Figyelmeztet a tűzoltó: ezért ne hagyd éjszakára a töltőn az iPhone-odat

2024. július 15. 05:52

Az iPhone elalvás közbeni, éjszakai töltése több veszéllyel is jár.

2024. július 15. 05:52

Fotó: GettyImages

Szinte mindennapos, hogy az ember éjszaka tölti mobiltelefonját, de ahogy egy tűzoltó is figyelmeztet, ez a szokás több okból is igen veszélyes. A Kent Fire Rescue tűzoltója elmondta, hogy milyen kockázatokkal jár az éjszakai telefontöltés.

telefontöltő
Telefontöltő. Fotó: Pixabay

Így okozhat tüzet az otthonodban az iPhone töltő

  • Először is alvás közben nem érzünk szagokat, ezért ha esetleg felgyullad a töltő vagy a kábel, akkor nem fogunk felébredni a tűzre.
  • A második probléma, hogy ha ez megtörténik, akkor csupán három lélegzetvétel kell ahhoz, hogy elveszítsük eszméletünket a füsttől.
  • A harmadik ok pedig, hogy ne hagyjuk éjszaka a töltőn a telefont egyszerűen az, hogy rengeteg embernek van olcsó vagy hibás telefontöltője, sőt, még a valódiakról is ismert, hogy tüzet okoznak.

A veszély miatt az Apple is kiadott egy figyelmeztetést azt javasolva, hogy a hálózati adaptert és bármely vezeték nélküli iphone töltőt használat vagy töltés közben jól szellőző helyen tartsunk. Legyünk különösen óvatosak, mert a felmelegedett töltők fizikai  sérülést is okozhatnak. Az Apple szerint az iPhone-felhasználóknak törekedniük kell arra, hogy elkerüljék a hosszabb bőrérintkezést a töltőkábellel és a csatlakozóval, amikor azok áramforráshoz vannak csatlakoztatva. 

Nagyobb eséllyel gyulladnak ki az utángyártott telefontöltők? 

Különösen problémás, ha valaki utángyártott töltőt használ. 2013-ban 

egy kínai nőt ért halálos áramütés egy telefontöltőre dugott iPhone felvételekor. 

A kínai tévébeszámolókon jól látható volt, hogy a nő egy nem eredeti töltőt használt iPhone 4-esével. Egy akkor nyilatkozó távközlési szakértő elmondta, hogy az utángyártott töltők használata gyakori jelenség Kínában. Ugynakkor kiemelte, hogy bár az ilyen töltők bár sokkal olcsóbbak az eredeti töltőknél, sokszor veszélyesen rossz minőségben készülnek.

Családja szerint a nő a készülékhez kapott eredeti töltőt használta, de mivel az ázsiai országban hamis Apple-boltok is működnek, nem kizárt, hogy ennek ellenére sem volt eredeti az alkatrész. 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bi Tang Tomee
2024. augusztus 01. 14:28 Szerkesztve
Valaki számolja össze, hogy a lakásában hány töltő, trafó, adapter, tápegység, készülék, kütyü stb. van áram alatt éjszaka (is). Az eredmény 10 és 50 között lesz… tehát 1 darab almás töltőt felesleges kihúzni, ha a többit meg a bekapcsolva hagyjuk.
ördöngös pepecselés
2024. július 15. 07:12
elég gagyi almareklám
5m007h 0p3ra70r
2024. július 15. 06:46 Szerkesztve
>>Családja szerint a nő a készülékhez kapott eredeti töltőt használta, de mivel az ázsiai országban hamis Apple-boltok is működnek, nem kizárt, hogy ennek ellenére sem volt eredeti az alkatrész. << Történt 11 éve. A cikk időpontja pedig: 2024. július 15. 05:52. Beyond magyarpéter.
5m007h 0p3ra70r
2024. július 15. 06:41
"Ne hagyja éjszakára a töltőn a kolbászt, mer' nem érez szagokat!" A szerkesztő felmondott, vagy csak alkalmatlan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!