Pressman már az amerikaiaknak is irtó ciki volt: a lehetséges utódja mindent helyreállítana
„Az amerikai nép nevében bocsánatot kérek ezért a viselkedésért” – mondta Bryan E. Leib.
„Minden, ami adómentesítés, az segítség tud lenni” – fogalmazott a gasztronómiai szakértő.
Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken azt nyilatkozta, hogy figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.
A kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: az ellene elkövetett merénylet előtt két nappal tárgyalt Donald Trumppal többek között gazdasági kérdésekről is, és volt néhány olyan pontja a programjának, amit „örömest„ hozna át Magyarországra már a következő évben. „Itt, Magyarországon sem látom annak szükségét, hogy a borravalót adóztatni kellene” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: folyamatosan kapnak gondolatokat Donald Trump gazdasági programjából, ilyen a „ne legyen adó a borravalón című javaslat” is,
de ezen kívül más is lesz még, és erről elég alaposan beszéltek is Trumppal.
A Mandiner megkereste az üggyel kapcsolatban Gianni Annonit gasztronómiai szakértőt és étterem tulajdonost. Gianni elmondta nekünk, hogy a szervízdíj( ami általában 13-15% és a végfogyasztás után számlázódik) 100%-át szét kell osztani a munkaválallók között,melynek az adó tartama jóval kedvezőbb mint az alapbére! Hozzátette, hogy a munkavállalók után járó járulék (adó) mértékének a csökketése vagy a 27%-os Áfa kategória csökkentése lenne a legnagyobb támogatás ennek a szektornak
Az étteremtulajdonos azt is kiemelte, Amerikában általában hagyni kell körülbelül 20-25 százalék adót kell fizetni a borravaló után,
tehát sokkal magasabb összeget szed be az amerikai állam, mint a magyar.
Gianni Annoni elmondta, hogy a miniszterelnök által belengetett döntés csak emelne a vendéglátós kollégáknak a fizetésén, amit szerinte Magyarországon már most nagyon szép összegeket ér el. Gianni elmondta, hogy Budapesten egy pincér, vagy egy vendéglátós kolléga, vagy egy munkatárs, borravalót vagy fizetést tekintve abszolút megkeresi azt a pénzt, ami külföldön.
Az étteremtulajdonos szerint minden segítség amit a kormány nyújt fontos, hogy a vendéglátó szektor még inkább fölzárkózzon, vagy megelőzze a nyugati vendéglátó szektort.
Minden, ami adómentesítés, az segítség tud lenni”
– fogalmazott Gianni Annoni.
***