnek, hogy „a Fideszt elkezdték azzal azonosítani, hogy az idősek pártja”.

444.hu

 

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:58
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­k­­­e­­­l­d­­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­­e­­­x­i­­­ ­p­u­n­c­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
catalina11
2024. július 03. 11:29
A 444.hu szerzője (jegyezzük meg: Botos Tamás!) pedig elkövette azt a „bravúrt”, hogy egy ötperces felvétel több tucat nyilatkozatából kiemelt, néhol pedig konkrétan félbevágott pár kritikus mondatot/félmondatot, majd megírta egy külön cikkben „Váratlan: fidelitasosok szálltak bele Orbánba” címmel." Isten nem ver bottal, csak Botossal..
lordzoltanus
2024. július 03. 10:34
Ők lehozták a cikket veletek ellentétben :) Ti nem mertétek az eredetit se :D
Kormánypárti2
2024. július 03. 08:06
Sőt, tovább megyek! Ballibsinek lenni, tulajdonképpen egy egyre gyorsuló hazugságspirálba kerülni, amiből az isten sem képes őket kirángatni, mert létforma, életérzés a számukra. Ha bárki megpróbálja őket ettől megfosztani, azokat akár meg is ölik, agyon is ütik (antifák?) úgyhogy igencsak résen kell velük lenni, és semmi empátia, semmi megértés, mert ezek azzal is visszaélnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!